Pamukkale

'495514' door photofreak '495514' door photofreak

TurkijePamukkale

TurkijePamukkale

Pamukkale

photofreak

Pamukkale betekent "kasteel van katoen" in het Turks en is een natuurfenomeen in Turkije. Pamukkale ligt ten noorden van Denizli. Het sterk kalkhoudende water loopt er via een groot aantal terrassen van een helling. Uit het warme water (35°) slaat calciumcarbonaat neer en zo worden dikke pakketten kalk langs de terrassen afgezet. Op deze manier krijgt de helling een bijzonder uitzicht: het lijkt op een kasteel van katoen of op een bevroren waterval. Door het grote aantal toeristen werd het proces van kalkvorming echter aangetast en daarom is ervoor gekozen om grote baden langs een nieuw wandelpad te maken. Bij de toegang tot dit pad moeten de schoenen uit, en er mag niet van het pad afgegaan worden. Doordat het pad continu onder water staat, is er geen slijtage meer van de witte laag. Deze plek heb ik al meerdere keren bezocht maar het blijft schitterend. Op het moment dat ik deze foto maakte was het geen helder weer, anders was het water nog blauwer. (even openen)

'527096' door Dianadm '527096' door Dianadm

TurkijePamukkale

TurkijePamukkale

De gele kalkterrassen

Dianadm

Het witte Pamukkale is wereldberoemd, maar dat het beroemde 'kasteel van katoen' een klein broertje heeft, is niet bij veel mensen bekend. In het dorp Akkoy, op 20 minuten rijden van Pamukkale, zijn okergele kalkterrassen te vinden. Weliswaar klein, maar heel mooi om te zien. Het ijzerhoudende water zorgt voor de gele kleur. De plaatselijke bevolking maakt dankbaar gebruik van de warme bronnen. Dit jongetje zit lekker in bad op één van de terrassen.

'393100' door Huff '393100' door Huff

TurkijePamukkale

TurkijePamukkale

Kalkbaden.

Huff

De kalkbaden van Pamukkale zijn fascinerend om te zien. De moooie kleuren worden veroorzaakt door de calciumcarbonaat en er mag nu ook niet meer in elk bad gezwommen worden. maar alleen het zien al van deze mooie kleuren in de baden vergoeden een heleboel.

'553151' door wisseschout '553151' door wisseschout

TurkijePamukkale

TurkijePamukkale

Op blote voeten over.

wisseschout

Mijn tip. Ga om 9 uur naar het loket om een toegangskaart voor de kalkterrassen te kopen en neem de route vanaf de " onderkant" Zo loop je nog in alle stilte zonder hordes toeristen omhoog op je blote voeten. Het grote parkeerterrein voor de bussen is bovenaan. Dus daar starten de rondleidingen. En die blijven toch op het bovenste deel hangen zagen we.

'499310' door wisseschout '499310' door wisseschout

TurkijePamukkale

TurkijePamukkale

Vogels spotten tussen

wisseschout

Niet alleen de kalkterrassen en de ruïnes hadden onze aandacht. We wisten dat er ook vogels moesten zitten en zijn met de verrekijker op zoek gegaan. Dit is de Tapuit.

'497838' door sandra1992 '497838' door sandra1992

TurkijePamukkale

TurkijePamukkale

Katoenen kasteel

sandra1992

Ook al staan ze droog, deze 'katoenen kastelen' schitteren net zo mooi in de zon. Zo'n 20 jaar geleden stonden hier nog allemaal hotels boven, die nu zijn opgeruimd. Ze laten de poelen nu gecontroleerd vol lopen, zodat de kalkafzetting zich weer kan opbouwen.

'253038' door amadota '253038' door amadota

TurkijePamukkale

TurkijePamukkale

Twee generaals

amadota

Twee jongens poseren. Ze speelden in het kalkwater van het bekende Pammukale. Toen er een camera tevoorschijn kwam wilde ze een ode brengen aan de grote volksheld. Zie hier het resultaat.

'496175' door photofreak '496175' door photofreak

TurkijePamukkale

TurkijePamukkale

Kalksteenterrassen...

photofreak

Die kalksteenterrassen zijn natuurlijk prachtig als je er met je neus bovenop staat maar vanaf de onderkant is het ook een mooi gezicht. Het lijkt net een ijstaart.

'499185' door wisseschout '499185' door wisseschout

TurkijePamukkale

TurkijePamukkale

De kalkterassen van..

wisseschout

Eenmaal boven na een stevige klim op blote voeten is het de kunst om een paar van die prachtige kalkterrassen op de foto te krijgen. Er stond niet veel water in de bekkens. Best wel even naar dit soort plaatjes moeten zoeken. Ooit stonden er hotels boven aan, maar die zijn allemaal afgebroken. Het taste teveel de terrassen aan. Het toerisme voor de hotels en restaurants is enorm verminderd. De meeste komen met een busreis voor een half dagje en gaan weer verder. We stonden helemaal alleen onder de terrassen met ons campertje. Een aparte ervaring. En inderdaad het dorpje was bijna uitgestorven 's avonds. Bovenaan de terrassen zijn nog wel restaurants.

'413054' door Graaf '413054' door Graaf

TurkijePamukkale

TurkijePamukkale

Blauwe bassins

Graaf

Pamukkale betekent “kasteel van katoen” in het Turks en is één van de interessantste natuurverschijnselen in Turkije. Het ligt 20 km ten noorden ven Denizli. De prachtige kalkterrassen (variant op druipsteengrotten) zijn ontstaan door kalk en mineraalhoudend water van 35°C uit thermale bronnen. Vanwege de geneeskrachtige werking van deze baden werd hier een Romeinse stad Hiërapolis gesticht. De Romeinse thermen zijn nu ingericht als museum, verder is er nog wel een badhuis voor publiek toegankelijk, verder is er nog een goedbewaard amfitheater en een uitgestrekt necropolis van wel 1200 sarcofagen en tombes. Het gebied loopt precies over een breuklijn van tektonische platen. Vroeger werd er veel gebaad in de baden van de kalkterrassen, maar het massatoerisme heeft veel sporen nagelaten. Tegenwoordig zijn de baden afgesloten, en wordt het water gereguleerd om het geheel te sparen en te onderhouden. De kalkterrassen en de oude Romeinse stad staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De mooiste tijd van de dag om dit natuurwonder te bezoeken is eind van de middag of begin van de avond, met de ondergaande zon kleurt het water in de bassins erg mooi.

'434733' door Graaf '434733' door Graaf

TurkijePamukkale

TurkijePamukkale

Katoenkasteel

Graaf

. Pamukkale betekent “kasteel van katoen” in het Turks en is één van de interessantste natuurverschijnselen in Turkije. Het ligt 20 km ten noorden ven Denizli. De prachtige kalkterrassen (variant op druipsteengrotten) zijn ontstaan door kalk en mineraalhoudend water van 35°C uit thermale bronnen. Vanwege de geneeskrachtige werking van deze baden werd hier een Romeinse stad Hiërapolis gesticht. De Romeinse thermen zijn nu ingericht als museum, verder is er nog wel een badhuis voor publiek toegankelijk, verder is er nog een goedbewaard amfitheater en een uitgestrekt necropolis van wel 1200 sarcofagen en tombes. Het gebied loopt precies over een breuklijn van tektonische platen, waar je op een punt een halve meter verschil tussen 2 aardlagen kunt zien (ontstaan door een grote aardbeving 10 jaar geleden). Vroeger werd er veel gebaad in de baden van de kalkterrassen, maar het massatoerisme heeft veel sporen nagelaten. Tegenwoordig zijn de baden afgesloten, en wordt het water gereguleerd om het geheel te sparen en te onderhouden. Er is nog een pad naar het dorp beneden waarlangs je mag lopen en daar zijn nog enkele baden waar je dan in mag. De kalkterrassen en de oude Romeinse stad staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

'499363' door wisseschout '499363' door wisseschout

TurkijePamukkale

TurkijePamukkale

Nog eenmaal de...kalk

wisseschout

De kalkterrassen zijn niet overal sneeuwwit. Het warme water [ 30 tot 50 gr C] heeft ook kleurtjes tevoorschijn getoverd. Samen met de groene bomen en de sneeuw op de bergen op de achtergrond een mooi contrast.

'495563' door photofreak '495563' door photofreak

TurkijePamukkale

TurkijePamukkale

Uitzicht over...Pamuk

photofreak

Hier kijk je bovenop een van de grootste kalkterrassen en in het dal zie je de vijver en het stadje Pamukkale liggen. Tegenwoordig kan je zelfs een ballonvaart maken over de kalkterrassen. Dat heb ik, jammer genoeg, niet gedaan. Kreeg daar de kans ook niet voor. Jaren geleden waren de kalkterrassen eerder geel/grauw dan wit. Dit kwam doordat hotels, die bovenaan stonden, het water gebruikten en daardoor te weinig water in de terrassen stond. Inmiddels zijn de hotels verdwenen en zijn de kalkterrassen weer prachtig wit.

'499144' door wisseschout '499144' door wisseschout

TurkijePamukkale

TurkijePamukkale

Detail van het...kato

wisseschout

Nadat ik een beetje bekomen was van mijn ijskoude voeten [ schoenen moeten verplicht uit en er wordt streng gecontroleerd ] kon ik mij eindelijk op de details gooien van dit bijzondere gebied. En dan te bedenken dat er ook nog een hele ruïne stad op mij lag te wachten boven aan al dit moois.

'496135' door photofreak '496135' door photofreak

TurkijePamukkale

TurkijePamukkale

Ballonvaren Pamukkale

photofreak

's Morgens vroeg zagen we de ballonnen al in de lucht. Het was nog een beetje heiig maar de zon kwam er al door. Dit was de eerste keer (ben er al meerdere keren geweest) dat ik zag dat je ook met een luchtballon het mooie Pamukkale kan bewonderen. Maar of ik dit aan zou raden? Het gebied is niet zo groot en er is buiten Pamukkale om, alleen maar vlaktes te zien met in de verte bergen. Als je al een ballonvaart zou willen doen, dan kan ik Cappadocië zeker aanbevelen. (even vergroten)

'495637' door photofreak '495637' door photofreak

TurkijePamukkale

TurkijePamukkale

Theater Hiërapolis

photofreak

Hiërapolis, ligt vlak bij Pamukkale. De stad werd gesticht door Eumenes II in het jaar 190 v.Chr.. Eumenes was de koning van Pergamon en noemde haar naar Hiera, de vrouw van Telephus, stichter van Pergamon. In de oudheid stond de stad hoofdzakelijk onder Romeinse invloed. De belangrijke Stoïsche filosoof Epictetus werd er in 55 na Chr. in slavernij geboren. Hij beïnvloedde een aantal Romeinse keizers maar vooral Marcus Aurelius, met zijn denkbeelden over innerlijke vrijheid en geesteskracht. De bouwwerken in Hiërapolis zijn voornamelijk in Romeinse stijl opgetrokken. Het was een Romeinse toeristenplaats. Men kwam van ver naar de thermale bronnen van Pamukkale. Hiërapolis werd een stad gericht op ontspanning met een theater, een tempel gewijd aan Apollon, een arcadeboulevard en een typisch Romeinse marktplaats (forum). Maar door de vele aardbevingen in het gebied heeft Hiërapolis zich nooit volledig kunnen ontwikkelen. Na de zware aardbeving van 1354 was de stad volledig verwoest en dat was het einde van haar geschiedenis. Bron: Wikipedia Als je het theater wilt bewonderen dan kan je het beste via de linkerzijde het weggetje oplopen en niet, zoals ik heb gedaan, via de rechterkant want dat is behoorlijk steil.

'496210' door photofreak '496210' door photofreak

TurkijePamukkale

TurkijePamukkale

Ganzen familie

photofreak

In de mooie (groene) vijver, onderaan de kalkterrassen zag ik deze ganzen familie zwemmen. Die kleintjes vind ik zo schattig met die donzige veertjes. (graag even openen) Ik had me even vergist, dit zijn natuurlijk ganzen.

'495895' door photofreak '495895' door photofreak

TurkijePamukkale

TurkijePamukkale

Tempel

photofreak

Dit is tempel Nymphaeum, of wat er van over is. Deze tempel is gebouwd in de 3e eeuw. En ook deze is door die aardbeving van 1354 ingestort. Dit is te bewonderen in Hiërapolis, dichtbij de kalkterrassen van Pamukkale.

'496276' door photofreak '496276' door photofreak

TurkijePamukkale

TurkijePamukkale

Overzicht Pamukkale

photofreak

Nog eentje van die bijzondere plek in Pamukkale. Hier zie je een overzicht van de kalkterrassen vanaf de vijver. Zo lijkt het net een gletsjer. En op de voorgrond die schattige ganzenfamilie.

'499225' door wisseschout '499225' door wisseschout

TurkijePamukkale

TurkijePamukkale

Op het plateau voor d

wisseschout

Uit de eerste helft van de 2e eeuw voor Chr. stammen de ruïnes van Hierapolis. De kuurstad beleefde zijn bloei in de Romeinse tijd. Er zijn Thermen en een badhuis, maar ook een theater, tempel, een verdedigingspoort en een begraafplaats, maar daarover later meer. Het is heel vreemd om van de witte wereld van de kalkterrassen in de groene bergweiden en ruïnes terecht te komen. En dat allemaal binnen een paar meter van elkaar.

'496035' door photofreak '496035' door photofreak

TurkijePamukkale

TurkijePamukkale

Zonsondergang...Pamuk

photofreak

Jaren geleden was ik op deze plek en had ik een geweldige rode/oranje zonsondergang. Dit had ik graag weer eens gezien maar onze reisleider zei dat het deze avond niet zou gebeuren (ik was het hier absoluut niet mee eens) en we gingen naar de bus. Maar tijdens de rit naar het hotel werd de lucht alsnog heel mooi. Hier zal ik later een foto van plaatsen. Ik heb de reisleider hier natuurlijk wel op aangesproken ;-)

'499290' door wisseschout '499290' door wisseschout

TurkijePamukkale

TurkijePamukkale

Hellenistische ronde.

wisseschout

Volgens mijn Turks boek behoord de necropool [ Grieks voor dodenstad of stad van de doden ] bij Hierapolis tot de mooiste van Turkije. Loop helemaal door bij de ruïnes en je komt op deze begraafplaats met duizenden ! grafhuizen, sacrografen en ronde mausoleums uit de Hellenistische tijd. Ik vond het er indrukwekkend. Zoveel verschillende grafmonumenten bij elkaar in een prachtig landschap.

'412809' door Graaf '412809' door Graaf

TurkijePamukkale

TurkijePamukkale

Verboden te baden

Graaf

Een uitzicht over de bekkens en bassins van Pamukkale, hier staat nog water in, wat mooi kleurt in het licht van de laagstaande zon. Tegenwoordig mag er niet meer gebaad worden, en wordt de waterstroom helemaal gereguleerd om zo het werelderfgoed te sparen.

'495673' door photofreak '495673' door photofreak

TurkijePamukkale

TurkijePamukkale

Theater vanaf hoogte

photofreak

Pamukkale is meer dan alleen die prachtige kalkterrassen. Er ligt nog een hele oude stad bij, Hiërapolis. Je kan hier ook echt wel een hele middag, of zelfs een dag lopen om alle bezienswaardigheden te bekijken. Deze foto heb ik vanaf de bovenkant van het theater genomen, op de achtergrond, achter die groenstrook, liggen de kalkterrassen (niet te zien op de foto). (even openen)