Oost Anatolie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Alleen op Mnt Nemrut

Oost Anatolie,
Turkije


Hier geniet ik het uitzicht op 2100 m alvorens de laatste 50 meter te klimmen naar de betoverende piek van Nemrut Dagi, de hoogste berg van het noordelijke Tweestromenland (Mesopotamië).

Plan je bezoek hier tussen eind mei en half oktober en bij voorkeur in juli of augustus; de weg naar de top kan anders onbegaanbaar zijn door sneeuw. De meeste mensen zullen toch wel met een georganiseerde tour hier komen vanuit Kahta of Malatya of als langere dagtocht vanaf Sanliurfa of Cappadocië. Deze gaan ook bij voorkeur met zonsondergang en zonsopkomst naar de standbeelden kijken voor het fraaie licht.
Dat hoeft niet per se voor mij en ik ben hier om 08:00 uur. Het is nog niet te warm. En raad wat .. ik ben er alleen wat een luxe! Het is eenvoudig met eigen (huur)auto te doen. Ik kwam uit Diyarbakir in de koelte van de vroege uurtjes gereden op haast lege wegen, tot Karadut, een dorp 12 km van de top. Daar reed ik het park in na betaling van 6 TL.

De hele klim naar boven blijf je je maar verwonderen over hoe de beelden van een megalomane pre-Romeinse lokale koning op deze afgelegen berg komen.