Marmaris

'498997' door Jeanne '498997' door Jeanne

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Mooi moment

Jeanne

In het achterland van Icmeler nemen wij plaats op een terrasje waar de lokale bevolking, in dit geval de mannen bijeen komen, zij lezen een krantje en drinken wat. Wij hebben een Turks woordenboekje bij ons, en beginnen voorzichtig contact te leggen. De mannen kijken op alsof zij het in Keulen horen donderen, dan komt er een glimlach en waarachtig reageren zij. Een prachtig moment!

'515273' door photofreak '515273' door photofreak

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Uitzicht over de...bo

photofreak

Vanaf het museum/kasteel (zie vorige foto) heb je een geweldig uitzicht over de boulevard van Marmaris. Entree is maar 4 euro en het is echt de moeite waard. Vergroot komt de foto beter tot z'n recht.

'515166' door photofreak '515166' door photofreak

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Kasteel/museum

photofreak

Dit kasteel, met zijn binnenplaats vol beelden, dateert uit 1522. Tegenwoordig is het kasteel een museum waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over de haven. Het museum ligt op de heuvels achter de jachthaven. Na de restauratie van het kasteel tussen 1980 en 1990 startte het kasteel als een museum in 1991. In het museum vind je archeologie en etnografie. Het archeologische deel toont, amphoras uit Hellenistische, Romeinse en Byzantijnse tijden en aardewerk, glaswerk, munten en versieringen van opgravingen uit Knidos, Hisaronu en Burgaz. In het etnografische deel vind je weefwerken, tapijten, meubels, koperkeukengereedschap, wapens en versieringen uit de Ottomaanse tijd. Op de foto zie je de binnenplaats.

'515376' door photofreak '515376' door photofreak

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Oude potten

photofreak

Het museum/kasteel is echt de moeite waard om te bezoeken. Er zijn veel items te bezichtigen, sommige wel van 700 vC. Van gouden sieraden tot dit soort oude potten. Deze staan in een soort nis zodat zon en regen geen schade aan kunnen richten. (even openen)

'528056' door ALopezBlanco '528056' door ALopezBlanco

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

De trap weg van het..

ALopezBlanco

Bij vakantie aan Turkije denken de meeste mensen aan een all-inclusive vakantie, 1 week of 2 liggen op een bedje, eten, drinken en vooral niet buiten de muren van je resort komen. Weet je dat dat echt zonde is, want het achterland van Turkije heeft veel moois te bieden! Zo verbleven wij in voorjaar van 2015, 10 dagen in een all-inclusive hotel in Marmaris. Een dag voor vertrek boekten we nog snel een huurauto want het leek ons toch niet echt wat 10 dagen helemaal niets doen. Ik geef toe het hotel was fantastisch er ontbrak ons aan niets. Het was heerlijk afwisselen een dagje niets doen en een dagje er op uit met de auto. Als je slechts een dag een auto huurt kan ik je het schiereiland Bozburun aanraden. Niet ver rijden, het ligt pal achter Marmaris, je bent in een andere wereld! Het is prachtig groen, jij rijdt over bochtige wegen en na elke bocht heb je het prachtigste uitzicht over een kraakhelder, groene baai. Jij hebt hier een aantal bezienswaardigheden die het bezoeken waard zijn: Bayir met een (wordt gezegd) 2000 jaar oude plataan, in de omgeving worden veel bijen gehouden. Je ziet de blauw gekleurde bijenkassen overal langs de weg. De plek om honing te kopen.. Bozburun de naamgever van het schiereiland. Mooi gelegen aan een beschutte baai, met een leuk haventje. Drink hier een turkse koffie en geniet gewoon! De watervallen Turgutkoy, die wij niet hebben kunnen vinden dus veel succes! Ciftlik, dat aan een prachtige baai ligt waar het in een zomer een drukte van jewelste is met zeilbootjes. Wij nuttigden hier de lunch onder de schaduw van een wijnrank als enige twee toeristen! Dichterbij Marmaris bij het stadje Turunc vind je de overblijfselen van de oude romeinse stad Amos. Mooi gelegen tussen oude olijfbomen en een groene weide met veel bloemen (dit waarschijnlijk alleen in het voorjaar). De ruïnes zijn redelijk intact dus je kan je een goede voorstelling maken hoe het er uit heeft gezien Het ligt wat hoger op een klif met mooi uitzicht over de omgeving. Ook hier waren wij de enige twee bezoekers! We vonden het een idyllische plek. Foto is genomen in Amos, een trap naar een klein paradijsje weg van het zo dichtbij gelegen massatoerisme......

'515101' door photofreak '515101' door photofreak

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Mooi stekje

photofreak

Je kan natuurlijk de hele dag aan het strand gaan liggen of slenteren langs de boulevard. Maar ik kan je aanraden om ook het oude gedeelte van de stad te bekijken. Gewoon de smalle straatjes in, dan zie je de mooiste plekjes. Daar is het trouwens ook een stuk rustiger. Het huis op de foto, bovenaan, staat op een geweldige plek want zij hebben zeezicht.

'559867' door stefanborkos '559867' door stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Een beeld van...schoo

stefanborkos

Dalyan - Kaunos - juni 2017. Kaunos de antieke stad, Kaunos op een mooie bijzondere plek, Kaunos een zeer oud verleden in het heden. Eens een grote handelsstad met allure, Eens een haven stad aan de volle zee, Eens het bloeiende leven van Grieken en Romeinen. Nu gevangen in alle rust, Nu met volop geiten en landschildpadden, Nu vertellen de laatste resten een klein verhaal. Een ontmoeting met de eenzaamheid, Een ontmoeting met de vele rode potscherven, Een ontmoeting met een waarlijk prachtige plek in het licht. Het einde van alle pracht, Het einde van alle bezigheid, Het einde van de prachtige haven. Het einde van eens. Maar voor mij een beeld van schoonheid zonder iets.

'1105950' door stefanborkos '1105950' door stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Zo veel

stefanborkos

Marmaris - Dalyan. Zoals overal op de westkust zie je dergelijke theaters, Vervallen door diverse onlusten, aardbevingen en verlaten. Enkele worden nog gebruikt voor diverse voorstellingen zoals Aida. Zoals op deze westkust dus een legio aan cultuur, De oude cultuur van een legio oude steden. Enkele toch zeer de moeite waard om te bezoeken. Zoals hier het bezoeken van een oud theater, Het theater van Kounos met zijn heldere grijze stenen. Enkel hier blijf je langdurig stil staan vanwege de mooie natuur. Zoals bijna overal in dit westelijke zeegebied van Turkije, Het mooie Efeze, Side en het zwemmen boven de zuilen in Pamukkale. Enkel daar waar het even zeer goed vertoeven is. En snuif je het verleden op. Zoals zo veel om te ontdekken, Ontdekken in dit heldere land aan de Middellandse zee. Enkel daar als je van oudheden zal houden. Daar waar je een grote klim moet wagen. Zoals zo veel. Zo veel. (zie vorige foto's)

'1108673' door stefanborkos '1108673' door stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Heerlijk

stefanborkos

Marmaris - Dalyan. Niet ver van Marmaris ligt het lieflijke stadje Dalyan, Vooral bekend om zijn oude rotsgraven. Niet ver vanaf Dalyan vaar je door de Dalyan rivier, Rustig en zonder gedoe langs het vele riet. Je ziet die mooie oude tempels in de bergen, Natuurlijk vanaf de waterkant. En maar verder naar het sluisje voor de vissen, Die willen ze behouden in de rivier en het grote meer. Dan weer verder door deze mooie lagune, Een groene lichte waas in natuurlijk brak water. Eindelijk aangekomen voor een paar uur op het rustige strand, Het strand van de schildpadden en gelukkig beschermd. De verre gezichten zijn geweldig mooi over deze begroeide vlakte, Die watervlakte wat eens de toegangshaven van het oude Kounos was. Volop gewandeld op deze plek aan de kust in het witte zand, Een kust die rustig en verlaten aanvoelt en daar hou ik van. Heerlijk.

'1105848' door stefanborkos '1105848' door stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Schaduwen

stefanborkos

Dalyan - Kounos. Schaduwen, Die zijn hier echt wel nodig. Schaduwen bij elke oude steen, Want de warmte loeit en broeit. Schaduwen naast bijna elke muur, Zelfs de geiten zoeken dit op. Schaduwen ook nu onder het aanwezige groen, Groen in diverse tinten. Schaduwen soms bijna niet te vinden, Ook niet bij deze grote klimpartij. Schaduwen die even het zweet verzachten, Ook even onder een kleine boom. Schaduwen zijn hier nu erg spaarzaam, In deze oude eeuwen oude verlaten stad. Schaduwen in Kounos met een prachtig uitzicht om niet te missen. Het was de beklimming meer dan waard. Schaduwen vanuit een oud theater.

'1109092' door stefanborkos '1109092' door stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Kilometers helderheid

stefanborkos

Marmaris - Dalyan. Kilometers zand ligt er voor je voeten, Dus even met je voetjes door dat zand. Kilometers strand staat je dan te verwachten, Dus dan gauw even een plonsje wagen. Kilometers ver kan je dan ook kijken, Aan de ene kant de zee en aan de andere kant de lagune. Kilometers rust en stilte kom je hier tegen, Zoals dit plaatje dan ook laat zien. Kilometers strand en zeer zanderig aflopend, Langzaam aflopend in het heldere nat. Kilometers vreugde voor hart en ziel, Want hier wordt je toch even vrolijk van. Kilometers helderheid.

'1105512' door stefanborkos '1105512' door stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Wolk van cultuur

stefanborkos

Marmaris - Dalyan. Daar zijn ze dan, De meest bekende rotsgraven. Daar zijn ze dan, Die Lycische graven in de rotsen. Eindelijk maar dan toch, Hoog boven die mooie heldere rivier. Eindelijk maar dan toch, En in de avond prachtig helder verlicht. Bijna verscholen vanuit de antieke stad Kaunos, Een stad uit de oudheid met een boeiend verhaal. Bijna verscholen en nu voor niemand meer toegankelijk, Dit om vandalisme te voorkomen. Uniek vanwege zijn plek en aanzien, Per boot nu alleen te bekijken. Uniek vanwege zijn hoge monumentale poorten, Met uitzicht op een prachtig binnenland. Zou er graag weer eens weer willen komen. Komen in deze wolk van cultuur. (En op deze foto zijn het maar een paar.)

'1109193' door stefanborkos '1109193' door stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

De distel

stefanborkos

Marmaris - Dalyan. Het Iztuzu strand staat gelukkig bekend om zijn geborgenheid, Geborgenheid voor bescherming voor al dat moois. Het heeft dan ook gelukkig zijn oude karakter goed in stand gehouden, Behouden op vele plekken met uitzondering van de 2 aanwezige bad aangelegenheden. Het heeft gelukkig de broed plekken van Catetta Caretta schildpadden goede bescherming geboden, Geboden door een onbevolkt strand zoals je hier dan ook ziet. Het heeft tevens ook een centrum voor zieke aangetaste schildpadden, Overdag graag te bewonderen voor al dit goede dagelijkse werk. Het heeft tevens nog die oude natuurlijke omgeving, Een omgeving van zomaar een distel in het vele onbevlekte zand. Eenzaam alleen in dit gele zand. Een schoonheid in zijn leegheid en kleur. De distel.

'1096856' door stefanborkos '1096856' door stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Machtige omgeving

stefanborkos

Dalyan. Iztuzu Plaji lagune. Een machtige omgeving met het einde van een rivier, Een omgeving van een bijna dicht geslipte lagune. Een machtige omgeving met een zeer lang onbevolkt strand, Een strand met het gezicht naar zee en de andere kant de lagune. Een machtige omgeving voor een stevige wandeling door het zand, Het zand wat schittert in de zon tegen de wazige rotsig groene bergen in de verte. Een machtige omgeving om in alle rust de natuurlijke weelde te bewonderen, Bewonderen van het riet, de kale witte rotsen en de mooie bloemen. Een machtige omgeving. Daar bij Dalyan.

'1105671' door stefanborkos '1105671' door stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Verlichte tuin van...

stefanborkos

Dalyan. De tuin van het licht, Zo zou je het wel kunnen noemen. De tuin die nog altijd bestaat, Een zeer vruchtbaar gebied nu nog steeds. De tuin vanuit de oude stedelijke resten, Die resten van eens de grote stad Kounos. De tuin nog steeds volop in gebruik, Afdalend naar het stadje Dalyan. Die eeuwige tuin. Die tuin naar het licht. Die verlichte tuin van eeuwigheid.

'1109011' door stefanborkos '1109011' door stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Kwetterende dieren

stefanborkos

Dalyan. Op een tocht door de lagune een vogelwonder, En dat tijdens je ontbijt. Op een tocht naar het prachtige strand, Een ontbijt met kleine zwemmende schildpadden aan de reling. Op een tocht door mooi bebost gebied, Met daarnaast die oneindige rietvlakte van de lagune. Op een tocht naar het reservaat van gewonde dieren, Schildpadden wel te verstaan. En dan even onderweg het aanzien van, Van deze kwetterende dieren. Kwetterende witte dieren ineens overal.

'1108784' door stefanborkos '1108784' door stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Hier is echtheid

stefanborkos

Marmaris - Dalyan. Geen gezeik over stikstof, Hier varen de boten op een rustige gang. Geen gezeik over wat moet anders, Hier al jaren van hort naar her. Hier hebben ze het al jaren voor elkaar, Om die grote lagune echt te beschermen. Hier waar de wereld nog even echt is, Echt in zijn volwaardige natuur. Hier waar rust en evenwicht zijn plaats heeft, Evenwicht en bescherming van de schildpad. Hier waar waar je nooit eindeloos kan verblijven, Verblijven met veel poeha en andere onnozele dingen. Hier is het echt mooi. Hier in dit uitgestrekte gebied. Hier is echtheid.

'1109045' door stefanborkos '1109045' door stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Verdroging overal

stefanborkos

Dalyan. Iztuzostrand. Nabij Marmaris ligt Dalyan, Een heerlijke plek om even te vertoeven. Nabij Dalyan ligt het mooie strand Iztuzu, Een strand met het in acht nemen voor het behouden van de natuur. Nabij dit mooie bijna verlaten strand ligt een groot binnenmeer, Een binnenmeer met zijn vele vegetatie van onder andere wilde oleander. Nabij dit wonderschone bijna uitgedroogde meer zie je op afstand de volle zee, Hier vliegen nog de vlinders om je heen in dit prachtige gebied in juni. Een heerlijke foto wandeling door een sompige bodem en dan weer in het zand, Zand van die heerlijke aanblik in deze volle natuur en zijn gezichten. Gezichten van verdroging overal.

'1109890' door stefanborkos '1109890' door stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Op naar lente en zome

stefanborkos

Dalyan, het centrum. Wie wil dit nu niet? Heerlijk wandelen aan deze kade. Wie wil dit nu niet? Even weg van wind en regen. Wie wil dit nu niet? Maar hier in Dalyan is het nu ook winter. Rest ons toch maar om even te wachten, Tot deze droevige maanden voorbij zijn. Rest ons de komst van de tulpen af te wachten, En die kwamen van oorsprong uit Turkije. Wachten op een betere weersvoorspelling, Een voorspelling die iedereen even blij maakt. Op naar de lente en zomer. Dan ligt Dalyan er weer fris bij.

'1108444' door stefanborkos '1108444' door stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Blauw

stefanborkos

Dalyan. Niet ver boven Dalyan dit grote meer, En maar varen en varen. Het meer ingepakt door hoge bergen, Bergen soms ver weg en soms dichtbij. Water blauw en helder door de felle vele zon, De zon die ook de bergen nevelig blauw maken. Toch een stukje ongereptheid in dit grote land, Het land met zijn zeer verschillende indrukken. Indrukken van vriendelijkheid en oudheden, En zeker daar gaan wij voor. Indrukken van prachtig blauw. Dat is het hier.

'1105415' door stefanborkos '1105415' door stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Sprookje van riet

stefanborkos

Marmaris - Dalyan. Een sprookje dat is het, Deze kustlijn in zijn diversiteit. Een sprookje soms druk soms rustig, Rustig in de natuurgebieden. Een sprookje in het groen, Groen overal in dalen en op bergen. Een sprookje van ontspanning, Op het land en op de zee. Een sprookje van de schildpadden, Gelukkig goed onder controle en beschermd. Een sprookje van mooie stranden, Stranden die soms bijna leeg zijn. Een sprookje van de lagune, De lagune bij Dalyan. Een sprookje van de Biesbos in Turkije, Het dicht geslipte gebied met oudheden en veel riet. Een sprookje van dit Dalyan en zijn omgeving, Om zeker aan te bevelen. In dit sprookje van riet.

'1105455' door stefanborkos '1105455' door stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Gezellig

stefanborkos

Marmaris - Dalyan. Uitgesproken een mooi klein stadje aan een mooie rivier, Een rivier met kleine te huren bootjes. Uitgesproken een klein stadje met veel winkeltjes, Winkeltjes en restaurantjes voor iedereen. Uitgesproken een groot machtig park, Een park waar de bevolking zich ontmoeten. Uitgesproken die mooie oude graven in grote rotswanden, Die in de avond prachtig zijn verlicht . Uitgesproken een zeer mooi stadje, Een stadje vol met kleine onderkomens. Uitgesproken een zeer mooie streek, Iets wat je zeker voor een paar centen kan ontdekken. Uitgesproken gezellig.

'1105560' door stefanborkos '1105560' door stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Super idee

stefanborkos

Marmaris - Dalyan. Het eindpunt van een lange tocht per kleine boot, Een tocht door die lange lagune van riet en water. Het eindpunt naar een prachtige plek, De plek aangekomen op het unieke Iztuzu strand. Het eindpunt van die lange rivier vanaf het stadje Dalyan, Hier kust het einde van deze rivier zich eindelijk in die grote zee. Het eindpunt van een kort verblijf in dit gele zand, Het zand van de beschermde Caretta Caretta schildpadden. Het beginpunt en weer diezelfde weg weer terug, Op weg naar het plaatsje Dalyan. We gingen nog een keer en dan met de Dolmusbus, Goedkoop en voor een langer verblijf zoals wij dat wensen. We gingen ongedwongen gewoon een dagje weg, Een dagje om in alle rust dit mooie gebied op ons zelf te ontdekken. gewoon ongedwongen. Een super idee.

'1105607' door stefanborkos '1105607' door stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Waardige plek

stefanborkos

Dalyan - Kaunos. Kaunos, Eens een grote belangrijke stad, Nu verlaten en bijna vergeten. Eens een stad van aanzien, Nu verlaten in oude resten. Eens een plaats met vele handel, Nu resten nog de verlaten wegen. Eens een stad met een grote haven, Nu bijna dicht geslipt met veel riet. Eens een plek van grote weelde, Nu rest nog de vele scherven en de oude muren. Eens een plaats waar het denk ik goed leven was, Nu een verwoeste stad door oorlogen en grote aardbevingen. Maar wat gebleven is dat is die groene weelde in een groot dal, Nu toch zeer aanwezig en de resten zijn overal. Gebleven zijn die scherven van borden en andere dingen, Ik heb ze aangetast en laten liggen en zo het is ze horen hier. Nu schuifelen er landschildpadden en geiten lopen er rond, Nu waar eens de wereld anders was in andere tijden. Nu op deze waardige plek.