Istanbul

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Istanbul en de Sound of Silence

Istanbul,
Turkije


Waarom deze titel?
Je verblijf in Istanbul kun je op een hele leuke manier afsluiten door een bezoekje te brengen aan de Princess eilanden. Na de hectiek van deze miljoenenstad beland je in een oase van rust, ook wel de Sound of Silence genoemd.

Vanuit Kabatas aan de Bosporus, het begin- en eindpunt van een van de vele tramlijnen vaar je voor 10TL (ongeveer €3,50) in een uur naar de Princess eilanden in de Zee van Marmara. Deze eilandengroep bestaat uit negen eilanden waarvan er maar vier voor het publiek toegankelijk zijn. De meeste veerboten zetten je af op het eiland Buyukada. Tijdens de overtocht heb je een subliem vrij uitzicht op de Sultanahmet-moskee oftewel de Blauwe Moskee, de Aya Sofia en Topkapi. Op de andere oever heb je uitzicht op de Galatatoren. Een ideale positie om van hieruit de mooiste foto's te maken.
De eilanden zijn autovrij. De Sound of Silence komt je hier al tegemoet. Het vervoer, zowel toeristisch als lokaal, geschiedt hier met paardenkoetsjes. Op een groot plein is plaats voor ongeveer 250 paardenkoetsjes. Vanuit een centraal gelegen gebouw worden per megafoon de ritten toebedeeld en uitgegeven. Alles verloopt hier erg geordend. Temidden van al die paardenkoetsjes doen enkele hoefsmeden hun dagelijkse werk. Heel erg leuk om te zien en fotograferen is hier helemaal geen probleem. Men is altijd in voor een praatje.
Overal in de straten kun je fietsen huren. Zelfs electrische fietsen worden verhuurd. Over het eiland zijn verschillende mooie ritten te maken.
De enige geluiden die je hier hoort zijn dan ook die van fietsbellen en van paardenhoeven. Maar zelfs het geluid van de paardenhoeven wordt hier gedempt want de paarden worden voorzien van rubberen hoeven die gesneden worden uit grote autobanden.
Een andere attractie wordt hier verzorgd door de lokale ijsverkopers. Als je een ijsje bestelt krijg je dat pas echt in handen nadat de ijsverkoper met ijs en hoorntje een aantal trucs heeft uitgehaald.
Tenslotte is Buyukada rijkelijk voorzien van eetgelegenheden waar Doner kebab en balik ekmek (broodje vis) heerlijk smaken.
Een verdere leuke bijkomstigheid is dat je aan het einde van je verblijf de aangeschafte Istanbulcard voor openbaar vervoer t.w.v. 7TL bij een van de vele kiosken kunt inleveren. Aanschafwaarde en eventueel tegoed worden gewoon terugbetaald.

Dus wil je de hectiek ontvluchten: neem de veerboot naar de Princess eilanden en ervaar de Sound of Silence.


Meer info: [url="www.wittistanbul" target="_blank"]www.wittistanbul[/url]