Istanbul foto's & tips

'356763' door konne000 '356763' door konne000

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Traditionele kledij

konne000

In het Topkapi Paleis te Istanbul kwam ik deze jongeman tegen. Hij had zich gehuld in de traditionele Osmaanse kledij van ongeveer 1500 en later ( hun heerschappij duurde 400 jaar). Daarbij draagt ie een originele Topkapi-dolk! Erg fraai om te zien, evenals het paleis zelf!

'485045' door corriedewinter '485045' door corriedewinter

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Wat een uitzicht

corriedewinter

Zo zit ik graag achter de geraniums: op het terras van het Celal Sultan hotel met uitzicht op de Hagia Sophia. Het hotel ligt in de wijk Fatih, een van de oudste wijken van Istanbul Begin oktober is het buiten nog heerlijk. Er staan bovendien warmtestralers bij de tafels. Mocht het dan nog kouder worden, ga dan een trapje op naar het dichte gedeelte, waar je ook weer een prachtig uitzicht hebt. Zoals je op de kaart op de website ziet, vind je veel bezienswaardigheden op loopafstand, zoals de Cisterne, de Blauwe Moskee, de Hagia Sophia, de Grote Bazaar en het Hippodrome Slapen lukt uitstekend, het hotel ligt in een rustige zijstraat. Ontbijt is prima, inrichting van de lobby zoals bij een sultan past: veel rood pluche, gordijnen en gezellige hoekjes. Boeken en tijdschriften genoeg, ook om te ruilen voor een boek dat je zelf al uit hebt. Wifi en computergebruik gratis. Kijk naar aanbiedingen, vanaf 4 nachten krijg je 10% korting. www.celalsultan.com

'305307' door Bowral '305307' door Bowral

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Kinderwens

Bowral

De Sultan-moskee in Eyüp is voor moslims de meest heilige plek van Istanbul. Dagelijks, en in het bijzonder vrijdags, bezoeken vele pelgrims de moskee. Niet alleen voor het gebed, maar ook voor het mausoleum van Abu Ayyub al-Ansari, een metgezel van de profeet Mohammed. Op het binnenplein van de moskee ligt achter een hek een grote steen. Met name vrouwen met een kinderwens komen hier bidden voor een (voorspoedige) zwangerschap

'438452' door HiyaWatty '438452' door HiyaWatty

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

De Blauwe Moskee

HiyaWatty

De Blauwe Moskee, Paar maanden terug zijn we naar Istanbul geweest. Wat een geweldige stad is dit! Wat een historie heeft zich hier plaats gevonden! Hier een foto vanuit de AyaSophia op de achtergrond ziet u de Blauwe Moskee

'430291' door chateau '430291' door chateau

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Pink in blue.

chateau

We zijn in Eyup bij de Eyup Sultan moskee en het is tijd om te bidden. Binnen in de moskee is geen plaats meer, dus worden rondom de moskee buiten op het plein , maar ook op het binnenplein de matjes uitgespreid. Als de mannen vanuit stand gaan knielen blijkt ineens een klein meisje tussen de knielende mannen te blijven staan. Ze staat een beetje beduusd om zich heen te kijken naar al die knielende mannen.

'298519' door Reiswandaris '298519' door Reiswandaris

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Derwisjen

Reiswandaris

Dansende derwisjen zijn geestelijken die door hun rituele dans (de sema) in een soort trance raken. De dans staat voor de kunst van het verbinden van hemel en aarde en bestaat voornamelijk uit het draaien van rondjes om de eigen lichaams-as. Deze opname is het resultaat van veel oefening en concentratie, maar zeker ook geluk. Ik heb geen gebruik gemaakt van een flits, de monniken werden door kunstlicht beschenen.

'320069' door PaulHoo '320069' door PaulHoo

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Tric trac

PaulHoo

Aan de rand van het Taksimplein ligt een mooi parkje. Aan het eind van de middag vermaken een aantal heren zit met een spelletje tric trac vaak onder het genot van Turkse thee of koffie (beide aan te bevelen). Op andere plekken in de stad heb ik ook regelmatig mensen zien kaarten of rummikub. Wanneer je overigens deze fantastische stad (nu met top mijn favoriet geworden, ben net een halve week geleden teruggekomen) en wil je niet teveel betalen voor ticket en vervoer, bekijk dan mijn TIP die ik gisteravond plaatste!

'453970' door corriedewinter '453970' door corriedewinter

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Yeni Cami

corriedewinter

Vlakbij de Galatabrug en de Egyptische bazaar staat de 'Nieuwe' Moskee, gebouwd tussen 1597 en 1663. We hebben de blauwe moskee al uitgebreid bekeken. Nu wil ik toch ook in de Yeni Cami kijken. Wat is het hier rustig. Er zit een man te bidden en andere toeristen zijn er niet. De moskee is minstens zo mooi als de Blauwe moskee. Hij heeft minder torens, maar net zoveel blauwe tegels, die goed bewaard zijn gebleven. Een aanrader.

'483860' door MarioBentvelsen '483860' door MarioBentvelsen

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Weegschaalman

MarioBentvelsen

Deze man trof ik aan in het oude centrum van Istanbul, rustig een sigaretje rokend, zittend voor een weegschaal. Dat bleek ook zijn broodwinning te zijn, het wegen van mensen. Hij zat voor een muur van oude billboards, wat zijn enigszins afgebladderde voorkomen versterkte. Hij vond het prima om voor me te poseren. Ik hoefde niet eens gewogen te worden.

'454111' door corriedewinter '454111' door corriedewinter

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Een ontbijtje in...Is

corriedewinter

Wat is het toch heerlijk om vroeg op stap te gaan en de dag te zien beginnen op een terrasje in de ochtendzon. We logeren vlakbij de Aya Sophia en dat is goed te merken aan de hoeveelheid restaurants en winkeltjes in de straat. Toch is het 's morgens rustig, de broodjesverkoper doet zijn ronde en de heren bij het café hebben nog geen klanten. Wij kopen wat typisch Turks broodjes: simit, een ringvormig broodje met sesamzaad, lekker met verse kaas en een spits brood: francali voor onderweg. Alles lekker vers.

'462572' door corriedewinter '462572' door corriedewinter

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Van de Hagia Sophia..

corriedewinter

De Hagia Sophia is het bekendste gebouw van Istanbul. Als kathedraal gebouwd, later als moskee ingericht en nu een museum, trekt de 'heilige wijsheid' ontzettend veel bezoekers. Wij staan ook in de rij, maar dat is helemaal niet erg want ik heb nu mooi de gelegenheid om foto's te maken. Vanuit de tuin kijk ik door deze poort naar de bekendste moskee van Istanbul, de Blauwe Moskee, die overigens alleen binnen blauw is vanwege de blauwe Izniktegels. Je ziet natuurlijk een korantekst boven de marmeren poort met geometrische en bloemmotieven. Alles in balans. Zo kom je tot rust.

'413063' door Rhodaxx '413063' door Rhodaxx

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

He, He, word wakker,.

Rhodaxx

Gesneden bruin, gesneden wit, een halfje casino Bij elke tweede rol beschuit een krentebol cadeau Ik loop te zeulen met die mand, dat is een heel gedoe Soms moet ik veertien treden op, voor ene rol floefloe He, He, word wakker, hier is de bakker He, He, word wakker, hier is de bakker Ho, ho Ik heb nog fijn sucadebrood, ik heb nog luxe wit Ik weet niet meer, al sla je me dood, wat er in dit pakkie zit Ik kom tot aan de deur mevrouw, ook in de hoge flat Maar verder kom ik niet mevrouw, ik breng geen thee op bed He, He, word wakker, hier is de bakker He, He, word wakker, hier is de bakker He, He Maanzaadbroodjes heb ik niet, wel krentebrood met spijs En als u dat niet lekker vindt dan bent u niet goed wijs Mevrouw, m'n krentebrood is op en ik heb geen een kadet 'k Wil wel een dansje voor u doen want ik was bij het ballet He, He, word wakker, hier is de bakker Die arme stakker, wat een gejakker He, He, word wakker, hier is de bakker He, He Zang: Leen Jongewaard tekst: Annie M.G.Schmidt Deze bakker trof ik in Istanbul

'331712' door PaulHoo '331712' door PaulHoo

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Voor de besnijdenis

PaulHoo

Met dank aan reacties op een eerdere foto weet ik inmiddels de reden waarom dit kleine manneke wat zuur op de foto staat. Zijn prachtige kleding lijkt te wijzen op een mooie feestdag, maar zo zal hij dit niet ervaren. Even later zal hij namelijk worden 'geholpen'. Ik krijg al weer pijn bij de gedachte (voor de dames RR hier zal ik de voorzet alvast geven zodat je hem kunt inkoppen: mannen schijnen kleinzielig te zijn).

'244381' door Bowral '244381' door Bowral

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

In gebed

Bowral

Voor het vrijdaggebed wordt de Eyüp Sultan-moskee in de Istanbulse buitenwijk Eyüp bezocht door duizenden gelovigen. Niet voor iedereen is er plaats in de moskee. Buiten de muren vinden velen toch nog een plekje om te bidden

'459303' door Zandkorrel '459303' door Zandkorrel

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Turks fruit

Zandkorrel

Open deur, maar niemand trapt 'm in, dus doe ik het maar. Hier is ie dan: Turks fruit! Gefotografeerd in de bazaar van Istanbul waar ze echt bakken vol van dat spul hebben, in allerlei kleuren. Lekker zoet!

'462291' door Rhodaxx '462291' door Rhodaxx

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Hagia Sophia

Rhodaxx

De Hagia Sophia of Aya Sophia is een voormalige kathedraal en moskee in de Turkse stad Istanboel. Tegenwoordig is het een museum. Het is een enorm gebouw waar het licht mooi via de koepels naar binnen valt. Aan de man die beneden staat kun je zien hoe enorm groot het gebouw is.

'462211' door corriedewinter '462211' door corriedewinter

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

De grootste cisterne.

corriedewinter

Vlakbij de Aya Sofia bevindt zich een enorm groot waterreservoir of cisterne. Het is de grootste cisterne in Istanbul, uitgegraven en gebouwd na 542 n. Chr in opdracht van keizer Justinianus, zodat de stad tijdens belegeringen voldoende water had als de toevoer via het Valens aquaduct werd afgesloten. Iedere zuil is 9 meter hoog. De wanden van het reservoir zijn 5 meter dik en gemaakt van bakstenen die bestreken zijn met een waterbestendige cementlaag. Als de cisterne volledig gevuld was had men een watervoorraad van zeker 100.000 ton. In het verleden werd de cisterne gevuld met regenwater en om dit vrij te houden van ongedierte hielden de Byzantijnen er vissen in. Zoals je ziet zwemmen er nu ook weer vissen rond. Bizar dat ze eigenlijk nooit daglicht zien. Je kunt via loopbruggen de cisterne bekijken. Ga wel vroeg, want het kan erg druk zijn.

'461121' door corriedewinter '461121' door corriedewinter

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

De kletstantes

corriedewinter

Dit zijn dames die duivenvoer verkopen naast de Yeni Cami, de Nieuwe moskee, vlakbij de Galatabrug in Istanboel. Ze nemen de tijd om bij te praten en een broodje te eten. De duiven laten ze even voor wat het is. Ik heb geen idee waar ze het over hebben: het slechte weer, de kinderen die het goed doen op school of juist niet, hun echtgenoten die maar zo lang in het theehuis blijven zitten, 't is toch wat of , vul maar in. Gespreksstof genoeg.

'444213' door chateau '444213' door chateau

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Blauwe moskee.

chateau

Vanuit Istanbul hebben we een rondvaart gemaakt over de Bosporus. Vanaf het water hadden we een mooi uitzicht op de stad met zijn talrijke moskeeën. De Sultan Ahmetmoskee of de Blauwe Moskee is een moskee in Istanboel. De naam "Blauwe Moskee" is hoofdzakelijk internationaal gebruikelijk vanwege de vele blauwe tegels uit het stadje ?znik die te zien zijn aan de binnenkant van de moskee. Van buiten is de moskee grijs van kleur. De moskee ligt tegenover de Aya Sofia, en werd tussen 1609 en 1616 in opdracht van sultan Ahmed I gebouwd en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Istanboel.

'484672' door MarioBentvelsen '484672' door MarioBentvelsen

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Waterpijp

MarioBentvelsen

Deze jongen zat onderaan de Galata-brug gezellig met wat vrienden van een waterpijp te genieten, een veel voorkomende manier van loungen in Istanbul. Hij vond het wel leuk om gefotografeerd te worden.

'199370' door Bowral '199370' door Bowral

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Opvallend

Bowral

Met haar felgekleurde hoofddoek viel dit meisje gelijk op tussen de vele zwarte burka's. De foto is genomen in Eyup, een buitenwijk van Istanbul, waar het wekelijkse vrijdaggebed verheven wordt tot een waar feest

'489155' door corriedewinter '489155' door corriedewinter

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Gewoon met de pont...

corriedewinter

eerder plaatste ik al een alledaags plaatje uit Istanbul, hier is er nog een. Als je in Istanbul bent, moet je wel op de Bosporus gevaren hebben, dus wij nemen de gewone veerboot naar het Aziatische deel. Er zijn verschillende opstapplaatsen, die bij de Galatabrug is het handigst. Het voordeel is dat je OV-kaart (Akbil) gewoon geldig is op de ferry. Zorg wel dat er voldoende saldo op staat, je moet ook nog terug natuurlijk. De tocht over de Bosporus duurt een half uur tot drie kwartier. Tussen Besiktas, Kabatas en Eminönü (Europa) en Üsküdar, Kadiköy en Karaköy (Azië) gaat er een regelmatige dienstregeling. Hier sta ik in Karaköy, er is een schitterende groentenmarkt met allerlei leuke eettentjes. Tip: gooi je Akbilkaartje niet weg als er niets meer op staat; je krijgt je statiegeld terug als je hem inlevert. Je kunt met meer dan één persoon op een pas reizen. De kaart koop je bij de grote bus-, tram- en metrostations. (Let op de bordjes Akbil Satis Noktasi.)

'351063' door PaulHoo '351063' door PaulHoo

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Kleurig verval

PaulHoo

Fener is de Orthodox-Griekse wijk waar duidelijk armoede heerst maar met de beperkte middelen proberen ze met een laagje verf hun wijk wat kleur te geven. Ik heb hier heerlijk rondgelopen en mijn ogen uitgekeken.

'267591' door Bowral '267591' door Bowral

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Devoot

Bowral

Vrijdags is het in Eyüp, een voorstad van Istanbul, een drukte van jewelste. Het middaggebed in en rond de Sultan moskee trekt honderden gelovigen vanuit de wijde omgeving