Istanbul

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Istanbul image

Mister, you are my friend

Istanbul
Turkije
Corinesteenwijk

Mister, you are my friend

Welke reiziger kent het niet... de zoetgevooisde, vaak in gebrekkig Engels uitgesproken, al dan niet gemeende complimenten van de lokale bevolking. 'Mister, you are my friend' en 'Special price for you' zijn slechts twee voorbeelden uit het hele arsenaal aan verbale munitie van de locals. Target: de reiziger gunstig stemmen en zodoende overhalen om allerlei prullaria en andere zinloze voorwerpen aan te schaffen.

Meestal zijn dergelijke complimenten gericht aan Amerikanen, Japanners en beginnende reizigers, want deze doelgroep is niet alleen een makkelijk doelwit, maar is bovendien in de meeste gevallen ook nog eens oprecht geinteresseerd in de aangeboden koopwaar. Want zeg nou zelf... wie wil er geen handgepunnike brillenkoker uit Oman op de scheersteenmantel?

Maar ook de doorgewinterde reiziger trapt er nog wel eens in. Zo ook mijn man Ben en ik. Tijdens een stedentrip naar Istanbul liepen we achter een schoenpoetser aan, die perongeluk - althans, zo dachten wij - zijn schoenpoets liet vallen. Ben raapte het op en gaf het aan de schoenpoetser terug, die nog net niet van blijdschap en dankbaarheid Ben in de armen viel. Hoe kon hij ons terug betalen? Ach, het minste dat hij voor ons kon doen, was onze schoenen poetsen. En ondanks dat onze schoenen helemaal nog niet aan een poetsbeurt toe waren, hebben we toch onze voeten maar op het poetskrukje van de schoenpoetser gezet. Het betekende kennelijk veel voor hem en wie waren wij om daar tegenin te gaan?

Het gevoel van een goede daad te verrichten, iemand blij te maken, duurde om precies te zijn het poetsen van vier schoenen lang. Daarna werden we vriendelijk, doch dringend verzocht om 20 euro af te rekenen. En dan hadden we nog geluk, want dat was een 'special price for a friend'.

Foto's

faf8f.jpg
faf8f.jpg
Corinesteenwijk