Istanbul

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Istanbul image

Ontdek je Eigenwijsheid

Istanbul
Turkije
Corriebalten

Ontdek je Eigenwijsheid

Je mag het Byzantium, Constantinopel of Istanbul noemen, maar een bezoek aan deze stad is niet compleet zonder een bezichtiging aan de Hagia Sophia. Zij heeft de voetstap van machtige keizers en sultans gevoeld. Maar heeft ook de plunderingen van binnenvallende legers ondergaan.

Samen met Egyptische vrienden wandel ik in een warm winterzonnetje naar de oudroze basiliek Hagia Sophia, 'Heilige Wijsheid'. Wie weet kan zij me wat van haar wijsheid schenken.

Sophia weerspiegelt de lange en roerige geschiedenis in dit deel van de wereld. Het gebouw veranderde van een vroegchristelijke in een oosters - orthodoxe kerk, voordat de Osmaanse Turken het in 1453 veranderen in een grote moskee. In 1934 gaf Atatürk het de functie van een museum. Toch is de mystieke sfeer ook in die hoedanigheid bewaard gebleven.

Ze bleef bijna duizend jaar de grootste kathedraal ter wereld, toch ben ik bij het binnentreden van de kerk stomverbaasd. Ik merk hoe mijn adem stokt. De ruimte is echt onbeschrijflijk: de grootste koepel ter wereld verheft zich 55 m boven de vloer, doorboord door vensters lijkt die gewoon boven de ruimte zweven, omhoog gehouden door een of andere kracht. Enorme kroonluchters en gebrandschilderde ramen en ook de galerijen met hun schitterende mozaïeken zijn overweldigend. Vensters toveren de Turkse zon om tot een mystiek schemerlicht. Het interieur baadt in een gouden gloed.

Het geeft me een enorme kick om in deze fantastische ruimte te zijn, in dit imposante gebouw waar keizers en sultans knielden en zich zoveel historie heeft afgespeeld. Maar ook om dit samen met onze Egyptische vrienden te mogen beleven. Want binnen staren de afbeeldingen van Christus en Maria door het gebouw heen naar de reusachtige borden met de namen van Allah en zijn Profeet. Sophia heeft een eigen schoonheid die godsdiensten overstijgt.

We komen langs de 'pilaar' waaraan magische krachten worden toegekend. Wanneer iemand genezing zoekt of een wens heeft, een beetje wijzer wil worden, kan men zijn duim in de opening steken in de hoop verhoord te worden. Het was keizer Justinianus die volgens de legende als eerste de heilzame werking van de pilaar ontdekte toen hij zijn door pijn gekwelde hoofd tegen de steen legde.

Er staat een lange rij pelgrims te wachten om hun duim in de pilaar te mogen ronddraaien. Duizenden zijn hen al voor gegaan. Ik kijk naar boven naar de afbeelding van Maria. Het is net of ze naar me knipoogt. Misschien gek maar ik weet wat ze wil zeggen: jij hebt je eigenwijsheid!

Foto's

dc9ab.jpg
dc9ab.jpg
Corriebalten
dc9ab.jpg
dc9ab.jpg
Corriebalten
e5c0a.jpg
e5c0a.jpg
Corriebalten
e5c0a.jpg
e5c0a.jpg
Corriebalten