Istanbul

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Istanbul image

De misleiding

Istanbul
Turkije
Reizendebeer

De misleiding


Dezelfde ochtend had ik nog op mijn gemak gewandeld door het Aniti park in de wijk Faith in Istanbul, en genoten van het zien hoe de lokale bevolking bezig was met hun dagelijkse dingen, op bankjes zaten wat mensen de krant te lezen, en wat schoolmeisjes gekleed in uniform kwamen in hun pauze even een onderonsje houden. Een mooie ochtend en geen vuiltje in de lucht.

Eind van de middag besloot ik samen met een reisgenote nog even door hetzelfde park te lopen, en ondanks dat het inmiddels daar wat drukker geworden was, nog steeds een mooie ervaring.
Na wat gewandeld te hebben besloten we even te zitten bij het indrukwekkende ruitersstandbeeld van Sultan Mehmet. en terwijl ik rustig van het gebeuren om mij heen genoot, stopte mijn reisgenote haar belangrijke spullen in haar rugtas, toen ik opeens iets raars voelde.

Ik wist even niet wat het was totdat ik merkte dat mijn reisgenote het ook voelde, ik kon het nog niet zien wie maar iemand zat besjes naar ons te gooien. Toen ik om me heen aan het kijken was waar de rarigheid vandaan kwam kwam er vanachter het Sultan Mehmed standbeeld een ongeveer negen jarig Turks jongetje tevoorschijn met een wat schijnheilige houding.
Even maakte ik een foei gebaar naar het jongetje, daarna begon hij ons aan te spreken, we wisselden onze namen en vertelde waar we vandaan kwamen, maar kwamen al snel tegen een taal barrière, de flauwe grap met de besjes leek even op niks meer dan een kwajongensstreek.

Rustig en observerend bleef onze nieuwe jonge vriend bij ons staan, en onder het beeld door zag ik dat meer jongens van zijn leeftijd aan het afwachten waren, toen opeens een traditioneel Turks geklede man ons passerde en mijn reisgenote en ons respectvol aansprak.
Eerst had ik het nog niet helemaal door, volgde de man het voorbeeld van het jongetje om met vreemde te praten? of was het de zoveelste bedelaar waar de stad Istanbul helaas veel te rijk in geworden is.

Nee, geld vroeg hij niet, wel aandacht door een fotobundeltje te voorschijn te halen waarna hij rustig maar erg gewild zijn foto's aan ons begon te tonen.
Echt bijzonder vonden we de foto niet, eerder gezegd zelfs een beetje vreemd, op de foto's was de man te zien terwijl hij onderste boven hing aan voorwerpen zoals dikke boomtakken. op sommige foto's was ook het jonge jochie te zien die zich door de man terwijl hei aan de boom hangt laat optillen.

Terwijl mijn reisgenote uit beleefdheid de foto's complimenteerde aan de man, merkte ik opeens op dat de overige kinderen nieuwsgierig om ons heen gespreid zijn gaan staan. maar waarom? zo boeiend waren de foto's toch niet? Bovendien verduidelijkte de foto's mij dat de man de jongens die nieuwsgierig om ons heen begonnen te verzamelen stuk voor stuk kende.
Zachtjes vertelde ik aan mijn reisgenote dat de situatie niet pluis was, even bleven we nog zitten met de armen goed over onze spullen heen geslagen, proberend een goede inschatting van de situatie te krijgen, maar al snel besloten we dat het beste was meteen op te stappen.
Beleeft vertelde mijn reisgenote aan de man dat we moesten gaan, en de man knikte begrijpend en begroetend. Schijnbaar had het de groepje om ons heen dat we de truc door hadden en zwijgend lieten ze ons alles goed in de gaten houdend het park uitlopen.

Ja alles had er van weg dat we bijna slachtoffer waren van een geavanceerde misleid de toeristen truc. Eerst de bessen, dan een jong jongetje dat komt praten, en gelijk erdoorheen een typische man met foto's, en terwijl je je afvraagt wat die man zijn bedoeling is, staan voor dat je het weet de jeugdige rollers strategisch rondom je heen gesteld.

Bijna was ik zo waakzaam al ik ben op het verkeerde been gezet. Gelukkig hielden mijn reisgenote en ik onze spullen continu goed in de gaten, en hadden we de truc op tijd door. Waardoor het avontuur goed af liep.
Maar dit kan iedereen zomaar overkomen. Wees gewaarschuwd, als vreemden je in het openbaar aanspreken ( ook kinderen ) blijf altijd op je hoede, en hou altijd en altijd je bezittingen goed in de gaten.

Foto's

3b547.jpg
3b547.jpg
Reizendebeer