Harran

'505780' door photofreak '505780' door photofreak

TurkijeHarran

TurkijeHarran

Koepelhuisjes Harran

photofreak

Harran ligt langs de Balikh Rivier. Het dorpje bestaat grotendeel uit koepelhuisjes van klei en steen. Het lijken gigantische bijenkorven. Ze worden dus ook wel bijenkorfhuisjes genoemd. Ik had nog nooit zoiets gezien. Ook de binnenkant is bijzonder, dit laat ik later nog wel zien.

'505700' door photofreak '505700' door photofreak

TurkijeHarran

TurkijeHarran

Inwoner Harran

photofreak

De meeste inwoners van Harran verdienen hun geld met toerisme. Zo ook deze man. Hij verkoopt allerlei prullaria en leidt de toeristen rond in die typische bijenkorfhuisjes.

'505670' door photofreak '505670' door photofreak

TurkijeHarran

TurkijeHarran

Koepelhuisjes Harran

photofreak

Het plaatsje Harran in het zuidoosten van Anatolië is één van de oudste nederzettingen ter wereld. Harran is al meer dan 6000 jaar bewoond. Het stoffige, zanderige stadje ligt op 38 kilometer van de plaats Urfa. De belangrijkste handelsroute van Mesopotamië voert direct langs het stadje in het zuidoosten van Turkije, tegen de grens met Syrië. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de plaatsnaam zowel weg, pad als reis betekent. Het stadje bestaat grotendeel uit koepelhuisjes van klei en steen. Het lijken gigantische bijenkorven. Deze bouwstructuur is slim. Zelfs in de heetste periode van het jaar is het binnen nog koel. De huizen zijn soms wel vijf meter hoog. Ze worden nu gebruikt als opslagruimtes en als toeristische trekpleister.

'505853' door photofreak '505853' door photofreak

TurkijeHarran

TurkijeHarran

Binnenkant...koepelhu

photofreak

De buitenkant van deze huisjes zien er al leuk uit maar de binnenkant is wel heel bijzonder. Ik vond het wel knus eigenlijk. Grappig detail: die klok aan de muur links.

'505801' door photofreak '505801' door photofreak

TurkijeHarran

TurkijeHarran

Inwoner Harran 2

photofreak

Gisteren een foto geplaatst van haar man en nu is moeder zelf aan de beurt. Haar dochter had heel veel bekijks en iedereen zette haar op de foto. Het was ook een prachtige dame en dat wist ze maar al te goed. Ik vond haar moeder daarentegen veel natuurlijker en ook bescheiden. Ze werd zelfs een beetje verlegen toen ik deze foto van haar maakte.

'505886' door photofreak '505886' door photofreak

TurkijeHarran

TurkijeHarran

Groepsfoto

photofreak

Meestal willen kinderen graag op de foto. Behalve dit kleine ventje. Hij zette het op een brullen, zijn grote zus probeerde hem rustig te krijgen maar dat is niet gelukt. Hij wou de foto ook niet zien, hij vond het allemaal maar eng.

'569072' door CBurgstad '569072' door CBurgstad

TurkijeHarran

TurkijeHarran

Op de uitkijk

CBurgstad

De stad Harran ligt in het zuid-oosten van Turkije, dicht bij de grens met Syrië. Het is een stad met een zeer oude geschiedenis en veel verhalen uit de Bijbel spelen zich hier af. Zo vertrok bijv. Abraham vanuit Harran. Het was het centrum van de Mesopotamische cultuur. Het oude centrum staat bekend om de lemen koepelwoningen, maar ook de rest van stad is opgebouwd uit lemen huizen. Het is hier een zwaar leven voor de mensen. We zijner in de maand mei en dan loopt de temperatuur al op tot boven de 50 graden. Het omringende landschap is dor en droog. Deze vrouwen hebben net de was klaar en staan op de uitkijk....