Egeische zee

'487530' door corriedewinter '487530' door corriedewinter

TurkijeEgeische zee

TurkijeEgeische zee

Vogeleiland met een..

corriedewinter

We zijn op weg naar fort Kalesi in de baai van Kusadasi dat diende als verdediging tegen piraten. Het fort ligt strategisch op een schiereiland, je kunt er letterlijk niet omheen varen zonder gezien te worden. Het fort ligt nog wat verborgen achter de vissersboten. Het is heel stil, want het fort werd gerestaureerd toen wij er waren. Er zijn nieuwe duiventillen en andere vogelbehuizingen geplaatst, want het fort ligt op de vogeltrekroute.. Nu in 2015 is het werk klaar en je kunt weer om het fort heenlopen en in het restaurant wat drinken en eten. Maak vooral een praatje met de vissers; ze vinden het leuk om hun boot te laten zien.

'502477' door wisseschout '502477' door wisseschout

TurkijeEgeische zee

TurkijeEgeische zee

Roodstuit zwaluw

wisseschout

Helemaal nat geregend en heel erg koud heeft dit zwaluwtje het niet breed. Met zijn honderden kleumen ze op de takken van de oleanders. Of ze gaan op de grond zitten, helemaal in elkaar gedoken.

'494039' door photofreak '494039' door photofreak

TurkijeEgeische zee

TurkijeEgeische zee

Poesjes te koop

photofreak

In het dorp Sirince proberen de dames wat bij te verdienen met eigengemaakte producten zoals deze gebreide poesjes. Ze vinden het ook leuk om even met je te praten, al gaat het communiceren soms met handen en voeten. De foto komt hier op RR onscherp over als ik deze vergroot, begrijp ik niet want hij hoort scherp te zijn.

'441234' door daphnekeune '441234' door daphnekeune

TurkijeEgeische zee

TurkijeEgeische zee

Turkse Schemer

daphnekeune

De laatste avond in het door mij zo geliefde Sögüt, hebben we doorgebracht op een bergplateau vlakbij Ta?l?ca. Hier heb je de meest fantastische uitzichten op de kleine eilandjes die voor de Saranda-baai liggen, waaronder ook het Griekse eiland Simi. Wat een schoonheid en rust.....geniet mee!

'291079' door Bartholda '291079' door Bartholda

TurkijeEgeische zee

TurkijeEgeische zee

Moskee Manavgat...Tur

Bartholda

Deze moskee in Manavgat is een van de mooiste die ik ooit heb gezien. Voor de moskee staat het badhuis waar je eerst je handen en voeten moet wassen. In de moskee zitten de mannen beneden en is de galerij boven voor de vrouwen.

'490515' door corriedewinter '490515' door corriedewinter

TurkijeEgeische zee

TurkijeEgeische zee

Waterpret in Turkije

corriedewinter

Als je met de ferry overvaart vanaf Bodrum, kom je op het schiereiland Eski Datca. We kijken eerst rond in Eski (oud) Datca is een schattig plaatsje met kleine straatjes, een olijfpers, wat huisjes en een minimoskee. Het is warm, dus we willen ook wel gaan zwemmen. Mogelijkheden genoeg; we nemen de bus naar nieuw Datca en gaan vanaf de boulevard zo het strand op. Je kunt er een stoel met parasol huren en lekker ver de ondiepe baai inlopen. Er zijn veel Turkse vakantiegangers uit het oosten van het land. Voor deze dame is het de eerste keer dat ze gaat zwemmen, ze krijgt les van de dame in bikini. Het contrast is groot, maar het plezier is er niet minder om. In Turkije zijn geen zwemkledingvoorschriften en geen gescheiden mannen- en vrouwenstranden; in Saoedie-Arabië en Iran wel.

'495451' door photofreak '495451' door photofreak

TurkijeEgeische zee

TurkijeEgeische zee

Teletubbie landschap

photofreak

Onderweg van Aphrodite naar Pamukkale zie ik dit landschap vanuit de bus. Het deed me denken aan de Teletubbies ;-) deze foto heb ik vanuit de rijdende bus genomen.

'495001' door photofreak '495001' door photofreak

TurkijeEgeische zee

TurkijeEgeische zee

Mooi maar onbekend

photofreak

Er is zoveel te zien in Aphrodisias dat ik nu niet meer weet wat voor gebouw dit is en waarvoor het diende. Het ziet er wel prachtig uit en nog behoorlijk intact. (wel even vergroten)

'513944' door photofreak '513944' door photofreak

TurkijeEgeische zee

TurkijeEgeische zee

Hard werkende vrouw

photofreak

In het dorp Taslica lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Alles wordt nog met de hand gedaan. Je ziet dan ook nog veel ezeltjes die overal voor worden ingezet. Deze dame had geen bezwaar dat ik een foto maakte maar wou toch liever niet herkenbaar in beeld.

'486422' door jysta '486422' door jysta

TurkijeEgeische zee

TurkijeEgeische zee

Restanten!!

jysta

Aangekomen in Side, lopen we een rondje door het stadje.En we stuiten op de overblijfselen uit een ver verleden. Het antieke Side geld als een van de mooiste van Turkije en is ruim 2000 jaar oud. Op de foto het Agora waar nog e.e.a. van staat. Het was bewolkt maar af en toe kwam de zon door en scheen precies op deze restanten van een tempel.

'494384' door photofreak '494384' door photofreak

TurkijeEgeische zee

TurkijeEgeische zee

Fotogeniek dorp

photofreak

Nog eentje van dit fotogenieke dorp. Sirince is een leuk dorp om te bekijken en te wandelen. Je kan er ook naar de wijnproeverij. Op de zondag is het er behoorlijk druk, wordt vooral bezocht door Turkse toeristen.

'494467' door photofreak '494467' door photofreak

TurkijeEgeische zee

TurkijeEgeische zee

Tetrapylon

photofreak

De antieke stad Aphrodisias, is vernoemd naar Aphrodite, de Griekse godin van de liefde. De oorsprong van de stad, die nabij een marmergroeve werd gebouwd, kan worden teruggevoerd tot 3000 v.Chr. in het (Chalcolithicum). Deze prehistorische nederzetting was op de akropolis en in het noordelijke deel van de stad gelegen, waar later de tempel van Aphrodite zou komen te staan. De site ligt in een aardbevingszone en heeft op diverse tijdstippen veel schade geleden, voornamelijk in de 4e en 7e eeuw. Een extra complicatie was dat een van de 4e-eeuwse aardbevingen het grondwaterpeil veranderde, wat ervoor zorgde dat delen van de stad last hebben van overstromingen. Op de foto zie je de monumentale poort, het tetrapylon. bron: Wikipedia.

'494620' door photofreak '494620' door photofreak

TurkijeEgeische zee

TurkijeEgeische zee

Tempel van Aphrodite

photofreak

De tempel van Aphrodite was en is nog steeds een belangrijke plek in de stad. De restanten van de vandaag de dag nog zichtbare tempel van Aphrodite gaan terug tot de 1e eeuw v.Chr. (waar reeds vroeger een tempel van Aphrodite stond). Onder Augustus en Hadrianus werd de tempel uitgebreid en herbouwd. Het karakter van het gebouw veranderde toen het in de 5e eeuw n.Chr. werd omgevormd tot christelijke basiliek. De site ligt in een aardbevingszone en heeft op diverse tijdstippen veel schade geleden, voornamelijk in de 4e en 7e eeuw. bron: Wikipedia

'460565' door RobHoekstra '460565' door RobHoekstra

TurkijeEgeische zee

TurkijeEgeische zee

Artemis

RobHoekstra

De tempel van Artemis was het grootste tempelgebouw van de oudheid en wordt tegenwoordig tot de zeven wereldwonderen van de antieke wereld gerekend. Tegenwoordig is er van de tempel niet veel meer over. Slechts een gestapelde zuil rest er. Op de achtergrond het kasteel van Selcuk vanaf waar je een mooi uitzicht hebt op de omgeving van Selcuk en Efeze.

'499915' door wisseschout '499915' door wisseschout

TurkijeEgeische zee

TurkijeEgeische zee

Kroeskop pelikanen...

wisseschout

Er zit nog een kleine kolonie kroeskop pelikanen in het Bafa meer. Over het Bafa meer plaatste ik al eerder een tip. De kroeskop pelikanen werken samen tijdens de jacht op vis door in een halve cirkel te gaan zwemmen en zo de vissen bijeen te drijven. [ bron wikipedia ] Op de foto ook nog wat aalscholvers

'494883' door photofreak '494883' door photofreak

TurkijeEgeische zee

TurkijeEgeische zee

Gerestaureerde pilare

photofreak

Op deze foto is goed te zien hoe de pilaren gerestaureerd zijn. Lijkt me nog een lastige klus om al die delen bij elkaar te zoeken om weer een complete pilaar te maken. Deze pilaren stonden aan weerszijden van een weg en waarschijnlijk heeft deze ook nog een overkapping gehad.

'499688' door wisseschout '499688' door wisseschout

TurkijeEgeische zee

TurkijeEgeische zee

De kustlijn

wisseschout

Een schitterend bergrit brengt ons naar de kust richting Aliaga. We spotten weer wat vogels onderweg en genieten van de vele bloeiende bloemen. En dan bij de kust genieten we van de kronkelige kustlijn met zijn vele inhammetjes.

'496390' door photofreak '496390' door photofreak

TurkijeEgeische zee

TurkijeEgeische zee

Kopje koffie?

photofreak

Op dezelfde plek waar ik dat beeld van Atatürk heb gezien stond langs de kant van de weg een man koffie te verkopen. Dit werd nog op de oude manier klaar gemaakt. Hij had wel verschillende soorten koffie, van de sterke Turkse koffie tot Nescafé. En voor de liefhebbers was er ook thee.

'494267' door photofreak '494267' door photofreak

TurkijeEgeische zee

TurkijeEgeische zee

(on)bewoonbaar

photofreak

Toen ik door dit straatje liep dacht ik in eerste instantie dat deze woningen niet bewoond werden. Maar toen ik beter keek, zag ik dat hier echt wel mensen wonen. Ziet er niet al te best uit maar voor het plaatje natuurlijk mooi.

'494130' door photofreak '494130' door photofreak

TurkijeEgeische zee

TurkijeEgeische zee

Lente straatje

photofreak

De ideale tijd om te reizen vind ik toch de lente. Want dan staat alles net in bloei en kan je heerlijk genieten van alle geuren en kleuren. Zo ook in het prachtige dorp Sirince.

'495229' door photofreak '495229' door photofreak

TurkijeEgeische zee

TurkijeEgeische zee

Bouleuterion 2

photofreak

Op deze foto kan je goed zien hoe het theater in deze prachtige omgeving ligt. Ik was er in april dus alles stond in bloei en dat maakt het een fleurig plaatje. En een ideale tijd om dit te bezoeken want het was nog redelijk rustig qua toeristen. (wel even openen)

'495420' door photofreak '495420' door photofreak

TurkijeEgeische zee

TurkijeEgeische zee

Vergeten graf?

photofreak

Ik liep hier eerst aan voorbij want ik dacht dat het een stapel rommel was maar dit is toch echt een graf. In Turkije worden de meeste graven niet of nauwelijks onderhouden dus dit is geen uniek beeld. Maar wel een mooi stilleven, vind ik.

'515948' door photofreak '515948' door photofreak

TurkijeEgeische zee

TurkijeEgeische zee

Romantisch plaatje

photofreak

Dit is mijn laatste foto voor dit jaar. Ik ga me voorbereiden op een heerlijke reis naar Rome :-) Ik vind dit wel een mooie afsluiter, zo'n romantisch plaatje. Ik wens jullie allemaal gezellige feestdagen en een goede jaarwisseling. Tot in het nieuwe jaar.

'486619' door jysta '486619' door jysta

TurkijeEgeische zee

TurkijeEgeische zee

Theater bij avond.

jysta

Side heeft nog veel mooie -deels gerestaureerde- overblijfselen, die al gauw zo'n 2000 jaar oud zijn. Op de foto het romeinse theater waar ooit plaats was voor 15.000 mensen. Met wat tips van jullie (statief gebruiken- sluitertijd aanpassen en avondlicht gebruiken.) is dit bij avond het resultaat geworden.