Centraal Anatolië foto's & tips

'195856' door Graaf '195856' door Graaf

TurkijeCentraal Anatolië

TurkijeCentraal Anatolië

Zoutmeer

Graaf

Het Tuz Gölü (Turks voor "zoutmeer") is het tweede grootste meer in Turkije, gesitueerd in Centraal-Anatolië. Het meer is voor de grootste tijd van het jaar ondiep (1 tot 2 m). De oppervlakte van dit zoute meer bedraagt 1.500 km². Het Tuz Gölü heeft een lengte van 80 km en een breedte van 50 km en bevindt zich op 905 meter boven de zeespiegel. De aangrenzende provincies zijn Ankara, Konya en Aksaray waar in totaal 3 miljoen mensen wonen. Het meer, dat zich bevindt in een tektonische depressie in de Centraal Anatolische Plateau van Turkije, wordt gevoed door twee belangrijke rivieren, grondwater en oppervlaktewater. Het water is extreem zout, in die zin dat er zelfs tijdens de zomer een zoutlaag van 30 cm overblijft als het meeste water verdampt. Het is dan ook evident dat zoutwinning een belangrijke industriële activiteit is in de regio. 70% van de Turkse binnenlandse vraag naar zout wordt gedekt door de winning in het meer. In 2001 werd het Tuz Gölü uitgeroepen tot een bijzonder beschermde regio, inclusief het gehele meeroppervlakte, de omringende waterbedden en enkele belangrijke steppelandschappen rond het meer.

'517783' door wisseschout '517783' door wisseschout

TurkijeCentraal Anatolië

TurkijeCentraal Anatolië

Tot ziens !!!!!

wisseschout

We gaan een jaar als nomaden leven. Ons huis is verkocht en een nieuw huis moet nog gebouwd. De bedoeling is dat we in de camper gaan wonen en trekken. Dus wens ik alle Reporters een heel gezellig jaar op Columbus toe en misschien tot ergens in 2017 ! En allemaal bedankt voor alle trouwe reacties.

'460048' door MiekeLejeunevdVen '460048' door MiekeLejeunevdVen

TurkijeCentraal Anatolië

TurkijeCentraal Anatolië

Cappadocië

MiekeLejeunevdVen

Cappadocië ligt in centraal-Anatolië bestaat uit een tufsteen landschap. Het is sprookjesachtig met de rotswoningen waarvan sommige zelfs bewoond worden. Op de voorgrond de merkwaardige feeën schoorstenen (Pelicaba's). Het is een van s'werelds grootste natuur wonderen. ( scan van negatief ).

'511726' door photofreak '511726' door photofreak

TurkijeCentraal Anatolië

TurkijeCentraal Anatolië

12 goden van de...ond

photofreak

Yazilikaya (Turks voor gegraveerde steen) is een heiligdom van Hattusa, de hoofdstad van het Hettitische Rijk. Het bevindt zich in de huidige Turkse provincie Çorum. Het was een heilige plaats voor de Hettieten die in de nabijgelegen stad Hattusa woonden. Het meest indrukwekkende onderdeel vormen de in rotsen uitgehakte reliëfs die de goden van het Hettitische pantheon uitbeelden. Er zijn ook heilige plaatsen naast de reliëfs gebouwd. Men gelooft dat er op deze plaats jaarwisselingsfeesten gehouden werden. De heiligdommen werden vanaf de 15e eeuw v.Chr. gebruikt, maar de meeste reliëfs dateren van de regering van de Hettitische koningen Tudhaliya IV en Suppiluliuma II aan het einde van de 13e eeuw v.Chr.. (bron: Wikipedia) Hier zie je het reliëf met de twaalf goden van de onderwereld

'202170' door stefanborkos '202170' door stefanborkos

TurkijeCentraal Anatolië

TurkijeCentraal Anatolië

Konja

stefanborkos

Het prachtige klooster te Konja wat nu een Turks bedevaartsoort is. De bezoekers zijn veel in nog oude Tukse klederdrachten te zien vooral bij oudere mensen.

'264926' door damfschoenmakers '264926' door damfschoenmakers

TurkijeCentraal Anatolië

TurkijeCentraal Anatolië

VROLIJK

damfschoenmakers

Deze vrolijke man in turkse klederdracht was bereidt om even voor mij te poseren. Helaas sprak deze man alleen turks en met handen en voeten kwamen we er wel uit.

'511785' door photofreak '511785' door photofreak

TurkijeCentraal Anatolië

TurkijeCentraal Anatolië

Leeuwenpoort van...Ha

photofreak

Hattusa (ook bekend als Hattusha, Hattusas of Hattush) was een oude Hattische stad, die de hoofdstad van het koninkrijk der Hettieten werd. Deze plek werd al voor het 2e millennium v.Chr. door Hattiërs bewoond. Rond 1700 voor Christus ging hun stad in vlammen op door brandstichting. Slechts een generatie later koos een Hettitische koning de plek als zijn residentie en hoofdstad. De Hettieten, die een Indo-Europese taal spraken, hadden zich geleidelijk aan in deze streek gevestigd. De koning nam de naam Hattusili I aan. Dit was het begin van de koninklijke dynastie van de Hettieten. Op het hoogtepunt besloeg de stad 1,8 km², en bestond uit een intern en extern deel. Beide werden omringd door een nog steeds zichtbare rij muren. Deze zijn gebouwd tijdens de regering van Suppiluliuma I. Het binnenste deel was ca. 0,8 km² groot en bevatte een citadel met grote regeringsgebouwen en tempels. Meer naar het zuiden lag een buitenwijk van ongeveer 1 km², voorzien van fraai gedecoreerde poorten. De reliëfs tonen krijgers, leeuwen en sfinxen. Ook waren er hier vier tempels. Buiten de stadsmuren lagen de begraafplaatsen. De stad werd opnieuw vernietigd rond 1200 voor Christus, nu door de Phrygiërs. Dit leidde vervolgens tot het ineenstorten van het rijk der Hettieten. De overblijfselen van Hattusa staan sinds 1986 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. (bron: Wikipedia) Op de foto zie je de leeuwenpoort. Je kan zien dat de linker leeuwenkop gerestaureerd is, om te tonen hoe het er toen uit heeft gezien.

'401730' door reizendebeer '401730' door reizendebeer

TurkijeCentraal Anatolië

TurkijeCentraal Anatolië

Zoutmeer

reizendebeer

Water verdampt maar zout niet, zo ontstaat een natuurverschijnsel de zoutmeer, Tuz Gölü is een grote zoutmeer in Centraal Turkije, het meer wordt gevoed door 2 rivieren en is 80 km lang bij 50 km breed.

'512039' door photofreak '512039' door photofreak

TurkijeCentraal Anatolië

TurkijeCentraal Anatolië

Landschap Hattusa

photofreak

Hattusa is een interessante plek als je van opgravingen en oudheden houdt. Maar ook qua landschappen ziet er het prachtig uit. Ik was er tijdens de herfst en dan krijg je een mooi kleurrijk uitzicht voorgeschoteld.

'363851' door corriedewinter '363851' door corriedewinter

TurkijeCentraal Anatolië

TurkijeCentraal Anatolië

Hemels gezicht

corriedewinter

In Eski Gümüs, ongeveer 9 km ten noordoosten van Nigde, bezoeken we tegen de avond een prachtige Byzantijnse kloosterkerk (later zal ik daar een foto van plaatsen) Als we naar buiten komen, word ik getrakteerd op deze mooie zonsondergang. Het silhouet van de moskee roept een oosterse sfeer op.

'499573' door JannavEek '499573' door JannavEek

TurkijeCentraal Anatolië

TurkijeCentraal Anatolië

Hasan Pasa Hani

JannavEek

Een van de leukste plekjes in Diyarbakir vind ik toch wel Hasan Pasa Hani in het centrum van de oude stad. Het is een karavanserai uit de zestiende eeuw die op de zijderoute lag. Op de eerste verdieping sliepen vaak de handelaren en op de begane grond de dieren bij de koopwaar. Nu in gebruik als bazaar met traditionele Turkse koopwaar, café, ontmoetingsplek voor jong en oud, en als restaurants met de beste lokale gerechten en onbeperkt theedrinken. Ik heb er ongelooflijk heerlijk geluncht maar kon de naam van het gerecht niet achterhalen ( ). Vooral in de zomer is het goed toeven met op de balkons de verkoelende spray. Het rokerige geeft het een geweldige sfeer en je voelt er de geschiedenis.

'512338' door photofreak '512338' door photofreak

TurkijeCentraal Anatolië

TurkijeCentraal Anatolië

Landschap Hattusa 3

photofreak

Dit is tevens de laatste foto van dat interessante en mooie gebied. Je zou denken dat er alleen ruïnes liggen maar er zijn inmiddels ook al nieuwe huizen en zelfs een hotel gebouwd. Dat hotel zie je op deze foto rechts achterin. (wel even openen)

'511202' door wisseschout '511202' door wisseschout

TurkijeCentraal Anatolië

TurkijeCentraal Anatolië

Het is thee tijd

wisseschout

Ze gaan precies voor onze camper zitten. Kleedje op de grond, de theezet installatie op een steen ietsjes verder, en uit een tas komt veel eten te voorschijn. Daar moeten we van meegenieten. Dus even later zit ik ook bij deze dames thee te lurken en krijg later een heleboel pannenkoekjes met groenten mee. En praten doen we met handen en voeten. Ik heb de Turkse mensen in mijn hart gesloten. Zoveel gastvrijheid elke keer.

'512246' door photofreak '512246' door photofreak

TurkijeCentraal Anatolië

TurkijeCentraal Anatolië

Landschap Hattusa 2

photofreak

Als je niet zo van oudheden en opgravingen houdt kan ik je toch Hattusa aanraden om te bezoeken want de natuur is er ook prachtig. Je kan er mooie wandelingen maken. Soms moet je over grote stenen klauteren maar het is echt de moeite waard. (even openen)

'275020' door damfschoenmakers '275020' door damfschoenmakers

TurkijeCentraal Anatolië

TurkijeCentraal Anatolië

OMRINGD

damfschoenmakers

Veel dorpen in dit gebied zijn omringd door landbouwgebieden waar men vanalles verbouwd. Van meloenen tot uien en dan is er ook nog veeteelt. Hoofdzakelijk zijn dat geiten en schapen.

'512740' door wisseschout '512740' door wisseschout

TurkijeCentraal Anatolië

TurkijeCentraal Anatolië

Mag ik je wat vragen

wisseschout

Drie bussen vol met studenten stopten naast onze camper. De dames netjes gescheiden van de heren. Maar allemaal wilden ze heel graag van alles en nog wat aan ons vragen in het Engels, maar ook Duits en Nederlands. Vele foto's en selfies volgden.

'510490' door stefanborkos '510490' door stefanborkos

TurkijeCentraal Anatolië

TurkijeCentraal Anatolië

Machtig

stefanborkos

Cappadosië. Een machtig landschap. Ver weg van de drukte aan de kust ligt deze mooie plek midden in Turkije. Een bijzondere plek om goed te wandelen en om het zeer geschiedkundige landschap te ontdekken. Echt een must voor een landschapsliefhebber. Daar kom je hier voor.

'510023' door wisseschout '510023' door wisseschout

TurkijeCentraal Anatolië

TurkijeCentraal Anatolië

Barbeque tijd

wisseschout

Het is zondag en hele families zitten thee te drinken en te barbequeën in een stadspark. En zoals zo vaak gebeurd, ook wij worden uitgenodigd en als gasten verwend. En zo wordt het een heel gezellige zondagmiddag

'463167' door Huff '463167' door Huff

TurkijeCentraal Anatolië

TurkijeCentraal Anatolië

Watervallen.

Huff

Onderweg even een stop bij de watervallen. Ze waren niet zo vol van water, want het had al een hele poos niet geregend, vertelde de gids, maar toch vond ik het een fascinerend gezicht.

'511608' door photofreak '511608' door photofreak

TurkijeCentraal Anatolië

TurkijeCentraal Anatolië

Uitzicht Yazilikaya

photofreak

Van Cappadocië rijden we richting Hattussa maar onderweg stoppen we nog even in Yazilikaya. Wat een geweldige vergezichten heb je hier. Dit is puur genieten. (even vergroten)

'500430' door stefanborkos '500430' door stefanborkos

TurkijeCentraal Anatolië

TurkijeCentraal Anatolië

Wij staan er gewoon

stefanborkos

Ja, ja, daar staan we dan. Jullie in mooie zandkleuren en wij in ons beste jasje rood oranje. Loop ons niet voorbij! Wij staan er niet voor niets. Dombows. Zij lopen door. Weer een kans gemist. Wij zijn Cappadosië.

'454359' door MarioBentvelsen '454359' door MarioBentvelsen

TurkijeCentraal Anatolië

TurkijeCentraal Anatolië

Turkse Schone

MarioBentvelsen

Het gebeurt regelmatig dat mensen door mij gefotografeerd willen worden, simpelweg omdat je met een camera rondloopt. Een leuke manier van contact vind ik dat. Je kunt voor een ander iets betekenen en het levert soms aardige plaatjes op, zoals deze Turkse Schone, die ik bij het Mevlana museum in Konya aantrof. Ook haar gezin heb ik gefotografeerd.

'156095' door pdanielse '156095' door pdanielse

TurkijeCentraal Anatolië

TurkijeCentraal Anatolië

Derwisjen-De 300-ste

pdanielse

Tijdens mijn reis naar Cappadocie bleven we onderweg in Konya. Hier zijn de Derwisjen, de dansende monniken te zien. Ze dansen soms zo lang, rondjes makend, tot ze in trance verkeren. Ik werd al draaierig van de aanblik.(zie ook mijn TIP)

'425800' door MaJaTa '425800' door MaJaTa

TurkijeCentraal Anatolië

TurkijeCentraal Anatolië

Een sinkhole in...Tur

MaJaTa

Tijdens een rondreis door Turkije stopte wij bij dit bijzonder natuurverschijnsel. Onze gids was opgegroeid in deze streek en vertelde dat er op deze plek in 2010 een grondverschuiving had plaatsgevonden waarna dit meer van wel 50 meter diep spontaan was ontstaan. Gelukkig waren erbij toen geen mensen gewond geraakt en eigenlijk mochten we helemaal niet op die plek komen maar de gids wist precies tot waar we konden gaan. Het ziet er heel apart uit en bij de gedachte dat dit zo ineens ontstaan is krijg je wel de koude rillingen, wij waren er ook allemaal stil van. De juiste plek weet ik niet want het was in niemandsland maar het lag op de route tussen Konya en Aksaray, een hele bijzondere ervaring die ik zeker nooit zal vergeten !