Centraal Anatolië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Centraal Anatolië image

Wintersporten in Turkije

Centraal Anatolië
Turkije
Timontravel

Wintersporten in Turkije

Vergeet de Alpen, want ik neem jullie mee op wintersport naar Turkije. Begin maart vloog ik namelijk met Corendon naar Kayseri. Kayseri ligt in het midden van Turkije en heeft ongeveer één miljoen inwoners. Als je door Kayseri loopt, merk je dat alles nog conservatief is en er weinig toerisme te vinden is. Kayseri is een grote stad, waar je de Turkse cultuur ‘’letterlijk’’ kunt proeven. Deze stad ligt naast een slapende vulkaan met een hoogte van 3917 meter. Door de hoogte ligt er zowel zomers als in de winter sneeuw. Na ongeveer 15 minuten rijden vanuit Kayseri kom je bij de pistes uit. Sinds ik op deze plek geweest ben, ben ik ontzettend verrast over het wintersporten in Turkije. In dit reisverslag neem ik jullie dan ook al te graag mee terug!

Bij aankomst op de Turkse luchthaven was het helaas al donker. Van de omgeving was dus nog weinig zien. Toen ’s ochtends de gordijnen opengingen, stond ik even stil. Ik keek uit over een wit landschap alsof ik ergens op de Noordpool zat, maar toen aan de horizon een moskee zichtbaar was, wist ik het weer. Dit is niet de Noordpool, maar Turkije. Na een uitgebreid ontbijt vertrokken we met een klein groepje naar de skiverhuur. Bij de skiverhuur werd al snel duidelijk dat wintersport in Turkije nog niet populair is. Het materiaal was goed, maar vergeleken met het materiaal in de Alpen, was het aan vervanging toe. Gelukkig biedt Corendon het aan om gratis je eigen ski’s mee te nemen. Bij de piste aangekomen stond de Turkse muziek aan en werd er massaal gesleed door de plaatselijke bevolking. Aan skiën of snowboarden doen de meeste mensen uit de omgeving niet. Op de piste was het daardoor ontzettend rustig. Wachten bij de lift kwam dan ook niet aan de orde. De tijd vloog voorbij en voordat we het wisten was het alweer tijd voor de Turkse keuken. Terwijl de zon flink scheen keken we onze ogen uit. De tafel stond vol met Turks eten. Van vlees tot geitenkaas, alle typische Turkse gerechten kwamen aan bod. Heerlijk! Met een volle maag ging de zonnebril weer op en was het tijd om verder te skiën. Het was al duidelijk dat het gebied nog volop in ontwikkeling is, maar toen werd verteld dat er volgend seizoen 200 km aan piste is, werd ik erg enthousiast. Voor een wintersporter die veel kilometers wil maken, was dit gebied al perfect en zal het alleen maar beter en beter worden. De moeilijkheidsgraad van de afdalingen loopt erg uiteen. Door de vorming van de vulkaan vind je onderaan de berg de blauwe afdalingen en meer naar boven de rode en zwarte pistes. Voor off-piste is dit gebied ook uitstekend.

Als je van afwisseling houdt is wintersporten in Turkije een aanrader. Met enkele minuten ben je uit de sneeuw en beland je in een andere wereld. Zo vertrokken wij de tweede dag naar Cappadocië. Dit is een bijzondere plek dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het landschap van Cappadocië is gevormd door de vulkaan. Na enkele uitbarstingen en vele jaren wachten, zijn kleine puntige bergen het resultaat geworden. Van deze kleine puntige bergen werden vroeger huizen gemaakt, die je tot op de dag van vandaag nog steeds kan bezichtigen. Door dit gebied wandelen of rijden is al mooi, maar wat dacht je van een luchtballon? Het is wel vroeg opstaan, maar je krijgt er een mooie ervaring voor terug. Met zo’n 140 andere luchtballonnen stegen wij op om Cappadocië vanuit de lucht te bewonderen. Het was geweldig! Vanuit de lucht hadden we het mooiste uitzicht over de unieke omgeving. Na een bezoek aan Cappadocië vertrokken we weer richting Kayseri om nog even te skiën. Met de gedachten dat we de volgende dag weer naar Nederland zouden vliegen, genoot ik extra van de laatste afdaling. Na de laatste afdaling gingen we nog even Kayseri in voor een ontdekkingstocht en om een hapje te eten. In het centrum vind je niet veel oude historie, maar voor een dagje vermaak is Kayseri zeker een bezoekje waard.

Een wintersportvakantie in Turkije is uniek en afwisselend, en zeker niet duur. Als je met Corendon reist, ben je per persoon ongeveer 700 à 800 euro kwijt. Daarbij is je hotel, all inclusive, vlucht en je skipas inbegrepen. Over enkele jaren zal ik weer terugkeren naar dit gebied. Alleen al uit nieuwsgierigheid hoe snel het gebied verder ontwikkelt is. Nu is het al fantastisch skiën in Turkije, maar met de toekomstplannen zal het alleen maar beter worden.

Kijk voor meer informatie op: www.corendon.nl

Tim de Vries

Foto's

cf22d.jpg
cf22d.jpg
Timontravel
99207.jpg
99207.jpg
Timontravel
0084a.jpg
0084a.jpg
Timontravel