Cappadocië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Fresco's in Dark Church Göreme Open Air Museum

Cappadocië,
Turkije


Ongetwijfeld een van de beroemdste attracties van Cappadocië, de Göreme Open Air Museum is een complex van middeleeuwse beschilderde grot kerken uitgehouwen door orthodoxe monniken enkele honderden jaren geleden.
Er zijn meer dan 10 grotkerken in het Göreme Open Air Museum, vele zijn beschilderd met prachtige en historisch belangrijke Byzantijnse muurschilderingen die zo ver teruggaan als de 9e eeuw.
Bij ons bezoek van deze ongewone grotkerken viel het ons op dat, hoewel de Byzantijnse fresco's in opmerkelijk goede staat zijn, veel van de gezichten en handen zijn weggekrast.
Ons werd verteld dat de reden hiervoor was dat bijgelovige inwoners bang waren voor het Boze Oog dat hen ongeluk zou brengen (gezichten in afbeeldingen werden beschouwd als ongeluk).
Deze foto maakte ik in de Dark Church ( Donkere Kerk ook bekend als Karanlik Kilise), waarschijnlijk de best bewaarde en meest indrukwekkende in het openluchtmuseum. De fresco's zijn een prachtig voorbeeld van 11de-eeuwse Byzantijnse kunst.
Dit Open Air museum is een bezoek meer dan waard.