Turkije Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Noordoost-Anatolië: leuke activiteiten in Turkije

Gepubliceerd: 08 oct 2016 0
In het uiterste oosten van Turkije wacht Anatolië. Geen drukke Méditerranée, maar de stille wateren van de Zwarte Zee. Geen witte zandstranden, maar een mystiek landschap van valleien, bergen en prachtdorpjes die smeken om meer bezoekers. Maar ook een lang onderontwikkeld achterland dat zich eindelijk los begint te schudden van armoede en strenge tradities. Columbus maakt een roadtrip en reist van kopje thee naar kopje thee, van bijzondere ontmoeting naar bijzondere ontmoeting.Meer bij Noordoost-Anatolië. (Foto: Hanneke de Vries © Columbus Travel)Anatolië is een enorm gebied dat het grootste deel van Aziatisch Turkije beslaat. Het gebied wordt begrensd door de Zwarte Zee in het noorden, de Middellandse Zee in het zuiden en de Egeïsche Zee in het westen. De Zee van Marmara vormt een verbinding tussen de Zwarte en Egeïsche Zee via de Bosporus, dat Anatolië scheidt van Thracië op het Europese vasteland.Çoruh BassinDe Georgian Valleys, ook wel het Çoruh Bassin genoemd, vormen een schitterend gebied met lieflijke valleien, woest kolkende rivieren, watervallen, mysterieuze meren en vreemde rotsformaties. Het landschap verandert elke paar kilometer en staat dus garant voor fantastische trektochten. Kijk voor trails op www.choruh.com.Kerk bezoeken in Georgian ValleysBezoek een van de talloze Georgische kerken in de Georgian Valleys, een herinnering aan het multiculturele verleden van de regio. De mooiste vind je in Öskvank en Dört Kilisi.Bedwing de KaçkarbergenVanaf Yusufeli, Barhal en Ayder zijn talloze wandelroutes en trekkings door het Kaçkargebergte, zoals het Altiparmak en de trans-Kaçkar, mogelijk, www.kackar.org. Gids Egemen Cakir is een expert van het gebied.Raften bij ÇoruhrivierRaften en wildwaterkanoën zijn populaire sporten in de Kaçkar-regio. Vanuit Yusufeli kun je de Çoruhrivier, een van de top-10 beste white water rivieren ter wereld, bedwingen. Vanuit Çamlıhemsin kun je de rivier de Fırtına op. Oktay, zoon van de eigenaar van het Greenpiece Kamping Pansiyon in Yusufeli en de wildwaterkanokampioen van Turkije, regelt tochten, birol_alkan@hotmail.com.Stierengevechten in YusufeliVan april t/m augustus zijn er geregeld stierengevechten in en rondom Yusufeli. Geen gevecht op leven en dood tussen stier en torero, maar tussen twee briesende spierbundels onderling. De stier die het eerst wegloopt heeft verloren, www.yusufeli.gov.tr.

Thee in Turkije (Foto: Hanneke de Vries © Columbus Travel)Thee in TurkijeHet plantje waar de nationale drank van gebrouwen wordt, vind je overal in het gebied tussen Artvin en Rize.AyderMet zijn houten huisjes en schuren op berghellingen doet Ayder denken aan Tirol. In de zomer worden er bijna elk weekend feesten met stierenvechten en muziek — de Tulum, een soort doedelzak — georganiseerd. De tweede week van juni vindt het Çamlıhemsin-Ayder festival, vol inheemse Hemshin-cultuur, plaats.Spot dolfijnenDe Zwarte Zee stikt van de yunus, kleine dolfijnen. Bij de haven van Persembe buitelen ze over elkaar.Çaka zandstrandEr zijn weinig aantrekkelijke stranden langs de Zwarte Zee. Uitzondering is het prachtige Çaka zandstrand aan de oude kustweg tussen Ordu en Fatsa.Nachtleven in TrabzonDuik in het nachtleven van Trabzon, een bruisende stad met mooie restaurants en gezellige cafés.AmasyaWaan je in Ottomaanse Tijden. Kom een paar dagen bij in het relaxte en historische Amasya.


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Meer Turkije artikelen

Unieke accommodaties in Noordoost-Anatolië, Turkije

Noordoost-Anatolië: een mystiek landschap in Turkije van valleien, bergen en prachtdorpjes die smeken om meer bezoekers. Columbus Travel nam er een kijkje en heeft 7 unieke accommodaties uitgezocht.

Noordoost-Anatolië: een mystiek landschap in Turkije van valleien, bergen en prachtdorpjes die smeken om meer bezoekers. Columbus Travel nam er een ki...

De belangrijkste buurten van Istanbul

De stad Istanbul is eigenlijk een brug tussen Europa en Azië en daarmee een mix van 2 culturen. De stad bestaat uit verschillende wijken met elk een eigen sfeer en karakter. Bij elk bezoek aan een nieuwe wijk waan je je ook weer in een totaal nieuwe wereld.

De stad Istanbul is eigenlijk een brug tussen Europa en Azië en daarmee een mix van 2 culturen. De stad bestaat uit verschillende wijken met elk een e...

Zon, zee en zeilen langs de Turkse kusten

Laat je rondzeilen op een Turkse gület door een eigen kapitein en zijn bemanning, in het zuidelijke gebied van de Egeïsche zee. Vaar langs de mooiste stille baaien. Alles mag en niets moet. Ga naar waar de wind je brengt… en word verliefd op Turkije.

Laat je rondzeilen op een Turkse gület door een eigen kapitein en zijn bemanning, in het zuidelijke gebied van de Egeïsche zee. Vaar langs de mooiste...