Antalya

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Terug in de tijd in Termessos

Antalya,
Turkije


Termessos, zo wordt beweerd, is de mooist gelegen ruïnestad in Turkije. Het ligt op 1000 meter hoogte in het Taurusgebergte, ongeveer 35 kilometer ten noord-westen van Antalya. Alexander de Grote vergeleek het in 333 voor Christus met een adelaarsnest en was niet in staat het te veroveren. Aardbevingen zorgden er later wel voor dat de stad door de Pisidiërs verlaten werd. Er is niet veel over deze bewoners bekend.

De restanten van de stad omvatten onder meer een gymnasium, een amfitheater, verscheidene tempels (o.a. voor Artemis, Zeus Solymeus en keizer Hadrianus), een necropolis, en enkele stadsmuren. In de necropolis ten zuid-westen van de stad zie je sarcofagen, die eeuwenlang onder een dichte begroeiing van bomen verborgen hebben gestaan.

De omgeving van de ruïnestad is nu een fraai nationaal park, genaamd Güllük-Dagi, met een groot aantal zeldzame planten- en diersoorten,
Het is een prachtige plek om te verkennen, waar stevige wandelschoenen belangrijk zijn. Zorg ook voor voldoende drinkwater want het is er nog niet toeristisch.