Ankara

'395188' door Huff '395188' door Huff

TurkijeAnkara

TurkijeAnkara

Zoutmeer.

Huff

Als je van Cappadocië naar Ankara reist, kom je langs het een na grootste zoutmeer van Turkije. Het is het Tuz Gölü meer en als je daar je handen in wast, krijg je hele zachte handjes. Het is een fantastisch mooie omgeving en dat ligt dan aan de snelweg, een ware verrassing was dat.

'512836' door photofreak '512836' door photofreak

TurkijeAnkara

TurkijeAnkara

Kocatepe moskee

photofreak

De Kocatepe-moskee is de grootste moskee in de Turkse hoofdstad Ankara. Zij werd gebouwd tussen 1967 en 1987 in de wijk Kocatepe. Door de omvang en de ligging is de moskee vanuit de hele stad te zien. Na verschillende architectuurwedstrijden werd een conservatief of nostalgisch ontwerp van Hüsrev Tayla en M. Fatin Uluengin gekozen. Het gebouw heeft een pseudo 16e-eeuwse Ottomaanse stijl en doet denken aan de Blauwe Moskee in Istanboel. De moskee is 88m hoog. bron: Wikipedia.

'512743' door photofreak '512743' door photofreak

TurkijeAnkara

TurkijeAnkara

Plein mausoleum

photofreak

Nadat de plechtigheid voorbij is en alle mensen het mausoleum mogen betreden ziet het plein op het eind van de middag er zo uit. Mooi en groot plein met een mooie bestrating. Kan je nagaan hoeveel personen er hebben gestaan 's morgens want toen zag je helemaal niets van dit plein, alleen maar mensen.

'445038' door photofreak '445038' door photofreak

TurkijeAnkara

TurkijeAnkara

Safranbolu

photofreak

Zo'n 100km boven Ankara ligt het stadje Safranbolu. Het oude centrum heeft vele oude monumenten waaronder een museum, 25 moskeeën, 5 tombes, 8 historische fonteinen, 5 Turkse baden, 3 karavanserais, klokkentoren en een zonnewijzer. In 1994 is Safranbolu toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van Unesco.

'513021' door photofreak '513021' door photofreak

TurkijeAnkara

TurkijeAnkara

Raam Kocatepe-moskee

photofreak

Glas-in-lood-ramen vind ik altijd prachtig. Vooral als ze zo kunstig bewerkt zijn zoals deze. De moskee heeft veel van dit soort ramen, te zien op de vorige foto. Jammer genoeg was het die dag niet zonnig zodat er weinig licht doorheen scheen anders had de moskee er nog mooier uit gezien, denk ik.

'512501' door photofreak '512501' door photofreak

TurkijeAnkara

TurkijeAnkara

Wacht bij Mausoleum..

photofreak

Anitkabir (Turks voor Herdenkingstombe) is de Turkse naam voor het mausoleum van Mustafa Kemal Atatürk, de eerste president van de Republiek Turkije. Het mausoleum is gelegen in Ankara en is in 1941 ontworpen door Emin Onat en Orhan Arda. bron: Wikipedia Op de foto zie je een gedeelte van de (mooi bewerkte) muur met de wacht er bovenop. (even openen)

'435811' door reizendebeer '435811' door reizendebeer

TurkijeAnkara

TurkijeAnkara

Soldaat in Ankara

reizendebeer

De soldaat loopt op de heuvel van het Ataturk Museum midden in de grote stad, naast een indrukwekkend museum en militaire monumenten geeft de heuvel een mooi uitzicht over de stad.

'394909' door Huff '394909' door Huff

TurkijeAnkara

TurkijeAnkara

Rode lucht.

Huff

De lucht kleurde rood bij deze zonsondergang, wat een fraai gezicht was, maar tegelijkertijd hoorde je de helikopters in de lucht en de sirenes in de straten vanwege de onlusten die er waren, toen wij daar onze vakantie doorbrachten. Ook in Istanbul was er toen veel politie op straat en ook daar waren er helikopters in de lucht. Hopelijk is het er nu rustiger.

'512922' door photofreak '512922' door photofreak

TurkijeAnkara

TurkijeAnkara

Binnenkant...Kocatepe

photofreak

Ook de binnenkant is indrukwekkend. Je kan wel zien dat deze moskee niet zo oud is maar het ziet er prachtig uit. Jammer genoeg had ik toen (2011) niet mijn huidige camera daardoor zie je veel korrel maar ik wil dit toch met jullie delen. Echt de moeite waard om te bezoeken. En absoluut niet toeristisch. Ik was er met 4 medereizigers en er waren nog een aantal Turkse bezoekers op dat moment.

'512467' door photofreak '512467' door photofreak

TurkijeAnkara

TurkijeAnkara

Bezoekers mausoleum

photofreak

De bezoekers komen van heinde en ver. De één nog mooier gekleed dan de ander. Ik keek m'n ogen uit. Op de achtergrond zie je de wacht boven op de muren staan.

'392440' door reizendebeer '392440' door reizendebeer

TurkijeAnkara

TurkijeAnkara

Overzicht Ankara

reizendebeer

Ankara is een mooie maar niet echt een bijzondere of toeristische stad op een paar attracties na, Het mooiste is Ankara wel als je er panorama's van kan maken, zoals deze foto.

'233159' door JanKranendonk '233159' door JanKranendonk

TurkijeAnkara

TurkijeAnkara

Ankara

JanKranendonk

Ankara. Bovenop de rots zie je de muren van het oude Byzantijnse fort. Lang geleden was dit een Byzantijnse vesting, later het centrum van de Ottomaanse migranten en veroveraars, en nu de hoofdstad van de republiek Turkije.

'512616' door photofreak '512616' door photofreak

TurkijeAnkara

TurkijeAnkara

Museum Atatürk

photofreak

Naast het mausoleum kan je ook nog het Atatürk-museum bezoeken. Je mag daar geen foto's maken maar ik heb dat toch stiekem gedaan. Van dit soort plaquettes zie je er een paar in een gang hangen en ik zag geen bewaking(scamera's) dus heb het risico genomen. Het museum is niet zo groot maar wel interessant.

'323904' door yuri '323904' door yuri

TurkijeAnkara

TurkijeAnkara

Geel Ankara

yuri

Ongeveer een uurtje geleden maakte ik vanuit de 125 meter hoge Atakule Toren vlak voordat de zon helemaal onder was deze foto van het glooiende Ankara. Overigens kun je ook eten in deze toren in een draaiend restaurant of een biertje pakken in het UFO cafe. Als enige buitenlandse toerist. Overigens zijn buitenlandse toeristen sowieso niet te vinden in Ankara. Heerlijk!

'325799' door MaJaTa '325799' door MaJaTa

TurkijeAnkara

TurkijeAnkara

Oud en nieuw.

MaJaTa

In het museum voor Anatolische beschavingen in Ankara zie je oudheid en hedendaagse kunst bij elkaar. Het is een uniek en wereldberoemd museum waar alllerlei opgravingen uit de oudheid zijn tentoongesteld en zoals je hier ziet ook moderne kunst.

'512433' door photofreak '512433' door photofreak

TurkijeAnkara

TurkijeAnkara

Hoog bezoek Mausoleum

photofreak

De eerste keer in Ankara en natuurlijk moet je dan het mausoleum van Atatürk bezoeken. Ik viel met de neus in de boter want het was een speciale dag en er waren veel hoogwaardigheidsbekleders om een krans te leggen op het graf. De foto is niet superscherp maar ik vond het zo'n bijzonder moment dat ik dit toch met jullie wil delen. Tot die tijd moesten de 'gewone' bezoekers buiten wachten, het plein stond helemaal vol met mensen. Maar na ongeveer een kwartier mochten we het mausoleum bezoeken. Indrukwekkende plek. En alles is zo goed georganiseerd dat je niet lang hoeft te wachten. Zeker een aanrader als je in Ankara bent.

'347068' door MvanArendonk '347068' door MvanArendonk

TurkijeAnkara

TurkijeAnkara

Anitkabir, Ankara

MvanArendonk

Op deze foto zie je Anitkabir, het mausoleum van Atatürk (vader van de Turken). Een hele belangrijke plek voor de Turken en zeker voor Ankara. Ook 1 van de mooiste plekken van Ankara ;-).

'370017' door MaJaTa '370017' door MaJaTa

TurkijeAnkara

TurkijeAnkara

Bij het Mausoleum van

MaJaTa

Bij het mausoleum voor Atatürk staan overal wachters in verschillende uniformen voor de eenheid die ze vertegenwoordigen. Elke twee uur wisselen ze op ceremoniële wijze de wacht. Op het plein mag nergens gedronken of gegeten worden en als je te lang stilstaat op de trap wordt je er af gestuurd. Regelmatig komen er daar regeringsleiders om in het mausoleum bloemenkransen te leggen.

'304003' door antonmoeskops '304003' door antonmoeskops

TurkijeAnkara

TurkijeAnkara

Dolle pret in Turks..

antonmoeskops

In het Gençlik Park in Ankara barst het van de theetuinen, restaurantjes en fonteinen die ’s avonds verlicht zijn in alle kleuren van de regenboog. Er is ook een soort Lunapark met tal van kermisattracties, dolle pret!!!!

'424435' door Huff '424435' door Huff

TurkijeAnkara

TurkijeAnkara

Mausoleum.

Huff

In Ankara is het mausoleum van Atatürk, de eerste president van Turkije. Ook de tweede president ligthier ook begraven. Mustafa Kemal Atatürk is 15 jaar na zijn dood hier bijgezet.

'233778' door JanKranendonk '233778' door JanKranendonk

TurkijeAnkara

TurkijeAnkara

Ankara

JanKranendonk

Vanaf de muren van het oude Byzantijnse fort heb je een uitzicht over de zee van rode dakpannen van Ankara. De stad kent nauwelijks hoogbouw. De stad doet je denken aan een agglomeratie van tenten opgezet door de nomaden uit Centraal Azie die de Turken ooit waren.

'64005' door fur '64005' door fur

TurkijeAnkara

TurkijeAnkara

Opkomende maan

fur

Onderweg naar huis. Let op de lichtinval.

'513110' door photofreak '513110' door photofreak

TurkijeAnkara

TurkijeAnkara

Bijzondere muur

photofreak

Toen ik van het centrum richting het hotel liep zag ik deze muur. De tekst vertaald: cultuur is de basis van republiek Turkije, Atatürk. Ik vind het wel een mooie afsluiter van mijn prachtige reis (3 weken) door Noord- en Oost Turkije van 2011. Normaal gesproken zou ik het iedereen aanraden maar aangezien het in het oosten niet veilig is, zou je toch nog even moeten wachten om dit geweldig mooie gebied te bezoeken. Natuurlijk is het zuiden en westen goed te bereizen en zou ik ook zeker aanraden. Turkije biedt veel meer dan zon, zee en strand.

'546602' door MaJaTa '546602' door MaJaTa

TurkijeAnkara

TurkijeAnkara

Het mausoleum in...An

MaJaTa

Op de foto zie je het mausoleum van Atatürk in Ankara. Mustafa Kemal Atatürk (1881-1938) wordt gezien als de stichter van het moderne Turkije, hij maakte van het land een republiek met Ankara ( in plaats van Istanbul ) als hoofdstad. Na de dood van de Turkse leider in 1938 werd zijn lichaam van Istanbul naar Ankara overgebracht en zijn stoffelijk overschot werd tijdelijk bewaard in een graftombe in het Etnografisch Museum. Ondertussen groeide het idee om een mausoleum voor de geliefde leider op te richten. Er werd een internationale wedstrijd gehouden waarbij de winnaar het ontwerp van het mausoleum op zich mocht nemen. De bouw van het imposante grafmonument nam maar liefst negen jaar (1944-1953) in beslag. Het resultaat is dan ook erg indrukwekkend, het gigantische bouwwerk doet denken aan een tempel (hij is meer dan 70 meter hoog en 20 meter breed ) en staat op een gigantisch groot plein, je hebt echt een kijker nodig om te zien wat er in de verte allemaal gebeurt ! Als je daar op de trappen blijft staan dan wordt je weggestuurd, natuurlijk kun je op gepaste afstand wel foto's maken. Momenteel is het daar erg onrustig met al die aanslagen maar toen wij een paar jaar geleden gingen was er niets aan de hand en zijn we heel Turkije rondgereisd.