Anatolie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Anatolie image

Bezoek aan Nemrut Dağı National Park

Anatolie
Turkije
Schopman

Bezoek aan Nemrut Dağı National Park

Nemrut Dağı National Park, op Werelderfgoedlijst Unesco
De Nemrut Dağı (spreek uit: Nemroet Dahuh) is een 2159 meter hoge berg met een grafheuvel waar een heiligdom en mausoleum zijn opgericht die dateren van voor onze jaartelling. De Nemrut Dağı ligt in Oost Anatolië in het oeroude land van Commagene en staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO als een onroerend goed met een uitzonderlijke en universele cultuurwaarde. De Nemrut Dağı is de hoogste berg van het noordelijke Tweestromenland (Mesopotamië). De grafheuvel op de top van de berg is 50 meter hoog en waarschijnlijk ligt daar koning Antiochus I (69-34 v. Chr.) begraven.

Antiochus I; een zeer met zichzelf ingenomen vorst.
Antiochus I was koning van Commagene. Commagene was een kleine staat aan de bovenloop van de Eufraat die gedurende de Romense burgeroorlog in de 1e eeuw v.C een korte bloeitijd kende. Na de oorlog werd het staatje door Rome, tijdens de regering van Nero, geannexeerd om rond het begin van onze jaartelling van het historische toneel te verdwijnen. Het heeft zich echter voor de eeuwigheid op de kaart gezet door de bouw van dit monument. Oorspronkelijk was het bedoeld als laatste rustplaats voor de zeer met zichzelf ingenomen Antiochus die de grafheuvel door zijn slaven liet bouwen, ter meerdere glorie van zichzelf. Wat dat betreft is de oprichting van dit mausoleum net zo megalomaan als de bouw van de pyramides in Egypte door de farao's. Antiochus liet dit monument, dat pas in de jaren vijftig werd herontdekt werd, geheel voor zichzelf bouwen. Hij koos de hoogste plek van de streek met een weids uitzicht naar alle kanten.
Zijn slaven moesten ontelbare grote blokken gehouwen steen naar boven sjouwen om daar terrassen te bouwen waarlangs enorme beelden van zijn favoriete goden stonden: Apollo, Mithras, Tyche, Zeus en Hercules. Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat dit complex gebouwd heeft kunnen worden als je bedenkt dat deze berg door zijn ligging en hoogte een groot deel van het jaar door sneeuwval onbereikbaar is. Antiochus zelf is ook in dit illustere gezelschap te vinden; hij liet zijn beeld plaatsen tussen dat van Zeus en Hercules van welke laatste hij beweerde van moederszijde af te stammen via Alexander de Grote.

De beelden aan de voet van de grafheuvel
Voor de grafheuvel staan enorme, meer dan 10 meter hoge stenen sculpturen . Het zijn de
overgebleven rompen van goden en dieren die hun hoofden en koppen hebben verloren als gevolg van aardbevingen en extreme weersomstandigheden. Deze hoofden en koppen, die meer dan manshoog zijn, liggen aan de voet van de grafheuvel. (Zie de bijgevoegde foto's).

Kahta
De meest geschikte plaats om de Nemrut Dağı te bezoeken is vanuit het plaatsje Kahta. Er zijn verschillende hotels in Kahta maar daarvan is het hotel New Kommagene zeker een goede keuze. Het heeft redelijk veel beoordelingen van gasten die variëren van goed tot uitstekend en is, voor onze begrippen, niet duur. Hetzelfde geldt voor Karadut Pansiyon, Karadur Koyu No:127 dat misschien de voorkeur krijgt van degenen die in een meer persoonlijke omgeving willen vertoeven. Je kunt hier ook voortreffelijk eten. Ook zijn er kampeergelegenheden. Het plaatsje zelf heeft qua bezienswaardigheden niet veel te bieden maar is als tussenstop een goede plek.

Van Kahta naar Nemrut Dağı National Park met busje en chauffeur
In Kahta, dat ca. 57 km ten zuidoosten van Nemrut ligt, kun je met een paar andere reizigers een minibus met chauffeur huren. Dat de mensen die het vervoer regelen iedereen aanraden om voor zonsopgang de grafheuvel te bereiken, houdt niet zozeer verband met de in alle gidsen en folders bezongen schoonheid van de eerste roze stralen op de ruïnes als wel met het feit dat sommige oude busjes op het midden van de dag warm zouden lopen op de steil klimmende weg .

Van Kahta naar Nemrut Dağı National Park met eigen vervoer
Wij, liefhebbers van alles zelf doen, gaven er de voorkeur aan om het traject met onze eigen huurauto af te leggen. Zo gingen wij dus op ons eigen houtje op een dag in oktober over de smalle, bochtige en steile weg de Nemrut Dağı tegemoet. Onderweg passeerden wij de dorpjes Damiacık en Narince waar we hooi hoog opgetast op de daken van de uiterst simpele woninkjes zagen liggen voor isolatie tegen de barre winters in dit strenge landklimaat. Brandstof in deze streken wordt gemaakt van een mengsel van mest en stro. Dit mengsel wordt dan tot "koeken" gekneed en tegen de muren van de huizen geplakt om te drogen.
Bij de ingang van het park koop je een toegangsticket. De laatste 20 minuten hebben we lopend naar de top afgelegd. Het was koud en mistig op weg naar de beelden maar toen deze uit de nevel opdoemden, waren we heel verrast door de bijzondere sfeer die er heerste.
We waren er, waarschijnlijk door de tijd van het jaar, helemaal alleen. Geweldig!

Foto's

75b0b.jpg
75b0b.jpg
Schopman