Anatolie

Een roadtrip door Oost-Turkije en de Zwarte Zee regio is voor de reiziger die houdt van contact met locals. De Turkse vriendelijkheid en gastvrijheid zijn ongeëvenaard. Bij elke stop die je maakt zul je — onder het genot van een kopje thee — vriendelijke mensen ontmoeten. Autorijden in dit deel van Anatolie is relaxed en brengt je door de mooiste, uiterst gevarieerde landschappen. In de Georgian Valleys vind je prachtige kerken en kun je uitdagende trekkings of mountainbiketochten door het Kaçkargebergte maken. Trabzon is een bruisende, moderne stad en een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan het spectaculair gelegen Sumelaklooster. De oude kustweg tussen Ordu en Fatsa brengt je langs het mooiste deel van de Zwarte Zee: kleine haventjes met dolfijnen, restaurants met verse vis en prachtig zeezicht, en het zandstrand van Çacka. In het gemoedelijke Amasya zindert de rijke Turkse geschiedenis met Ottomaanse huisjes, Pontische tombes en prachtige medressen en moskeeën. Kortom, een gevarieerde reis, vol bijzondere ontmoetingen. Wie een echte strandvakantie voor ogen heeft, kan echter beter naar de zuidkust van Anatolie afreizen — zowel de kust als het koude water van de Zwarte Zee zijn niet geschikt voor strandgangers.

Informatie over Anatolie

Beste foto's & tips van Anatolie

'365339' door Graaf '365339' door Graaf

TurkijeAnatolie

TurkijeAnatolie

Dansende Derwisjen

Graaf

Een derwisj is een islamitische geestelijke die de gelofte van armoede heeft afgelegd. De derwisjen nemen een aparte plaats in binnen de soefi's, dit zijn mystieke broederschappen binnen de Islam waarin wordt geloofd dat God (Allah) aanwezig is in alles wat bestaat; mensen, dieren en dingen. De derwisjen ontstaan in de 8e eeuw nadat de islam in contact is geraakt met Perzische godsdiensten en het hindoeïsme. De oorsprong van de Dansende Derwisjen ligt in Konya, de thuishaven van Mevlana Rumi Jelaleddin, een gerespecteerde 13e-eeuwse geleerde. Rumi predikte van liefde, tolerantie en vergeving, en als een manier van contact met God zou dwarrelen in de straten van de stad vreugde brengen. De ceremonie staat bekend als Sema, het witte gewaad staat voor het doodskleed, waarin geen zakken zitten, want op je laatste reis kun je niets meenemen, als teken van armoede. Een derwisj heeft in volksverhalen vaak een magisch karakter. Hij straalt Gods liefde uit en is wijs, hij geeft goede raad. Hij verschijnt uit en verdwijnt in het niets (meestal in de gedaante van een oude man). Hij bezit toverkracht, kan door muren gaan, kan verschillende gedaanten aannemen, rijdt op een paard door de lucht en geeft appels voor vruchtbaarheid..

'389882' door Schopman '389882' door Schopman

TurkijeAnatolie

TurkijeAnatolie

Nemrut Da??, UNESCO..

Schopman

Op deze foto zie je de Nemrut Da??, een berg in Oost Turkije die 2159 meter hoog is. Op de top van deze berg is een grafheuvel aan de voet waarvan de stenen hoofden liggen van Hercules, Zeus, Tyche, Apollo en koning Antiochus van Commagene. Voor verder bijzonderheden zie mijn blog over dit onderwerp.

'398464' door JannavEek '398464' door JannavEek

TurkijeAnatolie

TurkijeAnatolie

Iplikci Moskee

JannavEek

Konya | staat in Turkije bekend als de meest conservatieve stad van het land, waar bijvoorbeeld percentagegewijs veel vrouwen een hoofddoek dragen. Het heeft een typische Anatolische sfeer. Maar tegelijkertijd is het ook een moderne (universiteits-) stad. Dé bezienswaardigheid is er het Mevlana Museum, het mausoleum dat toegewijd is aan Rumi. De populairste attractie binnen dit museum is de graf van Rumi. Je kunt in het museum verschillende voorwerpen bewonderen, zoals oude islamitische manuscripten, kopieën van de Koran en oude muziekinstrumenten. Naast het Mevlana Museum, is de Iplikci Moskee ook een mooie bezienswaardigheid in Konya. Deze moskee met die blauwe koepel dateert uit de 13e eeuw.

Laat kaart zien

Laatste Anatolie artikelen

Unieke accommodaties in Noordoost-Anatolië, Turkije

Noordoost-Anatolië: een mystiek landschap in Turkije van valleien, bergen en prachtdorpjes die smeken om meer bezoekers. Columbus Travel nam er een kijkje en heeft 7 unieke accommodaties uitgezocht.

Noordoost-Anatolië: een mystiek landschap in Turkije van valleien, bergen en prachtdorpjes die smeken om meer bezoekers. Columbus Travel nam er een ki...

Noordoost-Anatolië: leuke activiteiten in Turkije

In het uiterste oosten van Turkije wacht Anatolië. Geen drukke Méditerranée, maar de stille wateren van de Zwarte Zee. Geen witte zandstranden, maar een mystiek landschap van valleien, bergen en prachtdorpjes die smeken om meer bezoekers. Maar ook een lang onderontwikkeld achterland dat zich eindeli...

In het uiterste oosten van Turkije wacht Anatolië. Geen drukke Méditerranée, maar de stille wateren van de Zwarte Zee. Geen witte zandstranden, maar e...