Xigaze

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Xigaze image

Xigaze

Xigaze
Tibet
Afpmvannunen

In en sneltreinvaart door een stukje Tibet

Voor een mooie zonsopkomst hebben we al om 5.45 uur de wekker staan maar wanneer we het gordijn een stukje opzij doen zien we al meteen dat we nog even kunnen blijven liggen. Om 6.30 uur is het dan echt tijd om op te staan voor het ontbijt en vertrek richting Tibet (China). Als eerste moeten we weer terug naar Kathmandu waar we met een helikopter worden vervoerd naar een plek vlakbij de grens. Dit vanwege het feit dat een stuk van de Friendship Highway, waar we anders over heen hadden gegaan, is weggeslagen vanwege een aardverschuiving. Het is een hele belevenis. Met zijn allen de helikopter in en dan wachten op vertrek. Het is een hele rare gewaarwording dat een helikopter verticaal opstijgt terwijl je zo gewend bent om vaart te maken op een startbaan en dan horizontaal opstijgt. De rit duurde maar 25 minuten maar we konden wel vanuit de lucht zien waarom we met de helikopter moesten. Toen we weer geland waren moesten we nog even wachten op een bus die ons naar de grens zou brengen. We stonden op een plek midden tussen de bergen langs een rivier waar we lekker foto’s konden maken. Toen met de bus naar de grens. Eerst weer een formulier om Nepal uit te komen. Daarna een stukje lopen, waaronder over de Friendship Bridge. Daarna de formaliteiten aan de Chineese grens. Hier zijn ze heel streng. We moesten allemaal op volgorde van een lijst gaan staan en 1 voor 1 door de controle. Daarna werd onze handbagage 1 voor 1 nagekeken. Toen door de douane heen. Dit nog steeds op volgorde. Toen was het klaar. Wel stonden er allemaal vrouwtjes om geld te wisselen. Dit moesten we doen want tot aan Shigatse waar we pas later komen in Tibet kun je geen geld meer pinnen of wisselen. Daarna weer naar een bus dien ons naar het hotel brengt in Zhangmu. Zhangmu is maar een klein dorpje waar we maar 1 nacht blijven. Dit om de klim in hoogte te verzachten tussen Kathmandu en Nyalam.

Wederom een stukje verder Tibet in. Het is een ritje van 2½ uur. Voordat we Zhangmu uit gaan stopt de bus en worden er een aantal krukjes in de bus geladen, gevolgd door een politieagent. Hij zal de gehele reis met ons meereizen door Tibet. Onderweg rijden we midden tussen de bergen door. Het is ontzettend mooi. We stoppen een paar keer om foto’s te maken van de vele watervallen die naar beneden komen en van onze eerste berg die we tegenkomen waar sneeuw op ligt. In Nyalam aangekomen lopen we heel voorzichtig door het dorpje heen. We zitten immers op 3.750 meter. Het voorzichtige lopen is om hoogteziekte te voorkomen. Daarna gaan we wat rusten op de kamer om zo snel mogelijk te acclimatiseren.

Het was een hele belevenis in Nyalam. Het guesthouse was redelijk maar de toiletten waren niet te harden en waren op de gang. Gelukkig ben ik er maar 2x uit gehoeven. ’s Morgens ontbijt en dan weer verder naar Tingri. Tingri is een leuk dorpje in de schaduw van de Cho Oyu en de Everest. We rijden dan ook door een fantastisch mooi gebied met vele bergen bedekt met eeuwige sneeuw. Op 5.126 meter stoppen we even op de Lalung pas. Dit is het hoogste punt waar we vandaag komen. Hier heb je een prachtig uitzicht over de bergen. Daarna rijden we door naar Tingri. Het is nog maar een klein stukje. We overnachten hier op een hoogte van 4.400 meter.

Wederom een reisdag. We vertrekken rond 8.30 uur en rijden weer tussen de bergen door. We stoppen als eerste bij een poort naar de Everest toe. Vanaf dit punt is het dan nog 120 kilometer. Daarna stoppen we weer boven op een pas. Deze is 5.248 meter hoog. De poort is helemaal behangen met gebedsvlaggetjes. Ook krijgen we nog een pas van ± 4.700 meter ook daar stoppen we weer. Dan komt er een moment dat de chauffeur te hard van controlepost naar controlepost rijdt dus moeten we van ons agentje in de bus regelmatig 5 á 10 minuten wachten voordat we weer verder mogen. Uiteindelijk komen we aan in Shigatse