Tibet

Roze bril van de reiziger

wimraaijen was hier op 2010-08-06 Gepost op: 2011-03-07 4 reacties.
Als het om vakantie gaat, of reizen, dan focussen we ons het liefst op mooie beelden, kleurrijk, vrolijk en het liefst ook vertederend. Warme blikkken, mooie vergezichten schattige kinderen.... Negatieve zaken, zoals onderdrukking, vermijden we het liefst. Sommigen mijden Tibet, Burma en andere onderdrukte landen. Anderen zuien het wel, maar negeren het. En om eerlijk te zijn neig ikzelf ook naar het laatste. Ik ga er wel heen, maar leg voor het mooie, fijne en ontroerende vast. Het is bijzonder om de onderdrukte te zien en te spreken. Dat gaat de meesten van ons nog wel goed af. Dat kan nog ontroeren. Maar het in het in beeld brengen van de onderdrukker? Poeh, dat is toch lastiger. We doen dat liever niet, of zijn bang dat we opgepakt worden. En misschien willen we het ook niet zien, we zijn op reis. Geen narigheid... Op de www.reisreporter.nl, de leukste reizigerscommunity van nederland, heb ik twee minder 'leuke' foto's geplaatst van de Chinese onderdrukker in Tibet ('Soldaten in Tibet' en 'Tegenstelling'). Hoewel ze journalistiek zeer interessant zijn (is ook een oog waarmee ik kijk) worden ze hier op deze site nauwelijks gewaardeerd. En volgens mij begrijp ik het ook nog. Want ook ik kleur mijn reizen en beelden iets mooier in dan dat ze vaak zijn. Ik heb die roze bril ook vaak bij me en heb hem ook op als ik achterf de foto's bewerk. Een observatie, zeker geen oordeel...
0
4
Alle blogs van wimraaijen
 

4 reactie(s) bij "Roze bril van de reiziger"

 • profile image comment

  Ik sluit me niet helemaal bij je aan Wim omdat ik genoeg keer heb gezien dat foto's met een verhaal gewaardeerd worden, zelfs tot foto van de maand of week. Herken je verhaal wel. Maak zelf ook de keuze 'mijn reis' voorop te stellen. Echt helpen doe je 365 dagen per jaar.

  Door TravelGoom • geplaatst op 2011-03-08 08:58:09
 • profile image comment

  Je blog geeft zeker stof tot nadenken. Goed geschreven

  Door corriedewinter • geplaatst op 2011-03-07 21:22:32
 • profile image comment

  Dankjewel Jantine voor je uitvoerige reactie. ik denk ook dat we geen Atlas kunnen zijn. Maar misschien kunnen we wel iets meer het hele kleurpalet meenemen en nog meer genieten van al het moois!

  Door wimraaijen • geplaatst op 2011-03-07 18:39:45
 • profile image comment

  Ik snap wat je bedoeld...jJIj hebt het over de onderdrukking... Ik ervaar het zojuist weer in Zuid Afrika. Hoe senang ik me daar ook voel... Kom je uit een leuke B&B en heb je net een lekker uitgebreid ontbijtje op, zit je weer voor een leuke tocht in je huurauto en dan plotsklaps rij je langs ellenlange velden volgeprokt met shakkies... de krotjes waarin de zwarte bevoking van Zuid Afrika buiten de gepaande paden noodgedwongen hun onderkomen realiseren. Ik slik dan even. Oneerlijk verdeeld in de wereld. Wij dragen ons steentje bij door de auovoorruit te laten wassen terwijl die net is schoongespoeld door een regenbui, (of hem helemaal te laten wassen), de parkeerwachter een bedankje te geven, ook al ben je 5 min. van de auto weggeweest, in onbewoonde gebieden toch een lifter mee te nemen, niet gierig te zijn met fooien (niet overdrijven natuurlijk) en indien je dan verneemt dat Mugabe het pensioen van een hardwerkende zimbabwaan gewoon heeft ingepikt om zijn leger te kunnen betalen (alles dus weg he..), dan geven wij toch graag een dik extraatje voor de bewezen dienst. Liever ter plekke rechtstreeks in iemands handen dan hier via allerlei goede doelen instanties... Allemaal helpen voor het leven gaat gewoon niet, maar om zo elke dag iemand financieel te belonen voor een bewezen dienst (al of niet nodig) geeft mij het gevoel dat de kinderen in het gezin vanavond in elk geval weer een hapje eten zullen hebben. Mijn zwager in zuid afrika is inmiddels 67 en moet nog elke dag knoerhart werken om brood op de plank te hebben. Ook geen pensioen en is dus ook 'arm'. Dus het is niet alleen de zwarte bevolking die het somber inziet.... Ook ik laat dat negatieve weinig zien en horen....en bekijk in dit geval Zuid Afrika via de rose bril van genoeglijk overwinteringsland.

  Door Jan10e • geplaatst op 2011-03-07 17:20:59

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.