Qamdo

Qamdo is zowel een stad, als een arrondissement als een prefectuur in het oosten van de Qamdoaanse Autonome Regio. De afstand naar hoofdstad Lhasa bedraagt een kleine vijfhonderd kilometer. De stad ligt op een heuveltop bij de samenkomst van de rivieren Ngon-chu en Dza-chu. Op de top van deze heuvel ligt het Jampaling klooster, dat zeer de moeite waard is.

Informatie over Qamdo

Beste foto's & tips van Qamdo

'214556' door petervanrijen '214556' door petervanrijen

TibetQamdo

TibetQamdo

Gebedsvlaggetjes

petervanrijen

Gebedsvlaggetjes en het prachtige landschap van Tibet.....een niet te missen combinatie waar ik geen genoeg van kan krijgen. Eigenlijk heeft het geen verhaal nodig dus ik hoop op deze manier aan mijn 25 woorden te komen.

'385248' door gerbenvanderwaals '385248' door gerbenvanderwaals

TibetQamdo

TibetQamdo

Dansende monniken

gerbenvanderwaals

Het is koud, winderig en verlaten op de Tibetaanse hoogvlakte bij Reting, het klooster waarvan de Dalai Lama heeft gezegd naartoe te zullen terugkeren mocht hij ooit weer voet op Tibetaanse bodem zetten. Het klooster zelf is helaas een goed voorbeeld van de rijke, maar trieste geschiedenis van Tibet. Verwoest door Mao's Rode Garde is het verworden tot niet veel meer dan een spreekwoordelijke stapel stenen, een halve stupa en de herinnering aan vervlogen tijden. Wanneer onze stemming daalt tot gevoelstemperatuur, gebeurt het ineens: achter ons klinkt een diep blaasinstrument en horen we opgewekte stemmen en gezang. Van een afstandje zien we een groep monniken muziek maken en dansen. Het contrast tussen de vrolijke lichtvoetigheid van de monniken en de desolate, ijskoude omgeving maken dit een bijzonder uniek moment. Snel pak ik mijn camera en leg dit moment vast vóór het voorbij is. Achteraf is dit één van de mooiste momenten tijdens deze reis geweest en hadden we hier langer van willen genieten. Een Swarovski verrekijker had ons de mogelijkheid gegeven dit unieke moment langer intens te beleven zonder dat we het tafereel zouden verstoren.

'235333' door zeester '235333' door zeester

TibetQamdo

TibetQamdo

Verhuizen met yaks

zeester

In Tibet heb je ook nog veel nomaden, al wordt dat ook minder. Ze verhuizen hun boedel met yaks en de vrouwen rijden er op paarden bij. De mannen echter keizen voor de brommer/moter en bemoeien zich weinig met de verhuizing. Wel helpen ze weer opzetten. (Dit volgens degene die wij gezien hebben onderweg)

Laat kaart zien