Mount Kailash

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vlaggenmasten bij Mt. Kailash

Mount Kailash,
Tibet


De Mount Kailash is met 6714 meter lang niet de hoogste top van de Himalaya. Maar voor Hindoe’s, Boeddhisten, Jaïnisten en Bön is dit de meest heilige berg ter wereld. Hij mag ook absoluut niet beklommen worden, je kunt alleen de kora (heilige rondgang) om deze berg in 3 dagen lopen. Er zijn primitieve herbergen met slaapzalen langs de route. Van deze berg ontspringen 4 belangrijke rivieren, de Indus, Sutlej, Ganges en Brahmaputra, een in iedere windrichting.
Dit is een opname aan het begin van de kora, bij de beroemde Tarboche vlaggenmast. Al die palen die je hier ziet staan zijn bedoeld om gebedsvlaggetjes aan te knopen.

Overnachten doe je in Darchen bij een van de herbergen met bed & breakfast, eten en drinken kun je het beste bij Pectopah, het beste restaurant van het dorp. Vanwege strenge censuur mag je niet alleen naar kloosters in de omgeving wandelen, je moet een gids hebben en op het politiebureau veel formulieren invullen en permits aanvragen. Wel mag je het pad van de kora lopen. In het dorp zijn leuke souvenirwinkels.

Even ten zuiden van de Mt. Kailash vind je het heilige Manasarovar meer (4550 m), het hoogstgelegen zoetwatermeer ter wereld, ernaast ligt het ziltige meer van Rakshastal.