Lhasa reisblogs

Lhasa dag 2

Esther was er (tot 30 aug 2007) Gepost op 16 feb 103 reacties

Raar dat in een land dat 20 jaar geleden nog voor de hele wereld gesloten was, nu in veel opzichten al erg modern is. Dat we hier in een internetcafe zitten en iedereen op de hoogte kunnen houden van onze belevenissen. Dit in combinatie met een oude cultuur van de Tibetaanse bevolking die de afgelopen decenia behoorlijk wat te verduren hebben gehad van de Chinezen. We gebruiken hier dan ook niet onze Chinese kennis want daar zijn ze niet zo op gesteld. Foto's van de Dalai Lama zijn hier absoluut verboden terwijl de tempels en kloosters toch een enorme aantrekkingskracht hebben bij ons toeristen maar vooral op de boeddhisten. Ik vraag een Tibetaan voorzichtig naar de Dalai Lama, want het kan zijn dat hij hiervoor gestraft wordt. Voorzichtig geeft hij me antwoord maar gaat niet al te ver op zaken in en gelijk heeft hij natuurlijk. Maar het is gek om te beseffen dat we eigenlijk in bezet gebied zijn. Chinezen zien dit anders, zij vinden dat ze veel geld gestoken hebben in Tibet en Tibet hebben gemoderniseerd. Vanochtend zijn we eerst naar de Potala geweest, het klooster dat jullie vast kennen van plaatjes en belangrijk herkenningspunt van Tibet is. En geweldig mooi complex, waar we binnen geen foto's mogen maken. Raar om te beseffen dat de Chinezen hier in de tijd van de culturele revolutie een bioscoop en restaurant hebben gehuisvest het is zo'n heilige plek en erg indrukwekkend. Gelukkig is het weer in ere hersteld. De monikken zijn vrij toegankelijk en erg vriendelijk, maar we weten ook dat eea onder het regime van de Chinezen valt en dat het dus ook soms uiterlijke schijn is. Prachtige schilderingen, boedha's, beelden, tombes van de verschillende Dalai Lama's uit het verleden, en waar met name de 5e Dalai Lama de hoofdrol speelt. Hij heeft immers de Potala gebouwd. Echt bijzonder.

Esther Positie 149 (7009 p.) Lid sinds 29-09-2007 Foto's en tips: 389 Blogs: 6 Fans: 37
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Indiaase treinreis
0 3
Gepost op 09 april
India New Delhi
Wie zijn wij als reisreporters....?
0 16
Gepost op 28 februari
Nederland
The Wall
3 8
Gepost op 24 februari
China Beijing

Reacties bij deze blog

schenkel

Door: schenkel • Geplaatst op

Mooi stukje geschreven Lijkt me ook een heel bijzonder land

Door: • Geplaatst op

Hallo,
De chinezen hebbe,n idd veel geld gestopt in Tibet. Maar dan vooral tegen de Tibetanen die daar niet van kunnen profiteren. De trein is voor bestemd voor de rijkste chinezen. Het is allemaal in het chinees. heel de bureaucratie trouwens. met Tibetaans kan je nergens !! officieel terecht. Voor de Han chinezen is het allemaal vrijheid blijheid, van komen en gaan waar zij willen. Voor de Tibetanen, is het met een geweer hun identiteit controleren. In de kloosters zitten geen Tibetanen, maar chinese spionnen. mijn website is absoluut niet open te krijgen in China; doe de test!
www.vtriendenvantibet.be ga ook niet van uw verpicht opgegeven pad of men sluit u op. zie onlangs Gella van de caveye. En idd je kan daar maar beter drie keer nadenken voor je u uitspreekt, want overal zitten spionnen die u proberen uit te horen. bewijzen voldoende. zoals in zovele reportages te zien is. En de Tibetane zijn dan weer hets lachtoffer. zoals die nederlandse dame, die misnoegd was over de politie, die haar identiteit verifieerde, moest de Tibetaanse chauffeur het bekopen. Zij moeten maar zien wie ze vervoeren.., ik kan hier nog enkele jaren doorgaan met schrijven...

Mireille

Door: Mireille • Geplaatst op

Interessant te lezen Esther.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.