Lhasa

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Spirituele devotie in Tibet

Lhasa,
Tibet


Tijdens een trip naar Tibet kun je in contact komen met de lokale bevolking waarbij sommigen zich volledig wijden aan het eren en onderwerpen van het spirituele geloof. Een van de meest heilige plekken voor ze is de Jokhang tempel in het centrum van Lhasa. Gebouwd in de 7e eeuw als eerbetoon voor de twee bruiden van Koning Songsten Gampo. Op 17 februari jongstleden heeft er een brand gewoedt en is een deel van de tempel verloren gegaan. Hoeveel de schade is is nog relatief onbekend vanwege het niet bekend maken van de regering.

Maar nog steeds als je daar aankomt zie je veel mensen rond de tempel lopen met hun prayer wheels. Voor een echte prachtige belevenis moet je deze rondgang meewandelen in het ochtendgloren (zeg 4 uur in de ochtend). wij hebben aan het hotel gevraagd om ons naar buiten te laten (deuren zaten op slot vanwege veiligheid) en zijn in het donker mee gaan wandelen om het gevoel van de lokale bevolking te begrijpen zover dit kan. Voordeel is dat je niet meteen als attractie wordt gezien omdat het donker is en geen enkele andere toerist op straat.
Een andere manier van bidden is het op de grond gaan liggen op zelf meegenomen matjes. Voor hun handen en knieeen gebruiken ze bescherming aangezien sommige pelgrims honderden kilometers al biddend, steeds een lichaamslengte opschuivend de weg naar de tempel hebben afgelegd. Niet te bevatten hoe zwaar dit is en wat een doorzettingsvermogen en geloof je moet hebben.
Vanaf het toen nog intacte dak was dit overzichtsbeeld van enkele pelgrims en devotees genomen.