Lhasa

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lhasa image

Holy Tibet

Lhasa
Tibet
Esther

Holy Tibet

En weer bijna een dag van onze reis voorbij... het is niet geloven het gaat allemaal heel snel, maar dat komt ook omdat we zoveel zien en enorm veel indrukken op doen. Het laatste weerbericht in Tibet? Nou zo'n 20 graden, 's ochtends bewolking en regen en in de loop van de ochtend en de rest van de dag zonnig en aangenaam. Vandaag hebben we weer een bijzondere dag beleefd. Vanochtend vroeg zijn we eerst met een taxi naar het Drepungklooster geweest. Eens was dit het grootste en rijkste klooster van Tibet. Het is destijds gesticht door de 5e Dalai Lama. Er woonden vroeger zo'n 10.000 monikken waarvan er in 1959 veel zijn gevlucht. Op dit moment wonen er nog zo 'n 600 monikken. Het is een bijzonder mooi complex, geheel met Tibetaanse kleuren en symbolen. Overweldigend is het aantal prachtige Boeddha's en boedhistische symbolen en gebruiksvoorwerpen. Fotograferen is lastig maar we hebben het natuurlijk wel geprobeerd. Wat enorm indrukwekkend was, was het moment dat we een zaal inliepen waar meer dan 100 monikken een gebedsdienst hielden. Een enorm prachtig gezicht en een geweldige ervaring, dit ken je alleen vanuit films als Seven Years in Tibet of Kundun. Echt super.

Daarna zijn we weer de taxi ingesprongen en zijn we naar het Norblingka zomerpaleis van de huidige Dalai Lama geweest. Nadat de 7e Dalai Lama in 1755 begonnen was met de bouw, liet elke volgende Dalai Lama er eigen gebouwen aan toevoegen. In 1954 liet de huidige Dalai Lama het nieuwe zomerpaleis in Tibetaanse architectuur bouwen. Tijdens de opstand en de Culturele revolutie werd het paleis zwaar beschadigd, maar daarna is het gerestaureerd. Het paleis ziet er nog net zo uit als het moment dat de Dalai Lama is gevlucht. Wel bijzonder dat wij hier kunnen rondlopen en hij op dit moment in India moet verblijven. Overal lopen monnikken en vaak vergezeld van een kat. Een foto maken mag maar dan moet je natuurlijk wel betalen. Over geld gesproken. Alle tempels hier puilen letterlijk uit van het geld. Op elke beeld, symbool, gebruiksvoorwerp leggen de pelgrims geld. In ieder klooster is een hoekje met "administratiemonikken" die al het geld op een grote hoop gooien en daarna het geld tellen en mooie stapeltjes maken. Echt bizar in vergelijking met de armoede van de pelgrims. Het geld komt ten goede aan de restaurantie en het onderhoud van de kloosters en tempels en de monnikken om te kunnen eten en drinken.Norblinkgka, het zomerpaleis van de huidige Dalai Lama, die hier helaas geen gebruik van kan maken.

Na dit paleis bezocht te hebben, houden we weer een taxi aan en gaan we naar het Sera-klooster, zo'n 3km verderop. Dit klooster had in het verleden een soort van rivaliteit met het Drepung klooster. Van oudsher woonde hier monikken die als knap en gevaarlijk werden beschouwd. Ze rebelleerden vaak en waren de krijgsmonikken. In dit klooster gebeurt elke dag om 1500 uur iets bijzonders op het plein vinden er debatten plaats, waar novices zich voorbereiden op kloosterexamens door op rituele wijze schijndebatten te houden.Naast ons zit een prachtige oude vrouw die erg veel lol heeft om de debatten en terwijl ze zit te kijken blijft doorgaan met het draaien van haar gebedsmolen. Ik zeg vriendelijk Taschi Deleh (Tibetaans voor goedendag) en ik krijg een enorme glimlach en samen moet we hartelijk lachen om de monikken. We vragen haar of we van haar een foto mogen maken en ze lacht. Als we hebben geknipt en we laten op het scherm haar foto zien is ze helemaal verbaasd. Wellicht heeft ze dit nog nooit in haar leven gezien. Helaas lukt het me niet om haar adres te vragen, zodat ik de foto naar haar kan opsturen, mijn Tibetaans is heelaas niet meer wat het geweest is.
Daarna rijden we met de taxi terug naar Lhasa, drinken nog even wat en zijn nu een berichtje voor de achterban aan het opstellen. En.....naast me zit een prachtige monnik te internetten, gaaf he!!!!

Foto's

bda3c.jpg
bda3c.jpg
Esther
063f4.jpg
063f4.jpg
Esther
65bde.jpg
65bde.jpg
Esther