Tibet

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Van west naar Everest

Tibet


We rijden van Saga naar het zuiden over onverharde wegen en bergpassen met mooi uitzicht, langs het Paiku Tso en in het zuiden zien we de "echte" hoogste berg van Tibet (alle andere liggen op de grens met Nepal) de Shisa Pangma (8012m).
Dan komen we op de (geasfalteerde) Friendship Highway en rijden oostwaarts naar Tingri. We gaan hier gelijk lunchen en rijden daarna het Everest Reservaat in naar Rongbuk, zo’n 3 uur rijden met prachtige uitzichten. Pas vlak voor Rongbuk zien we de Qomolangma weer. Aangezien hij nu helemaal vrij van wolken is besluiten we nu gelijk eind van de middag nog naar het Everest Base Camp te rijden. Dit tentenkamp staat nu enkele kilometers dichterbij dan vroeger, staat nu vol met auto’s, veel meer tenten en souvenirstalletjes. Van hieruit ga je nu tegen betaling met een shuttlebus naar het einde van het dal, de plek waar 6 jaar geleden het basiskamp was. Hier is nu een grote Chinese legerpost, na weer een uitgebreide paspoortencontrole mogen we het heuveltje opklimmen vanwaar je een prachtig uitzicht hebt. zelfs hier nu souvenirkraampjes. Veel foto’s maken en dan gauw weer naar beneden, want het is hier op ruim 5200 meter hoogte, erg koud en waait hard. Terugrijden naar Rongbuk, waar we slapen in een nieuw guesthouse naast het klooster, weer 4 persoons kamers zonder sanitair. Voor de 3de maal vandaag rijst gegeten. Het is erg koud, nog wel even mooi de Everest zien kleuren in de ondergaande zon.
Mocht ik hier ooit nog eens terugkomen, zal ik een volgende keer ruitenkrabbers voor de chauffeurs meebrengen, die kennen ze hier helemaal niet.