Tibet weer veilig image
Marieke1983

Tibet weer veilig

Reizen naar Tibet kan weer! China had het aantal bezoekers beperkt, maar sinds deze week legt het land je geen strobreed meer in de weg als je naar Tibet wilt afreizen.

Een woordvoerder van het regionale bureau voor toerisme heeft laten weten dat buitenlandse toeristen weer welkom zijn in Tibet. China had de beperking 'om veiligheidsredenen' ingesteld.

Angst voor protesten
Deze maand is het vijftig jaar geleden dat de Dalai Lama naar India moest vluchten, omdat China een opstand van de Tibetanen tegen de Chinese overheersing neersloeg. Een jaar geleden vonden in de regionale hoofdstad Lhasa bloedige gevechten plaats. Het aantal bezoekers van Tibet is in de eerste negen maanden van 2008 sterk gedaald. Staatpersbureau Xinhua wijt deze terugloop aan de protesten. Opmerkelijk is dat het bureau hierbij niet rept over de maatregelen van China om buitenlandse toeristen te weren uit Tibet.

Praten
Europees commissaris voor externe betrekkingen Benita Ferrero-Waldner riep op tot nieuwe gesprekken tussen de Chinese regering en vertegenwoordigers van de Dalai Lama. Volgens haar blijft Beijing echter contact met de Tibetaanse geestelijk leider afwijzen.
'Wij menen dat onderhandelingen de enige manier zijn om vooruit te komen. Beijing hoeft het niet met elk standpunt van de Dalai Lama eens te zijn, maar ze zouden er op zijn minst over moeten praten', aldus Ferrero-Waldner.

Foto 'Palchoklooster' door GrietBuis.reisreporter.nl