Tibet

Reisgids cover foto
foto: Columbus Reisreporter RoelBeurskens

Het bergachtige Tibet ligt in het westen van China en grenst aan Nepal, India, Bhutan, Sikkim en Myanmar. In het geboorteland van de Dalai Lama zijn de oorspronkelijke Tibetanen tegenwoordig in de minderheid. Tibet heeft zich in 1912 onafhankelijk verklaard van China maar dit werd niet erkend. In 1950 heeft China het gebied bezet en in de periode daarna massa’s Han-Chinezen laten emigreren naar Tibet. Tibetanen beschouwen het land als een onafhankelijke staat die illegaal bezet wordt maar de Chinese regering zegt dat het een onderdeel is van China.

In 1959 is de Dalai Lama gevlucht naar India. Vanaf dit moment zijn er veel Tibetanen omgekomen en is er op cultureel gebied veel verloren gegaan in Tibet. De Culturele revolutie, die in 1966 begon, heeft er ook voor gezorgd dat er veel cultureel erfgoed vernietigd werd. Toen deze periode in 1976 tot een einde kwam, vonden er veel opstanden plaats. In 1989 kwamen de protesten tot een hoogtepunt bij het Tiananmenprotest, die bloedig werden neergeslagen door de Chinese autoriteiten. In hetzelfde jaar krijgt de Dalai Lama de Nobelprijs voor de Vrede vanwege zijn strijd voor de bevrijding van de Tibetanen. In 2008 ontstonden er opnieuw vele opstanden en protesten naar aanleiding van de Olympische Spelen. Nog steeds worden Tibetanen religieus en politiek onderdrukt en worden ze gediscrimineerd. 

De Dalai Lama en de Tibetaanse regering in ballingschap moedigen toerisme in Tibet toch aan omdat buitenlanders zo meer over het land te weten komen. Als reiziger is het belangrijk dat je let op de manier waarop je reist en daarmee zoveel mogelijk de Tibetanen steunt. Neem bijvoorbeeld liever een tour met een Tibetaanse gids dan een georganiseerde tour van de overheid. Je kan de Tibetanen ook helpen door bijvoorbeeld bij Tibetaanse hotels te slapen of in authentieke Tibetaanse restaurants en winkeltjes je geld uit te geven.

Ondanks de politieke situatie is Tibet een prachtig land om te bezoeken. Tibet is omgeven door drie hoge bergketens: de Himalaya, de Karakoram en de Kulun. Het land staat bekend om zijn imposante bergen, waaronder de Mount Everest. Deze berg is met zijn 8850 meter de hoogste berg ter wereld en bergbeklimmers betalen veel geld om deze te mogen beklimmen. In het Tibetaans Hoogland is de gemiddelde hoogte wel 4500 meter en Tibet wordt daarom vaak het dak van de wereld genoemd.

Naast de gebergtes in het zuiden vind je er prachtige graslanden, rivieren, meren en valleien. In het noorden is vooral grasland te vinden en het oosten is meer bosrijk. In dit land bevinden zich de laatste nomadenvolkeren ter wereld. Deze volkeren leiden en eenvoudig bestaan en zijn volledig afhankelijk van hun yaks, schapen of geiten. Door het hele land heen kan je de bekende Tibetaanse gebedsvlaggetjes vinden. Deze zijn bedrukt met gebeden en worden bijvoorbeeld opgehangen bij tempels en bergpassen. Het grootste deel van de bevolking hangt het Tibetaans boeddhisme aan.

Het klimaat in Tibet is ontzettend koud doordat het land heel hoog ligt. De winters zijn er droog en zonnig maar extreem koud. De zomers zijn warmer maar wel heel regenachtig.

Sinds 2006 loopt het hoogste treintraject ter wereld naar Lhasa. Bezoek in deze hoofdstad de heilige Jokhang tempel en het Potala paleis.

Informatie over Tibet

Populaire highlights van Tibet

Alle highlights van Tibet

Beste foto's & tips van Tibet

Wanhoop op het gezicht van deze Tibettaanse voor de Jokhang tempel in Lhasa als gevolg van de Chinese onderdrukking.

>>

Waar je in de Alpen uren moet lopen om om maximaal 4800 meter te komen rijd je hier in Tibet met de auto zo naar toe. Op elke hoge pas wapperen de gebed vlag...

>>

Lhasa is de traditionele zetel van de dalai lama met de paleizen Potala en Norbulingka. De stad wordt in het Tibetaans boeddhisme gezien als het heiligste ce...

>>

Praktische informatie over Tibet

 • Officiele website www.tibet.com
 • Beste reistijd Beste reistijd Tibet
 • Internet extentie .-
 • Hoofdstad Lhasa
 • Aantal inwoners 2,7 miljoen
 • Oppervlakte 1.228.400 km2
 • Reistijd 9:45
 • Talen Tibetaan, Chinees
 • Religie boeddhisme, lamaïsme
 • Telefooncode ++86
 • Voltage 220 volt
 • Reisadvies Reisadvies Tibet
 • Visum Visum informatie Tibet
 • Aanvlieghaven Gongkar
 • Nationale feestdagen 1 januari nieuwjaarsdag, 1 mei Dag van de arbeid, 4 mei Dag van de jeugd, 1 juni Dag van het kind

Kaart van Tibet en omgeving

Laatste Tibet Artikelen

Met onze reisgids Tibet ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en artikelen.

Interview
Wildfotograaf Vincent Munier: ‘We zijn allemaal dieren!'

04 jan 2018, Wat slechts enkele westerlingen is gelukt, kreeg de Franse wildlifefotograaf Vincent Munier voor elkaar: oog in oog komen met de zeldzame sneeuwluipaard in de hooglanden van Tibet.

1
Reisnieuws
7 landen die niet echt bestaan. Unieke reiservaring!

24 feb 2017, Buiten de gebaande paden treden? Met deze zeven landen die niet officieel worden erkend gaat dat zeker lukken!

0
Reisnieuws
Door: Tom Aussems
Stap in de auto en ga! 3x Avontuurlijkste autoreizen

24 jan 2017, Amazon Adventures zet avontuurlijke autoreizen uit aan of náár de andere kant van de wereld. Nieuw is de Transasia Classic, van Amsterdam naar China en terug! Om je een idee te geven… Dit staat er op de planning.

1