River Kwai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het Water Festival Songkran

River Kwai,
Thailand


Het grootste 3-daagse water festival ter wereld: Songkran. Het Thais Nieuwjaarsfeest dat in de heetste maand van het jaar (april) gevierd wordt. Hierbij gaat het om de bede voor voldoende water voor een goede oogst en respect te tonen voor de monniken en de ouderen. Songkran duurt officieel drie dagen. Tijdens deze dagen zijn er bepaalde tradities en gebruiken. Zo worden bijvoorbeeld grootouders, oudere familieleden en monniken geëerd.

Op deze foto: geparfumeerd water wordt in de handpalmen van de monniken gegoten. Met deze symbolische daad wordt al het slechte van het voorbije jaar weggespoeld.

Vorig jaar april heb ik deze bijzondere dagen mee mogen maken in een community die volledig uit Thai bestond. Geen toeristen. s' Ochtends kwam er een bus vol monniken die eten kregen van de community. s' Middags werd er ge-chant (eentonig gezang) door de monniken en werd er water gestrooid over de mensen door een monnik om nare dingen weg te spoelen van het afgelopen jaar. Voor mij een emotioneel gebeuren en heel bijzonder om mee te maken. Daarna gingen de monniken in een rij zitten waarna de community water over hun heen goten. Sommige mensen gooiden aan het einde van de rij, als hun emmer nog halfvol zat, de emmer leeg over de laatste monnik! Je ziet deze monnik al kijken en achter hem de emmer in de aanslag... De laatste werd dus het meest nat. Daarop volgden de ouderen uit de community. Zij kregen van de community (met een hoop geplaag en gelach) ook een hoop water over zich heen en kregen kado's van de jongeren om hen te bedanken (respect en waardering voor de ouderen). Een mooi eerbetoon aan de ouderen, waar wij in ons land een goed voorbeeld aan kunnen nemen!