Oostkust Thailand

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Oostkust Thailand image

Oostkust Thailand

Oostkust Thailand
Thailand
Elstijssen

zou het waar zijn?

Bedankt voor jullie support! Helpt echt om de moed er in te houden. Het begint er op te lijken dat we van woensdag op donderdag nacht kunnen vertrekken. Volgens de reisagent in Nederland staan we definitief geboekt voor de vlucht van China Airlines die dan om 04.10 vanaf Chiang Mai vertrekt en donderdag 4/12 om ca. 11 uur in Nederland aankomt. Ik merk wel dat grenzen worden verlegd. Eerst vind je het niet normaal, dat je meer dan 12 uur moet reizen om überhaupt bij het vliegtuig te komen. En nu, al blijft het vervelend, heb je het er dik voor over. Het enige, maar wel heel belangrijk, is dat we een schriftelijke bevestiging willen voordat we uit Hua Hin vertrekken. Ook moet vervoer geregeld worden, maar dat is het geringste probleem. Je durft het bijna niet te geloven, bang voor de teleurstelling. Merk dat naarmate de tijd vordert en onzekerheid voortduurt ik me enigszins gevangen en verlamd begin te voelen. Het lijkt me echt fantastisch om snel weer in Nederland terug te zijn. Het einde van de problemen hier is echt nog niet in zicht. Zelfs als het vliegveld in Bangkok weer open is, schijnt het nog minimaal een week te duren voordat het weer in gebruik kan worden genomen.

Groeten, Els

Hieronder, voor degenen die het interesseert, een krantenbericht en berichten van de ambassade.

Bangkok (APS) - Thailand glijdt langzaam af naar een burgeroorlog. De botsingen tussen voor- en tegenstanders van de regering worden steeds heviger. In beide kampen vallen steeds meer slachtoffers. Ondertussen is de bezetting van de internationale luchthaven nog steeds niet ten einde. Er is meer geweld op komst, zeggen analisten. Chaturon Chaiseng is een voormalig minister en sympathisant van de regering. Hij waarschuwt dat er meer botsingen zullen komen naarmate het politieke klimaat slechter wordt. “Het land zal steeds meer geweld zien; er staan ons nog ergere dingen te wachten.” De Thaise krant 'Daily Mail' berichtte vorige week over de koelbloedige moord op een 37-jarige aanhanger van de regering door een 70-jarige man die de premier weg wil. In de noordelijke stad Chiang Mai werd vorige week dan weer een tegenstander van de huidige regering met messteken gedood door een groep woedende voorstanders. Afgelopen zondag ging een bom af in het kantoor van de eerste minister, een plek die sinds augustus wordt bezet door de Volksalliantie voor Democratie. Dat is de beweging die de regering weg wil. De bom maakte 48 gewonden. Eerder werd een granaataanslag uitgevoerd op de gebouwen van de satelliettelevisie, de spreekbuis van de alliantie. Gewapende militanten van de alliantie openden vorige week dan weer het vuur op betogers uit het andere kamp in de straten van Bangkok. Lokale media rapporteerden ook dat de politie machinegeweren, munitie, kogelvrije vesten en metalen knuppels had gevonden in een wagen van de alliantie. Geduld raakt op De Volksalliantie voor Democratie wordt ondersteund door de stedelijke middenklasse, royalisten en de rijke elite. Het politieke doel van de beweging is het aftreden van de regering van de coalitieregering die vorig jaar in december de verkiezingen won. In de plaats daarvan zou voorlopig een nieuwe militaire regering moeten komen, de negentiende van het land. De belegering van de internationale luchthaven Suvarnabhumi die op 25 november en die de regering op de knieën moet dwingen, is nog steeds gaande. De acties van de alliantie hebben kwaad bloed gezet bij de voorstanders van de regering, die voornamelijk in het arme noordoosten van het land leven. Khon Kaen is één van deze gebieden. “Het geduld van de bevolking met de acties van de alliantie raakt op”, zegt David Streckfuss, een academicus uit de VS die specialiseert in Thaise politieke cultuur. Momenteel verblijft hij in Khon Kaen. “Mensen die normaal gezien niet in politiek geïnteresseerd waren, zoals verkoopsters, kleermakers of restauranteigenaars raken steeds meer politiek betrokken en worden steeds kwader op de alliantie.” De botsingen tussen Thailanders van verschillende politieke strekkingen doen het land beseffen dat de nationale eenheid die door de elite werd gepropageerd, een mythe is”, zegt Streckfuss.

Ambassademedewerker bezocht op 30 november 2008 Utapao airport gelegen op ongeveer 180 km zuidoostelijk van Bangkok. Op het vliegveld heerste een chaotische toestand met een enorme mensenmassa buiten de vertrekhal. Slechts mondjesmaat werden er mensen in de vertrekhal binnengelaten. In de vertrekhal was slechts 1 bagagescanner en 4 incheckbalies. Er was nauwelijks ruimte om te bewegen. U wordt derhalve afgeraden op de bonnefooi, zonder reservering naar Utapao te reizen. De eerstvolgende Eva-air vlucht naar Amsterdam vanuit Utapao is op 2 december 02.30 uur.

Op dit moment voert China Airlines een dagelijkse vlucht uit naar Amsterdam vanaf Chiang Mai. De vluchten voor 2, 3 en 4 december zijn op dit moment volgeboekt en er bestaan wachtlijsten. Voor wat betreft vluchten op 5 december en later is nog geen besluit genomen of deze worden uitgevoerd vanuit Chiang Mai of Bangkok. Passagiers met tickets van China Airlines wordt aangeraden het China Airlines kantoor in Bangkok of Chiang Mai (luchthaven) te bezoeken. Het adres van het kantoor in Bangkok is 4e verdieping, Peninsula Plaza, Rajadamri Rd. te Bangkok. De telefoonlijnen zijn overbezet, maar u kunt telefonisch contact proberen op te nemen met China Airlines via 02 250 98 98. Passagiers met een bevestigde reservering of een wachtlijstreservering worden gevraagd op eigen gelegenheid naar Chiang Mai te reizen. China Airlines vervoert voorlopig geen passagiers die nog geen ticket hebben. Het wordt ten zeerste afgeraden naar Chiang Mai te reizen als u geen ticket en vluchtreservering van China Airlines heeft.

Na de eerste vlucht van KLM (vandaag 1 december), zal op 2 december een Air France toestel vertrekken, waar ook reizigers met KLM-ticket in principe mee kunnen (en van Parijs zullen doorreizen naar A'dam). U dient daarvoor naar het KLM-kantoor te gaan. Adres: 20ste verdieping Vorawat building, 849 Silom Road. Het kantoor is de gehele dag geopend. Houdt rekening met een lange wachttijd. U ontvangt een nummer. De KLM heeft meegedeeld dat de bussen naar Phuket gedurende de nacht van 1 op 2 december zullen vertrekken, vermoedelijk rond een uur of 4 's-nachts. U krijgt details bij reservering op het KLM-kantoor. De bedoeling is, zo stelt KLM, dat KLM en Air France om de dag vanaf Phuket een vlucht naar Europa zullen afwisselen.Voor reservering dient u contact op te nemen met KLM-kantoor in Bangkok. De website van KLM zal hopelijk spoedig worden aangepast. KLM verzoekt KLM passagiers niet op eigen houtje naar Phuket te reizen.