Zo logeer je bij Thaise monniken image
Lkoedam

Zo logeer je bij Thaise monniken

Om meer inzicht in de levenswijze van de Thaise boeddhisten te krijgen kun je een deel van je vakantie doorbrengen in een van hun tempels en als herboren teruggaan naar Nederland. Columbus-hoofdredacteur Louise ten Have legt uit hoe.

De kosten van een verblijf in een boeddhistisch klooster variëren van niets tot een paar honderd euro. Foto: Louise ten Have
De kosten van een verblijf in een boeddhistisch klooster variëren van niets tot een paar honderd euro. Foto: Louise ten Have (© Columbus Travel 2015)


Het is een bekend Thais plaatje: vroeg in de ochtend lopen oranje monniken in alle stilte door de straten om hun voedseldonaties van de bevolking op te halen. Een foto van dit tafereel is leuk, maar om meer inzicht in de levenswijze van de Thaise theravada-boeddhisten te krijgen is het mogelijk een deel van je vakantie door te brengen in een van hun tempels. Zonder mobieltje, laptop of tablet. Je bent op jezelf aangewezen. Letterlijk.Open voor iedereenJe hoeft geen boeddhist te zijn om er te verblijven. Tempels zijn open voor iedereen die interesse heeft in het boeddhisme. De kosten van het verblijf variëren van niets tot een paar honderd euro. De focus ligt op meditatie, dat als een essentieel onderdeel van het pad naar verlichting wordt beschouwd. Maar een deel van de tijd ben je vrij om te doen wat je wilt.MeditatieDe geschiedenis van het theravada-boeddhisme is duizenden jaren oud. Na het overlijden van Boeddha ontstonden er door splitsingen verschillende scholen. Het theravada was de hoofdstroming, waar de andere scholen uit voortkwamen, en staat in teken van vipassana, dat ‘inzicht’ betekent en een van de oudste vormen van meditatie is. Het gaat erom dat je je geest ‘leegmaakt’ van gedachten en objecten. Je denkt niet aan het verleden of aan de toekomst maar slechts aan het ‘nu’. Hierbij is het de bedoeling dat je niets forceert en alles laat komen om het daarna te laten gaan. Omdat het gaat om het ‘nu’, ben je je dus ook bewust van wat er in je lijf omgaat. Voel de wind op je huid maar ook bijvoorbeeld de jeuk van een muggenbult.Favoriete tempelEen van onze favoriete tempels is Wat Pah Nanachat, dat in een bos bij het dorp Bung Wai ligt. De tempel maakt deel uit van de Thaise Bostraditie, een min of meer losse boeddhistische verzameling monniken die mediteert in de bossen van Thailand en waarvan de meest gerespecteerde en beroemdste leraren de kern vormen. Een verblijf van minimaal tien dagen is gratis. Er is geen tijdlimiet.Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)