Noord Thailand reisblogs

Het Noorden van Thailand en Laos - dag 5

IngerHollebeek is er nu(tot 31 jan 2012) Gepost op 29 jan 122 reacties

Na een frisse nacht in het Anantara resort, dat middenin de Gouden Driehoek ligt, worden we bij het ontbijt getrakteerd op een prachtige zonsopgang. Terwijl de lucht langzaam roze kleurt, hangen er dikke lagen mist tussen de bomen. Het resort ligt niet ver van Chiang Kong, waar we de rivier oversteken naar Laos om vanuit daar te beginnen aan onze tweedaagse boottocht over de Mekong. De tocht is erg goed te combineren met een bezoek aan het noorden van Thailand. Einddoel is de stad Luang Prabang, driehonderd kilometer verderop.

Maar eerst nog even een visum regelen. Dit kan in Huai Sang, precies aan de overkant bij Chiang Kong, maar het hele proces vergt wel iets van ons geduld. Dat de dingen makkelijker gaan als je ze enigszins automatiseert, is hier nog niet geheel doorgedrongen. Alles gaat met de hand en vrij omslachtig. We zijn blij als we tussen de menigte toeristen ons paspoort herkennen dat de douanebeambte in de lucht steekt en we zijn klaar voor vertrek.

De boottocht blijkt de ultieme onthaasting. In een rustig tempo varen we samen met ongeveer vijftien andere toeristen over de Mekong. De hele tocht, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, zien we niets anders dan oevers met brede zandbanken of pindavelden, bos, jungle, rotsen aan de kant en rotsen in het water, waar de schipper voorzichtig omheen moet manoevreren. Op die momenten komt de gids ons waarschuwen dat we op het bovendek niet op het dakje mogen blijven zitten. Verder geen neon-reclames, geen lawaai of drukke steden - alleen maar zitten, om ons heen kijken, genieten van al het moois, zonnen op het bovendek en tussendoor een heerlijke lunch met meloen en ananas toe.

Onderweg zien we mensen die voorover gebukt stenen rapen op de brede oever, die gebruikt zullen worden voor de bouw van huizen. Anderen staan tot hun knieën in het water om wier te verzamelen als voedsel. Verderop scheppen goudzoekers met een grote schaal water uit de rivier om er goud uit te filteren. Geregeld varen andere boten langs, van kleine vissersboten tot iets grotere vrachtboten.

Halverwege de dag stoppen we bij een dorp van de Hmong, een van de bergstammen in Laos, die oorspronkelijk uit het zuiden van China komt. De Hmong zijn semi-nomaden en verhuizen elke vijftien jaar naar een andere plek. Ze leven met de hele familie in een huis, gemaakt van een hoog rieten puntdak. In Thailand leven ze ook, daar zijn ze de tweede grootste groep bergvolkeren. Een groep kinderen die gevlochten armbandjes verkoopt, ‘verwelkomt’ ons al op de kant, hun armbandjes in de lucht. Ze blijven ons de hele weg door het dorp volgen. Het is boeiend te zien hoe de stam hier leeft, maar ik voel me ook wel een beetje opgelaten dat we hier als rijke westerlingen zomaar even komen kijken. Het contrast is groot.

’s Avonds tegen de schemering komen we aan bij de Luang Say Lodge, waanzinnig mooi gelegen langs de Mekong en tussen het groen. Aan een soort loopbrug liggen de lodges, met fantastisch uitzicht over de rivier. Daar zien we ’s avonds niet veel meer van helaas, maar genieten van deze prachtige plek doen we toch wel. We eten heerlijk en slapen nog beter.Informatie over Thailand op de website van het Thais Verkeersbureau: www.thaisverkeersbureau.nlVlieg naar Thailand met Eva Air: www.evaair.com

* EVA Air vliegt 3 x week rechtstreeks van Amsterdam naar Bangkok en terug * Elke dinsdag, donderdag en zaterdag

* Prijs vanaf: EUR 689,00 (all-in, retour) Amsterdam - BangkokDiethelm Travel organiseert landarrangement en excursies in Thailand www.diethelmtravel.com
IngerHollebeek Positie 19348 (0 p.) Lid sinds 17-08-2011 Foto's en tips: 10 Blogs: 6 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Mistige ochtend
blogfoto nr. 2
Wier zoeken in de Mekong
blogfoto nr. 3
Hmong dorp
blogfoto nr. 4
Uitzicht vanaf de boot op Laos
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Het Noorden van Thailand en Laos - dag 6
4 5
Gepost op 30 januari
Thailand Noord Thailand
Het Noorden van Thailand - dag 4
4 3
Gepost op 28 januari
Thailand Noord Thailand
Het Noorden van Thailand - dag 3
4 2
Gepost op 27 januari
Thailand Noord Thailand

Reacties bij deze blog

ciske

Door: ciske • Geplaatst op

Heel goed beschreven , als ik m'n ogen dicht doe vaar ik weer op die " mighty Mekong ".

Door: • Geplaatst op

Wat een geweldige dag was dit weer. Die eerste foto, mist tussen bomen, vind ik heel mooi. Ik kan me heel goed voorstellen dat je je soms wat ongemakkelijk voelt als "rijke" westerling tussen de lokale bevolking. Maar genieten van de omgeving en kontakt met de bevolking kan hun ook wel helpen natuurlijk. Veel plezier op het vervolg van jullie reis !

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.