Noord Thailand reisblogs

Het Noorden van Thailand - dag 3

IngerHollebeek was er(tot 31 jan 2012) Gepost op 27 jan 122 reacties

Gelukkig heeft de massage van gisteren me geen spierpijn opgeleverd, want vandaag staat vooral in het teken van fysiek avontuur. Vanuit Chang Mai vertrekken we al vroeg naar het dorp Ban Chang, vijftig kilometer naar het noorden. Hier overnachten we in de prachtige Lisu Lodge. Rond een centrale weide ligt een aantal lodges verstopt achter (palm)bomen en struiken. Een hoog rieten dak dat aan alle kanten open is, overkapt zes slaapkamers met muren van bamboe, een eetgedeelte en een kleine keuken.

Bij de overnachting zit een rit op een olifant en raften op de Mae Teng rivier inbegrepen. Maar voordat we ons op de rug van een olifant kunnen hijsen, staan er fietsen voor ons klaar om naar het olifantenkamp te rijden. De rit ernaar toe is heet, maar prachtig. Behoorlijk bezweet komen we aan en we klimmen in het bakje bovenop de olifant.

Als we denken dat we nu lekker achterover kunnen leunen, hebben we het mis. De olifant volgt een smal pad naar beneden, naar de rivier. Stap voor stap tast het logge dier het pad af en het bakje waarin we zitten schudt vervaarlijk heen en weer. Het pad maakt een scherpe bocht en leidt naar de weg langs de rivier, steil naar boven. Ook nu houden we ons hart vast, terwijl onder ons de olifantentemmer hard aan het werk is om de olifant vooruit te krijgen.

Terug bij het kamp liggen twee enorme rubberboten voor ons klaar, waarmee we samen met een groep andere toeristen de rivier af raften. De Piraña in de Efteling is er niets bij! Zo’n vijfhonderd meter verder is geen enkel kledingstuk meer droog, maar hé, het is dertig graden dus waar doen we moeilijk over.

Onderweg naar onze lodge staat nog een bezoek aan een dorp van Lisu op het programma, een van de bergstammen in het noorden van Thailand. De meeste van deze stammen zijn niet boeddhistisch, maar hangen het animisme aan. Ze geloven dat elk levend wezen wordt bewoond door geesten en zowel deze geesten als die van de voorouders en het opperwezen moeten goedgestemd worden.

In het huis van de sjamaan leren we hoe kippenbotjes gebruikt worden om raad te krijgen van de sjamaan. Wil een dorpeling bijvoorbeeld weten wat het beste tijdstip is om te trouwen, dan koopt hij een kip, eet hem op en gaat met de botjes naar de sjamaan. Die steekt stokjes in de gaatjes van het bot en de stand van deze stokjes bepaalt wat er moet gebeuren.

Erg boeiend om te horen hoe het leven er in deze dorpen nog steeds aan toegaat en ook de prachtige kleding die door veel vrouwen gedragen wordt, imponeert. Hoewel sommige gebruiken minder ethisch verantwoord zijn, althans gezien door onze Westerse ogen. Zo doden sommige stammen elke tweeling die geboren wordt. De ene helft van de tweeling bezit een slechte geest, de ander een goede. Maar wie welke is, weet men niet, dus voor de zekerheid doden ze allebei maar. Het bezoek aan het dorp met de longneck vrouwen laat ik ook maar even aan me voorbijgaan. Ik vind het toch een vreemd idee vrouwen te gaan bekijken, waarvan het hoofd bijna boven hun hoofd lijkt te zweven vanwege de ringen om hun nek. Oorspronkelijk bedoeld om dieren niet in hun nek te laten bijten als de mannen op jacht zijn, maar dit lijkt me toch niet meer van deze tijd.

We keren met veel nieuwe indrukken terug naar de Lodge en na een paar Chiang biertjes hoef ik gelukkig maar één kettinkje af te doen als ik ga slapen.


Informatie over Thailand op de website van het Thais Verkeersbureau: www.thaisverkeersbureau.nlVlieg naar Thailand met Eva Air: www.evaair.com

* EVA Air vliegt 3 x week rechtstreeks van Amsterdam naar Bangkok en terug * Elke dinsdag, donderdag en zaterdag

* Prijs vanaf: EUR 689,00 (all-in, retour) Amsterdam - BangkokDiethelm Travel organiseert landarrangement en excursies in Thailand www.diethelmtravel.com


IngerHollebeek Positie 19069 (0 p.) Lid sinds 17-08-2011 Foto's en tips: 10 Blogs: 6 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Lisu Lodge
blogfoto nr. 2
Sjamaan met kippenbotje
blogfoto nr. 3
Lisu meisje
blogfoto nr. 4
Akha vrouw
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Het Noorden van Thailand en Laos - dag 6
4 5
Gepost op 30 januari
Thailand Noord Thailand
Het Noorden van Thailand en Laos - dag 5
4 2
Gepost op 29 januari
Thailand Noord Thailand
Het Noorden van Thailand - dag 4
4 3
Gepost op 28 januari
Thailand Noord Thailand

Reacties bij deze blog

ciske

Door: ciske • Geplaatst op

Leuk om die gebruiken te lezen maar er zijn er idd ook bij die wat luguber zijn.

geervannesmeed

Door: geervannesmeed • Geplaatst op

heel herkenbaar allemaal. Lisu lodge ziet er goed uit

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.