Noord Thailand

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noord Thailand image

Noord Thailand

Noord Thailand
Thailand
Lisettebreedveld

I have only duck

Terwijl India nog napiept in onze oren zijn we nu alweer in rustig Thailand. Een kleine cultuurshock was het wel: het is hier schoon, stil en goed georganiseerd! Ook rijden de mensen zo rustig hier dat de fiets de ideale manier is om rond te rijden. Er zijn hier ook enorm veel toeristen: in 2 dagen zijn we meer Nederlanders tegen gekomen dan in 2 maanden India. We zijn al een paar dagen in het noorden van Thailand en dat deel staat bekend om zijn 'hilltribes' (het is al bijna een merknaam hier). Om de paar meter worden er tours aangeboden naar deze hilltribedorpjes, waaronder naar de 'langnekken' (vrouwen met heel veel ringen om hun nek). Nu blijkt echter dat deze vrouwen met ringen zijn geimporteerd uit Burma en Burmese vluchtelingenkampen, puur voor de toeristenindustrie! Thaise zakenmannen zagen een gat in de markt en hebben de vrouwen hierheen gehaald, waar ze nu dag in dag uit souvenirs verkopen en poseren voor de camera. De meeste mensen weten dat natuurlijk niet en de touroperators zijn de laatsten die dat gaan vertellen. Maar de 'langnekken' zijn maar een van de vele hilltribes in het noorden. Het komt er op neer dat alle dorpjes plat worden gelopen door toeristen, en dat terwijl de mensen in de dorpen niet profiteren van het geld dat wordt betaald aan de touroperators (inclusief entreegeld voor de dorpen).
Wij ontwijken deze attracties liever en gaan onze eigen gang op de fiets! Vandaag hebben we bijvoorbeeld 60 kilometer over het platteland gefietst, tussen de rijstvelden door naar warme bronnen en langs vreemduitziende rotsen. Op deze manier is het erg leuk om Thailand te verkennen en we hebben het dan ook naar onze zin. Morgen houden we het hier even voor gezien en gaan we met de boot de grens over naar Laos!
Het eten is hier ook weer erg goed, al was het in het begin nog wat moeilijk om noodlesoup ZONDER eend te bestellen bij het meisje dat met een grote glimlach op al onze vragen hetzelfde antwoord gaf: I have only duck! Ook de kerstsfeer zit er hier al goed in, met oogverblindende kerstbomen in Bangkok en ' Jingle Bells' knalt al over de courtyard van het guesthouse!