Noord Thailand

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noord Thailand image

Pai: Thailands dorpje tussen de bergen maar anders dan anders

Noord Thailand
Thailand
EHegger

Pai: Thailands dorpje tussen de bergen maar anders dan anders

Pai
Een klein woord voor een klein dorpje. Al voor mijn reis zocht ik naar een plaats waar niet alle toeristen komen en waar genoeg te doen is. Tevens wilde ik hier het echte Thailandse leven zien.
Waar je in de naast gelegen grote stad Chiang Mai veel betaald voor jungletochten op een olifant zou het hier goedkoop zijn.
Daarom besloot ik dus hier naartoe te gaan. In Chiang Mai leek het mij een geweldige trip om de 130km naar Pai per motorbike af te leggen. En dit was geweldig! Een echte aanrader voor degene die van een beetje avontuur houdt. Want dit is geen tocht die je effe in 3 uurtje aflegt. Nee hier heb je gewoon de hele dag voor nodig! De eerste 30 km waren zo afgelegd. Waar een scooter in Nederland max 50 mag en kan rijden, haal je hier makkelijk de 100 km/u. Niet aan te raden op de Thaise wegen trouwens! Langzaam aan kwamen de bergen in zicht. De eerste haarspeldbochten lagen er nog goed bij maar hoe verder je de bergen op reed hoe smaller en slechter het wegdek werd. Met 20 km/u slalom je om de gaten en koeien die deze weg rijk is. Ook overstekende kippen en honden vragen 100% concentratie. Maar de uitzichten zijn geweldig!
Halverwege was de tank leeg en moest ik opzoek naar een tankstation. Ik kon zoeken tot ik een ons woog want die gaf het hier niet. Nee, hier krijg je benzine aan een barretje waar ze het via een handpomp uit een vat jouw scooter in pompen. En natuurlijk voor Hollywood prijzen want een andere optie heb je niet.

Na 7 uur toeren door de bergen kwamen we aan in Pai. De eerste indruk was 'Hippie dorp'. Oke, het is een Thais dorpje maar de backpackers kleuren de hoofdstraat. Overal barretjes, eettenten en hostels. Wat maakt het hippie? Alles gaat relax zijn gangetje en auto's zie je hier niet. Iedereen vervoerd zichzelf met scooters. Maar ook de mensen zijn apart. Van lange wijde broeken, tot lange dreadlocks. Alleen al het guesthouse (Darlings view resort) waar we sliepen sierde dit dorpje. We werden met een knuffel begroet alsof we al jaren op bezoek kwamen. En als de eigenaar je echt leuk vond, kreeg je een armbandje. Ik en twee andere toeristen die ik eerder ontmoet heb deelde een hut hier. We sliepen op een geringe afstand van het dorp wat hogerop in de bergen. Hier hadden we een prachtig uitzicht over het dorp en de bergen. 's avonds genoten we van een kampvuur met op achtergrond een groot scherm waar het concert van Andre Rieu op het Vrijthof werd afgespeeld. Hoe bizar om aan de andere kant van de wereld zoiets op groot scherm tegen te komen!

De volgende morgen vertrokken we vroeg met onze scooter om de omgeving te verkennen. Zo bezochten we hot Springs waar je eieren in het water kan laten koken. Tip: langer dan 15min erin houden anders heb je alsnog snot!
We vervolgden onze trip naar de Pai Canyon. Een Canyon met een wel erg tricky rondwandeling langs afgronden. Wel de moeite waard om te bezoeken. Erg mooi!
Na de Canyon reden we verder richting een waterval. Plotseling sprong een Thai de weg op en riep dat wij moesten stoppen om zijn farm te bezoeken. We gingen in op zijn aanbod. We waren niet de enige toeristen die in gingen op zijn verzoek. Al snel werd duidelijk wat deze man wilde. Na een flinke regenbui was zijn akker weg gespoeld waardoor zijn groenten en fruit onverkoopbaar waren geworden. Hij bood alles wat nog over was aan ons aan. In ruil daarvoor moesten we wat in een donatie box doen. We kregen bananen, pinda's, cocktails en vele soorten fruit. Luierend in een hangmat aten we van dit heerlijke feestmaal. Na afloop duwde iedereen meer geld in de donatie box dan ze normaal in een restaurant zouden betalen. Maar dat was het ook waard!
Als laatste bezochten we de geplande waterval. Lekker gezwommen hier en vervolgens weer terug gereden naar onze slaapplaats. Hier de dag afgesloten aan het kampvuur met gitaar en een lekker Singha biertje.

De volgende ochtend vroeg opgestaan om een olifantentocht te maken. Toch bijzonder om op zo'n beest te zitten. Je zit niet erg comfortabel maar wel erg hoog. De tocht voer richting een rivier langs huisjes en door jungle. Eenmaal bij de rivier liep de olifant het water in om ons met zijn slurf te trakteren op een plens water. De gids gaf aan dat ik op zijn hoofd kon staan zodat hij een foto kon maken van mij. Ik deed dit waarop vervolgens de gids iets riep naar de olifant en deze zijn hoofd omhoog smeet. Als een katapult vloog ik door de lucht en kwam ongelukkig op de olifant zijn rug terecht. Hiermee kneusde ik verschillende ribben. Niet erg prettig zo halverwege je vakantie.
Evengoed was het een leuke ervaring om eens op een olifant te rijden.
Terug bij de slaapplaats bleef er geen andere optie over dan rust te nemen met mijn ribben. Bewegen was pijnlijk dus rust was gewenst.

De volgende dag besloot ik terug te reizen naar Chiang Mai.
Dit deed ik met en minibus. Ik raad dit niemand aan!!!!! De chauffeur rijdt als een idioot!!! Met te hoge snelheden vliegt berijdt hij de slechte Thaise wegen. In haarspeldbochten waar je aan de andere kant van de bocht niet kan zien wat er komt, haalde hij andere auto's in. Eén keer kwam er een auto tegemoet tijdens het inhalen in een bocht en moest hij vol in de ankers. Na nog geen 40 minuten rijden moest het busje al stoppen omdat er mensen waren die moesten overgeven van deze wilde rit. Ik dacht de hele tijd 'was ik maar met de scooter terug gereden!'.
Uiteindelijk kwam ik met mijn staart tussen de benen heelhuids terug in Chiang Mai.

Pai is een dorp die je beleeft moet hebben als je in het Noorden van Thailand bent!

Foto's

6ab57.jpg
6ab57.jpg
EHegger
1ec58.jpg
1ec58.jpg
EHegger
d36dd.jpg
d36dd.jpg
EHegger
0fe86.jpg
0fe86.jpg
EHegger
1ec58.jpg
1ec58.jpg
EHegger