Noord Thailand

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noord Thailand image

Het Noorden van Thailand en Laos - dag 6

Noord Thailand
Thailand
IngerHollebeek

Het Noorden van Thailand en Laos - dag 6

Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen. Een spreuk waar mijn ouders nog mee te maken hadden, maar in het dorp Ban Baw aan de Mekong niet van toepassing lijkt. Tot nu toe zagen we alleen dorpen van een enkele stam, maar in dit dorp leven Lao Soung en Khmu gewoon naast elkaar. En gemengde huwelijken leveren hier blijkbaar geen probleem op. De stam van de vader bepaalt tot welke stam en geloof zijn vrouw en kinderen zullen behoren. Is hij een Lao Soung, dan worden vrouw en kinderen net als hij boeddhist, is hij een Khmu, dan worden ze animisten. In het dorp zien we dus ook een prachtige boeddhistische tempel waarvan de gevel beschilderd is met een soort van stripplaatjes van hoe een ware boeddhist zich dient te gedragen. Wel luguber om te zien wat er met je gebeurt als je je als monnik met vrouwen inlaat.

Ons vertrek ’s ochtends bij de Luang Say Lodge is weer een prachtig schouwspel van mist en een opkomende zon. We stappen vroeg aan boord voor de tweede en laatste dag varen over de Mekong. Eindpunt zal zijn Luang Prabang, de stad in centraal Laos, die in 1995 in zijn geheel werd toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Maar eerst nog een dag relaxen op de boot. Na een frisse, bewolkte ochtend breekt de zon door en is het weer heerlijk om op het bovendek te genieten van het landschap onderweg. De rivier is smaller geworden en de begroeiing aan de kant tropischer. Net als gisteren zien we op alle rotsen een witte lijn lopen die aangeeft hoe hoog het water in het regenseizoen staat. En we varen nu heel wat meters lager zo te zien.

Daarom moeten we heel wat traptreden opklimmen bij aankomst in Luang Prabang. Als we door de straten rijden op weg naar ons hotel, snappen we de nominatie van UNESCO wel. Veel Frans koloniale huizen, mooi verlichte straten en alles ziet er goed onderhouden uit. We verkennen de stad en eten op de markt voor maar één euro vanaf een buffet met heerlijk Laotiaans eten. En dan zit onze laatste avond er bijna op. Het kost nog wat moeite bij het hotel te komen – de songthaew die we nemen wil niet starten en we moeten helpen duwen om hem aan de praat te krijgen. Met een paar laatste Lao biertjes sluiten we onze reis af. Morgen vliegen we vanuit Luang Prabang via Bangkok weer terug naar de Hollandse winter met heel veel mooie reisherinneringen.


Informatie over Thailand op de website van het Thais Verkeersbureau: www.thaisverkeersbureau.nlVlieg naar Thailand met Eva Air: www.evaair.com

* EVA Air vliegt 3 x week rechtstreeks van Amsterdam naar Bangkok en terug * Elke dinsdag, donderdag en zaterdag

* Prijs vanaf: EUR 689,00 (all-in, retour) Amsterdam - BangkokDiethelm Travel organiseert landarrangement en excursies in Thailand www.diethelmtravel.comFoto's

febf2.jpg
febf2.jpg
IngerHollebeek
051e9.jpg
051e9.jpg
IngerHollebeek
3bf01.jpg
3bf01.jpg
IngerHollebeek