Noord Thailand

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noord Thailand image

Het Noorden van Thailand - dag 4

Noord Thailand
Thailand
IngerHollebeek

Het Noorden van Thailand - dag 4

We komen voor het proeven van thee in dit kleine tentje aan de kant van de weg en eindigen met het eten van gebakken wormen. Ze gaan eerst in een klein steelpannetje dat boven het vuur wordt gehouden tot ze een goudbruin kleurtje hebben. Vriendin P. stopt er gelijk een in haar mond, maar het duurt even voordat ik mijn afschuw heb overwonnen. Ze smaken eigenlijk best goed. Drie wormen en evenveel koppen thee verder stappen we de bus weer in om een theeplantage te bekijken, want dat is waar de streek rond Doi Mae Salong bekend om staat. Bijzonder om tussen de theeplanten door te lopen, het zijn harde struiken en na een tijdje gaat de lucht – niet geheel onverwacht – ook echt naar thee ruiken. Een lekker fotogenieke omgeving.

Ook in deze streek wonen veel bergstammen, dus voordat we aan de thee gaan, bezoeken we eerst een tweetal dorpen onderweg. In een van de dorpen, Law-Yo, wonen Akha. Oorspronkelijk komt deze stam uit Tibet en geschat wordt dat er nu nog ongeveer twintigduizend Akha in Thailand wonen. Het lijkt wel alsof onze komst is aangekondigd want hoewel wij de enige toeristen zijn, staat in elk straatje van het dorp wel een kraampje met sieraden en andere lokaal handwerk. Dat er hier veel betel wordt gekauwd, wordt duidelijk als een oud echtpaartje bij ons toelacht en hun rode, aangetaste tanden laat zien.

We zijn dichtbij de Gouden Driehoek, het drielandenpunt tussen Birma, Laos en Thailand. In deze streek werd in vroeger tijden ook papaver verbouwd voor de productie van opium. Dit gaat het beste boven 1200 meter hoogte vanwege de kou, dus de grond rond deze bergdorpen waren ideale plekken. Maar Koning Bhumibol besloot in 1972 dat er teveel bos verdween door de papaverteelt en hij legde het verbouwen ervan aan banden. Birma is nu de grootste producent.

Om het drielandenpunt van dichtbij te bekijken varen we een stuk op de Mekong, die de natuurlijk grens tussen Laos en Thailand vormt. Met een enorme snelheid varen we een stuk heen en weer en de schemering die intreedt zorgt ervoor dat een mysterieuze sfeer op de rivier neerdaalt. Wat me opvalt is dat er op de stijger waar de boot aanlegt, geen enkele douanier te zien is. Hoe kan het dat er niet enorm veel boten vanuit Laos hier aanleggen? Met een mysterieuze glimlach om zijn mond vertelt de schipper dat dit echt niet kan, militairen houden het punt echt wel in de gaten. Maar als ik om me heen kijk, zie ik ze niet. Is hij het zelf? Is het die man die in de bar naast de aanlegsteiger zit? Ik zal er niet achterkomen.

We checken in bij hotel Anantara, een waanzinnig mooi resort, en na een heerlijk diner genieten we nog even van het prachtige uitzicht. Ons laatste dagje Thailand zit erop want morgen steken we over naar Laos voor een tweedaagse tocht over de Mekong rivier.Informatie over Thailand op de website van het Thais Verkeersbureau: www.thaisverkeersbureau.nlVlieg naar Thailand met Eva Air: www.evaair.com

* EVA Air vliegt 3 x week rechtstreeks van Amsterdam naar Bangkok en terug * Elke dinsdag, donderdag en zaterdag

* Prijs vanaf: EUR 689,00 (all-in, retour) Amsterdam - BangkokDiethelm Travel organiseert landarrangement en excursies in Thailand www.diethelmtravel.comFoto's

b7188.jpg
b7188.jpg
IngerHollebeek
365c0.jpg
365c0.jpg
IngerHollebeek
663a6.jpg
663a6.jpg
IngerHollebeek