Koh Chang, Thailand image
Lkoedam

Koh Chang, Thailand

Bestaan ze nog, ongerepte Thaise eilanden? Dat vroegen vrienden van ons, toen we vertelden dat we naar een Thaise eilandengroep zouden afreizen. Maar niet ver onder Bangkok ligt de Ko Chang Archipel, bestaande uit een 25 tal eilanden waarvan slechts de oostkust van hoofdeiland Koh Chang een gebaand pad is.



Tekst Matthijs de Groot Fotografie Louise ten Have



Thailands laatste ongerepte eilanden





Koh Rang: Find Nemo



Na het succes van de Disney-film Finding Nemo heeft de drieband anemoonvis (beter bekend als de clownvis) de status van wereldster bereikt. In de media dan, want in echte wereld hebben Nemo en zijn broertjes het zwaar. Behalve bekende problemen als overbevissing, speelt de kwestie dat na de film veel clownvissen op transport worden gezet voor aquaria. Je eigen Nemo in huis, leuk! Ook in de wateren van de Koh Chang-archipel zijn de grote scholen oranjewit gestreepte rifbewoners dan ook bijna verdwenen. De Belgische duikorganisatie BBDivers is in actie gekomen en probeert de riffen binnen het nationale marinepark te herbevolken met gekweekte clownvissen.



Geen sinecure omdat clownvissen in symbiose leven met de anemonen op het rif. De giftige tentakels van de anemoon bieden een veilige plek voor de clownvis, die door een slijmlaag niet zelf door de anemoon wordt gestoken. Als tegenprestatie voedt de vis zich onder meer met parasieten die de anemoon bedreigen. De Belgen bedachten een bijzondere oplossing voor deze situatie. Leegstaande anemonen werden uit het rif gehaald en in metalen kooien met twintig clownvissen per anemoon teruggeplaatst op een rif bij Koh Rang. Hier zijn zo’n honderd metalen kooien vol met Nemo’s geplaatst om te acclimatiseren. Sommige vissen zijn inmiddels met hun anemoon verhuisd naar andere plekken. Probleem blijft dat gekweekte clownvissen geen flauw benul hebben dat ze tussen de tentakels van anemonen moeten schuilen als er gevaar dreigt. Duik in de wateren rond Koh Rang om de clownvissen te bewonderen (...)



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 28



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.