Koh Chang Archipel

Thailandtip: de olifantenvallei van Koh Chang image
Thailandtip: de olifantenvallei van Koh Chang image Thailandtip: de olifantenvallei van Koh Chang image
lkoedam

Thailandtip: de olifantenvallei van Koh Chang

Koh Chang is een van de minst toeristische – en dus een van de laatste relatief ongerepte – eilandengroepen van Thailand. Een van de hoogtepunten is een initiatief om de olifanten van de archipel te beschermen.

Foto: Louise ten Have (© Columbus Travel 2015)

 

 

De 53 eilanden van het Thaise Koh Chang, vlak bij de grens met Cambodja, worden bevolkt door slechts 2700 inwoners. Alleen aan de westkust van hoofdeiland Koh Chang is er een aaneenschakeling van resorts, bungalows, restaurantjes en bars, zo kenmerkend voor veel Thaise strandbestemmingen. Voor rust en authenticiteit sla je die kant van het hoofdeiland dus meteen over. De rest van de archipel is nog relatief onaangeroerd. Hoe kleiner de eilanden worden, des te minder er te doen is. De sfeer is laidback, de stranden heerlijk en de jungle erachter nog grotendeels puur. Wil je een makkelijke, betaalbare strandvakantie, maar heb je geen zin in de drukte voor Phuket of Koh Phi Phi, dan is dit je bestemming. Een uurtje vliegen vanaf Bangkok en een halfuur met de pont en je bent er.

 

 

 

 

Olifanteneiland

 

 

 

 

Koh Chang betekent ‘olifanteneiland’. De olifanten van het Ban Kwan Chang Elephant Camp, in de vallei van de rivier de Mool in het noordwesten van Koh Chang, zijn oorspronkelijk afkomstig uit Surin. In deze olifantenhoofdstad van Thailand hebben de dieren jarenlang dienst gedaan als levende tractoren bij de bosbouw of beter gezegd bosafbraak. Aangezien veel bos in Thailand tegenwoordig gelukkig wordt beschermd, zijn veel olifanten overbodig geworden en kunnen de vrouwtjes hun oude dag slijten in Ban Kwan. Vanuit het kamp kun je olifantentochten maken door de jungle (regel ze van tevoren via je resort).

 

 

 

 

Olifantentocht over het strand

 

 

 

 

Met de opbrengst worden natuurbeschermingsprojecten op het eiland gefinancierd. Oprichter Pittaya Homkrailas werkt hier al meer dan twintig jaar met de olifanten en heeft onlangs een bezoekerscentrum geopend bij Klong Prao Beach. Pittaya probeert toeristen, bedrijven en locals te laten samenwerken om de natuur van de Koh Chang-archipel te behouden. ‘Je kunt de bescherming niet overlaten aan een handjevol ambtenaren’, waarschuwt hij. Ook op Koh Mak zijn olifanten waarop je kunt rijden. Het bijzondere hiervan, naast de kleinschaligheid, is dat dit een van de weinige plekken ter wereld is waar je een olifantentocht kunt maken over het strand, voor circa € 20 per persoon voor anderhalf uur. Regel de tocht via je resort.

 

 

Je kunt wel een kleine kantteking plaatsen bij het feit dat de olifanten nog niet helemaal van hun oude dag kunnen genieten omdat ze ritjes met toeristen maken...

 

Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)

 

 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Koh Chang Archipel thumbnail

Koh Chang Archipel

Highlight #16
van Thailand
Koh Chang is het op een na grootste eiland van Thailand, gelegen aan de oostkust van het land. Het b...
Populaire highlights van Thailand
Toon meer highlights