Fake news: Leo DiCaprio’s The Beach blijft tóch open image

Fake news: Leo DiCaprio’s The Beach blijft tóch open

Ken je The Beach nog? Dagelijks nemen 4000 (!) toeristen de boot naar het paradijselijke strand uit de film. Diverse media schrijven dat dit Hof van Eden dichtgaat. Maar daar blijkt (gelukkig) niets van waar …


Heb jij The Beach al eens gezien? (Foto: Brian Kairuz, Unsplash)

De lagune in de halfronde Mayabaai is azuurblauw en omzoomd door steile kliffen. Het strand is parelwit en de palmen wuiven in de wind. Als Leonardo DiCaprio’s personage Richard aankomt op The Beach, smijt hij zijn sandalen weg en laat hij zich gelukzalig in het zand vallen; hij is in het paradijs beland, een onaangetast walhalla mijlenver verwijderd van de drukke toeristenoorden Phuket en Koh Phi Phi. De scène maakt het des te ironischer dat het ‘geheime’ strand in het echte leven zó drukbezocht is, dat het desastreuze gevolgen heeft voor de natuur. Vissen trekken weg, koraalriffen verdwijnen en het stand blijft vervuild achter. Deze week verschenen er daarom geruchten in de media over de sluiting van de baai. Mayabaai zou van juni tot en met september volledig dichtgaan. In de praktijk blijkt daar echter niets van waar, zo bevestigt de Toeristische Autoriteit Thailand. 

Schade door toeristen

Toch zou zo’n sluiting geen gek idee zijn. Laten we hopen dat de Autoriteit op het idee komt om bijvoorbeeld een quotum in het leven te roepen. Ook elders op aarde gaan bestemmingen gebukt onder de populariteit van series en films waarin ze verschenen. Zo zag de Kroatische stad Dubrovnik zich genoodzaakt om het toerisme in te perken naar aanleiding van de serie Game of Thrones. En in Amsterdam moest een beklad bankje vervangen worden dat in de film The Fault in Our Stars verscheen. 

Bekijk hier Mayabaai in de film: