Chiang Mai reisblogs

Ran-Tong Elephant Training Camp

DW was er (tot 07 jul 2011) Gepost op 05 jun 121 reacties

Tijdens ons verblijf in Chiang Mai hebben we diverse activiteiten ondernomen, zo hebben we ook een olifantenkamp bezocht; iets wat absoluut een van de (vele) geweldige ervaringen in Thailand was.

Aangezien we verhalen gehoord hadden over plaatsen waar dieren worden uitgebuit en ten koste van hun eigen welzijn worden ingezet als toeristenattractie, hebben we ons eerst goed laten informeren. Er schenen diverse ‘goede’ plaatsen te zijn waarmee je toch een dagje mee kon lopen als ‘mahout’ (olifantentrainer). We hadden gekozen voor een dagje naar het ‘Ran-Tong Elephant Training Camp’ en dat is ons erg goed bevallen!

Na een ritje in de songteaw (van ongeveer een uurtje) kwamen we aan in het kamp, waar we de olifanten eerst mochten voeren. We kregen daar te horen dat de olifanten er ’s nachts gewoon los lopen en ’s ochtends naar die plek kwamen voor hun ontbijtje. Ook werd ervoor gezorgd dat er hooguit 1 groepje toeristen per dag naar het kamp komt.

In het kamp aangekomen moesten we typische Mahout kleding aan, zodat de olifanten ons zouden herkennen als ‘trainers’. Vervolgens mochten we de olifanten gaan voeren (tijdens mijn Thailandreis werd dit sowieso een van mijn hobby’s; olifanten voeren is echt geweldig tof!), vervolgens kregen kregen we ‘les’ over de commando’s. De dieren reageerden prima op de Thaise woorden voor links, rechts, rechtdoor, stop en omlaag (om op- en af te kunnen stappen). Na dit even geoefend te hebben, mochten we een ritje maken door de prachtige natuur. Ik heb in het verleden wel te paard en zelfs te ezel door mooie landschappen gereden, maar ik moet zeggen; per olifant is een unieke ervaring, vooral wanneer dit ‘bare-back’ is! (Dus niet in zo’n stom bakje, maar gewoon in de nek van het beest zelf!)

Na de lunch mochten we nogmaals een ritje per olifant maken; ditmaal naar een klein meertje met waterval. We kregen een borsteltje en emmer zodat we de prachtige dieren konden gaan wassen; ze genoten zichtbaar van deze aandacht. Ook bleek een van hen een extra kunstje te kennen; op commando spoot hij water uit zijn slurf (daar ging m’n make-up...). De oudste olifant (zo’n 60 jaar) ging lekker in het water liggen relaxen en de het jongste lid van de groep rolde regelmatig op zijn rug (en kwam met zijn slurfje naar boven, het was net een snorkeltje!). Kortom; de dieren hadden het zichtbaar naar hun zin!

We zijn nog met de prachtige dieren teruggereden naar de voederplaats en de dag bleek al voorbijgevlogen te zijn. Tijdens ons bezoek aan het kamp werden foto’s gemaakt en deze kregen we een dag later op een CD-rom bij het guesthouse bezorgd; een prachtig aandenken aan deze geweldige dag!

Kortom; het was een unieke ervaring en ik heb het erg naar mijn zin gehad. Zorg er echter wel voor dat je je goed laat informeren wanneer je dergelijke excursie onderneemt, aangezien olifanten niet bij ieder kamp even goed behandeld worden!

DW Positie 32486 (0 p.) Lid sinds 09-05-2012 Foto's en tips: 44 Blogs: 12 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
De olifantjes wassen! (foto niet zelf gemaakt; komt van de CD-rom die we kregen)
blogfoto nr. 2
De echte Mahouts, die ons begeleidden, reden zelf ook op de op de olifanten.
blogfoto nr. 3
Het bord bij de ingang van het kamp.
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Een brutaal visje en een bijzondere vliegshow
3 1
Gepost op 14 juli
Thailand Ayutthaya
Een moeizaam begin in Ayutthaya
0 1
Gepost op 09 juli
Thailand Ayutthaya
Lampang; Toeristen gezocht!
2 6
Gepost op 26 juni
Thailand Noord Thailand

Reacties bij deze blog

EvanderHel

Door: EvanderHel • Geplaatst op

Goed dat je hebt gecheckt waar de olifanten een goed leven hebben! Het zijn fantastische dieren en wij hebben het geluk gehad in meerdere landen met ze in contact te komen. Zoals je al schrijft is het wassen van ze geweldig en het voeren ook. Mijn hele arm verdween op een gegeven moment in zijn bek :-)
Leuk verhaal en je enthousiasme spat eraf!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.