Chiang Mai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Chiang Mai image

Loy Krathong in noord Thailand

Chiang Mai
Thailand
Berthy

Loy Krathong in noord Thailand

Loy Krathong . Het festival wordt gevierd in Thailand en omliggende landen.
Het festival begint in de avond als er een volle maan is (en vaak ook de avond ervoor en er na). Mensen gaan dan naar de oevers van vijvers, kanalen, meren, rivieren en zelfs de zee om hun krathong naar het water te brengen. De kaars en de wierookstaafjes worden aangestoken en dan wordt de krathong te water gelaten. Men gelooft dat hoe langer de kaars blijft branden des te beter je geluk is in het komende jaar. Ook laten de Thaise paren vaak hun krathongs samen te water. Hoe langer ze dicht bij elkaar blijven, des te langer en mooier de relatie tussen de samenlevenden heet te zijn. Sommige paren smokkelen door hun krathongs met een klein touwtje te verbinden.

'Loi' betekent letterlijk laten drijven, en een 'Krathong' is een vaartuigje van verscheidene materialen in de vorm van een lotusbloem. Dit vaartuigje bevat normaal gesproken een kaars, 3 wierookstaafjes, bloemen en enkele muntjes (bij voorkeur 9, omdat de Thai geloven dat dit getal geluk brengt). De Thai vragen de watergeesten om voorspoed en geluk en laten met de krathong de problemen 'wegvaren'.
Hoe verder de krathong vaart, hoe meer geluk, zegt men.

Tot voor kort werd een krathong gemaakt van banenbladeren tegenwoordig zijn de meeste bootje van brood gemaakt, niet vervuilend voor het milieu en het brood is voor de vissen.

De laatste week van oktober en de eerste 3 weken van november vormen de '12e maan-maand'. Deze tijd van het jaar is het 'na naam', hoogwaterseizoen. Het regenseizoen dan over en het is helder weer.

In de meeste plaatsen wordt er ook een 'Nang Noppamas' wedstrijd gehouden, waarbij lokale schoonheden strijden om de plaatselijke Nang Noppamas te worden. In de meeste plaatsen worden parades gehouden, waarbij groepen mensen (van scholen, universiteiten, ed) krathongs hebben gebouwd, die te water worden gelaten.

Kratongs kunnen overal in stalletjes gekocht worden in verschillende maten. Vooral de noordelijke provincies Sukhothai en Chiang Mai maken veel werk en geven meerdaagse feesten in deze period