Chiang Mai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Chiang Mai image

Chiang Mai

Chiang Mai
Thailand
Traveline

Culinair Chiang Mai

Chiang Mai, de twee na grootste stad van Thailand, schijnt de toegangspoort naar de jungle in het ruige noorden te zijn. Maar als we aankomen met het vliegtuig zie ik nergens jungle. Laat staan bergen. Wel zie ik een knus vliegveld dat veel weg heeft van Eindhoven airport. De stad zelf is net zo knus. Het is een niet zo'n grote stad verpakt in een overzichtelijk vierkantje. Om de stad heen slingert een doorbroken stadsmuur met hier en daar een poort. Als je door deze poort heen loopt, kom je niet in de jungle terecht. Nee, wanneer je deze poort passeert, ontdek je nog meer Chiang Mai-stad.
Om de ongebaande straten en stegen van Chiang Mai te bewonderen, huur ik een fiets. De verhuurster laat me zien hoe ik de fiets kan neerzetten, hoe de remmen werken en hoe je een bocht maakt. Een duidelijk gevalletje van onderschatting. Ik pak mijn ID-kaart, houd het naast mijn hoofd en zeg: "I'm Dutch". Maar het doet haar niks. En dat snap ik, want elk land heeft zijn rotte appels. Chiang Mai is bovendien geen stad waar je even stopt om bijvoorbeeld een foto te maken. De kans is groot dat je dan iemand op je achterband hebt zitten. Dus een 'hoe werkt een fiets'-uitleg is best handig. Eenmaal op de weg begint de adrenaline door mijn bloed te stromen. Ik rijd aan de linkerkant en word snoeihard door auto's en scooters ingehaald. Kicken! Als ik wil oversteken, moet ik eerst rechts gaan voorsorteren. Terwijl alles langs me heen scheurt, probeer ik een weg te vinden naar de overkant.Timing is erg belangrijk in het Thaise verkeer. De meesten doen waar ze zin in hebben. Nu klinkt het allemaal erg gevaarlijk, maar als ervaren fietser kun je dit met twee vingers in je neus aan. Het is wel beter om beide handen aan het stuur te houden, want de Thaise fietsen zijn niet zo stabiel. Als de overkant eenmaal bereikt is, kan het echte genieten beginnen. Onbezorgd door de smalle straatjes fietsen is leuk. Het is er rustig en je vindt er verborgen culturele bezienswaardigheden, zoals typisch Thaise families die barbecuen op straat. We vonden ook een bijzonder grote boom met een bordje er aan waar op stond 'Theehuis'. We besloten af te stappen en benaderden de boom. Er bleek een binnenplaatsje met kussens, lampions en lage tafeltjescte zijn. We bestelden een healthy thee en een goede bruine rijstsalade. De naam van het theehuis is Tiansi.
Een nieuwe Thaise vriendin maken is ook een manier van het echte Thaise leven ontdekken. Tijdens een kookcursus ontmoette ik Snowwhite. Ze stelde zich voor als de lerares en vond zichzelf heel sexy, omdat ze tegen spicy food kon. Na een pad Thai, Tom Yam en een Massamancurry te hebben gemaakt, stelde Snowwhite voor om uit te buiken in een of andere bar. Maar dat was niet echt een uitbuikbar. Het feest barstte los. Ze nam ons mee naar haar favoriete club, Spicy Bar. Binnen troffen we kleine Thaise meisjes aan die energie voor duizend mensen hadden. Ze bezorgden bijna ter plekke voor hoogtepunten bij de mannelijke bezoekers. Chiang Mai is een leuke stad met niet alleen tempels en toeristische trekpleisters. Er is meer!