Chiang Mai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Chiang Mai image

Ran-Tong Elephant Training Camp

Chiang Mai
Thailand
DW

Ran-Tong Elephant Training Camp

Tijdens ons verblijf in Chiang Mai hebben we diverse activiteiten ondernomen, zo hebben we ook een olifantenkamp bezocht; iets wat absoluut een van de (vele) geweldige ervaringen in Thailand was.

Aangezien we verhalen gehoord hadden over plaatsen waar dieren worden uitgebuit en ten koste van hun eigen welzijn worden ingezet als toeristenattractie, hebben we ons eerst goed laten informeren. Er schenen diverse ‘goede’ plaatsen te zijn waarmee je toch een dagje mee kon lopen als ‘mahout’ (olifantentrainer). We hadden gekozen voor een dagje naar het ‘Ran-Tong Elephant Training Camp’ en dat is ons erg goed bevallen!

Na een ritje in de songteaw (van ongeveer een uurtje) kwamen we aan in het kamp, waar we de olifanten eerst mochten voeren. We kregen daar te horen dat de olifanten er ’s nachts gewoon los lopen en ’s ochtends naar die plek kwamen voor hun ontbijtje. Ook werd ervoor gezorgd dat er hooguit 1 groepje toeristen per dag naar het kamp komt.

In het kamp aangekomen moesten we typische Mahout kleding aan, zodat de olifanten ons zouden herkennen als ‘trainers’. Vervolgens mochten we de olifanten gaan voeren (tijdens mijn Thailandreis werd dit sowieso een van mijn hobby’s; olifanten voeren is echt geweldig tof!), vervolgens kregen kregen we ‘les’ over de commando’s. De dieren reageerden prima op de Thaise woorden voor links, rechts, rechtdoor, stop en omlaag (om op- en af te kunnen stappen). Na dit even geoefend te hebben, mochten we een ritje maken door de prachtige natuur. Ik heb in het verleden wel te paard en zelfs te ezel door mooie landschappen gereden, maar ik moet zeggen; per olifant is een unieke ervaring, vooral wanneer dit ‘bare-back’ is! (Dus niet in zo’n stom bakje, maar gewoon in de nek van het beest zelf!)

Na de lunch mochten we nogmaals een ritje per olifant maken; ditmaal naar een klein meertje met waterval. We kregen een borsteltje en emmer zodat we de prachtige dieren konden gaan wassen; ze genoten zichtbaar van deze aandacht. Ook bleek een van hen een extra kunstje te kennen; op commando spoot hij water uit zijn slurf (daar ging m’n make-up...). De oudste olifant (zo’n 60 jaar) ging lekker in het water liggen relaxen en de het jongste lid van de groep rolde regelmatig op zijn rug (en kwam met zijn slurfje naar boven, het was net een snorkeltje!). Kortom; de dieren hadden het zichtbaar naar hun zin!

We zijn nog met de prachtige dieren teruggereden naar de voederplaats en de dag bleek al voorbijgevlogen te zijn. Tijdens ons bezoek aan het kamp werden foto’s gemaakt en deze kregen we een dag later op een CD-rom bij het guesthouse bezorgd; een prachtig aandenken aan deze geweldige dag!

Kortom; het was een unieke ervaring en ik heb het erg naar mijn zin gehad. Zorg er echter wel voor dat je je goed laat informeren wanneer je dergelijke excursie onderneemt, aangezien olifanten niet bij ieder kamp even goed behandeld worden!

Foto's

983bf.jpg
983bf.jpg
DW
66277.jpg
66277.jpg
DW