Chiang Mai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Chiang Mai image

Het Noorden van Thailand - dag 2

Chiang Mai
Thailand
IngerHollebeek

Het Noorden van Thailand - dag 2

Over hoeveel treden de trap naar de tempel Wat Phra That Doi Suthep precies telt, lopen de meningen uiteen. Mijn Rough Guide spreekt van driehonderd, een andere reisgids telt negen treden meer en ergens las ik iets over een aantal van tweehonderd en negen. Het zijn er in ieder geval veel en in deze hitte kiezen we toch maar voor het kabelbaantje naar de top van de berg Doi Suthep, waar de tempel ligt.

Vanochtend zijn we vanuit Bangkok naar Chang Mai gevlogen, zevenhonderd kilometer ten noorden van de hoofdstad. Vanuit de stad nemen we een songthaew – een soort van pick-up truck met twee overdekte rijen bankjes achterin – om de tempel te gaan bekijken. De zestien kilometers naar de berg slingeren behoorlijk en enigszins door elkaar geschud komen we aan.

De gouden stoepa van de tempel, ook gewoon Doi Suthep genoemd, schittert in de felle zon. De heiligste tempel van het noorden bevindt zich niet toevallig op deze plek. Volgens de legende vond de monnik Sumanathera een boeddhistische relikwie met magische krachten en toen het zichzelf vermenigvuldigde, zocht koning Ku Na een geschikte plaats voor de kopie. Hij bond het op de rug van een witte olifant en op de plek waar deze drie keer trompetteerde, drie keer ronddraaide en vervolgens dood neerviel, bouwde de koning een tempel voor de relikwie.

Nu is het een geliefd bedevaartsoord voor Thai en ook toeristen zijn goed vertegenwoordigd. Onze gids vertelt dat de Thai die wij rondjes om de stoepa zien lopen met een lotusbloem in de hand en gebeden prevelend, dit drie keer doen vanwege de boeddhistische drie-eenheid: Boeddha, de dharma (leer) en de sangha (leerlingen). Verder zien we veel Thai die kaarsjes opsteken en wierook branden om hun wens uit te laten komen. Mocht je dat ook willen doen, pas er dan wel voor op dat je geen wierook aansteekt met een kaarsje van iemand anders. Je zou wel eens de wens van de ander over kunnen nemen en dan loopt alles in het honderd.

We luiden de grote metalen klokken nog even die in een rij naast de tempel hangen voor wat geluk en keren terug naar Chang Mai. We vinden dat we wel een massage verdiend hebben en kiezen voor ‘Le best Massage & Spa’. Mooie naam, maar eigenlijk is het de kerstboom voor de deur die de doorslag geeft. Eerst moeten onze voeten in een badje en giechelend kijkt mijn masseuse naar me op. Haar collega neemt haar twijfels weg en ik vang iets op van: ‘No, no, it’s a woman.’

Iedereen die weleens een Thaise massage heeft ondergaan, weet wat we het komende uur doorstaan. Af en toe vertrekt mijn gezicht van de pijn en dan weer vraag ik me af hoe de masseuse haar armen en benen door mijn lijf heeft weten te vlechten. En als ik naast me kijk, ligt vriendin P. in een standje dat behoorlijk op mijn lachspieren werkt. En die van haar, want ze krijgt spontaan de slappe lach. Onderop ligt haar masseuse op de rug en P. ligt er bovenop, de rug hol en haar bekken naar boven gericht.

Helemaal losgetrokken, -geduwd en –gedraaid staan we even later weer buiten en bezoeken nog even de night bazaar voor we helemaal ontspannen ons bed opzoeken.



Informatie over Thailand op de website van het Thais Verkeersbureau: www.thaisverkeersbureau.nl

Vlieg naar Thailand met Eva Air: www.evaair.com
* EVA Air vliegt 3 x week rechtstreeks van Amsterdam naar Bangkok en terug elke dinsdag, donderdag en zaterdag
* Prijs vanaf: EUR 689,00 (all-in, retour) Amsterdam - Bangkok

Diethelm Travel organiseert landarrangement en excursies in Thailand www.diethelmtravel.com

Foto's

a6428.jpg
a6428.jpg
IngerHollebeek
b1eea.jpg
b1eea.jpg
IngerHollebeek
b762e.jpg
b762e.jpg
IngerHollebeek