Chiang Mai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Chiang Mai image

Chiang Mai

Chiang Mai
Thailand
Anneliese

Same... same... but different

Ik besluit om eerst Chiang Mai te verkennen voordat ik weer een eind ga reizen. Nadat ik mijn was heb opgehaald dat midden op straat hing te drogen ben ik richting het oude centrum gelopen. Twee flessen water later sta ik op de plek waar de Chiang Mai Nightmarket is. Zonnebrillen van elk merk, tassen en andere troep komen in grote getalen op mij af. Na een rondje gelopen te hebben hou ik het voor gezien.

Tegenover mijn questhouse zorg ik voor een dagrip (http://www.patthamatour.com/full_day/en/) naar 'The Golden Triangle'. Met tussenstops bij de geizers, 'De witte tempel', de markt op de grens van Birma en de Longneck people. De ochtend begint om 07:00 uur met een 'Goodmoooorning grouuuup! My naaaame is Meaaaa and I'm your giiiide for todaaaay! Welcoooome!' 880 bochten later komen we aan bij onze eerste stop. Niet heel veel bijzonders. Je kan er eitjes koken in het hete water.
400 bochten later moeten we onze bus weer uit. De klap van de warmte komt goed binnen. We volgen Mea braaf en horen het verhaal achter 'De witte tempel'. Thailand zonder tempels zou thailand natuurlijk niet zijn. Maar als niet-Boeddhist beginnen de tempels al snel te vervelen, want ze lijken vaak zo op elkaar: een gouden Boeddha, kleurige muurschilderingen over Boeddha's leven, donatiedozen en zware deuren. Zo niet de witte tempel vlakbij Chiang Rai. Aan de buitenkant is alles wit en hoewel de tempel nog verre van af is, zijn de schilderingen binnen bijzonder interessant. Voor de brug is de 'hellepoel'. Er steken hier handen omhoog, hopend dat jij hen uit de hel zal trekken. Het eerste wat je opvalt als je de tempel binnenstapt is dat de belangrijkste Boeddha een muurschildering is. Draai je om en je kijkt naar het meest bizarre element van 'De witte tempel': de muurschildering tussen de ingangsdeuren. Hellemonsters worden gevoed met druppels benzine en Neo van de Matrix maakt zijn entree. De Twin Towers staan brandend afgebeeld. Deze kant van de tempel geeft het kwade weer, de overkant geeft het goede weer (de Boeddha).
Op weg naar 'The Golden Triangle'. Met een longtailboot varen we over de Mekong River naar Laos en Birma. Heerlijk om de auto even uit te zijn. Stempels in je paspoort. Foto maken. En weer weg. Toch was het leuk.
Via een markt op de grens met Birma rijden we naar 'oooour laaaast stoooop'. De Longneck people. Indrukwekkend om te zien hoe deze mensen in 2009 leven. Verdrietiger is dat zij alleen nog bestaan vanwege het toerisme.
Na vier uur rijden ben ik om 21:30 uur weer in mijn questhouse. Er ligt een briefje van een meisje, dat ik een aantal dagen geleden heb leren kennen, dat zij de volgende ochtend om 11:00 uur langskomt om samen te ontbijten. Na deze dag weet ik dat ik een georganiseerde vakantie van mijn lijstje kan schrappen.

Na een heerlijke juice gedronken te hebben gaan we op jacht naar fietsen. Voor 30 bath hebben we de hele dag een fiets te leen. De vrouw laat ons nog een paspoort zien van een Fransman die een brommer heeft gehuurd in juli maar nog niet is teruggekomen. Misschien is hij heel Thailand door op de brommer? We fietsen de halve stad door, steegjes in, tempels langs om uiteindelijk vlakbij ons questhouse een Thaise maaltijd te eten. Dit met water uit een kan en ijsblokjes. Alles wat de GG&GD verboden heeft. Op straat kopen we als toetje een bananapancake. Als we onder het karretje een rat zien wegschieten kunnen we niet meer dan glimlachen naar elkaar.

Vanavond op zoek naar een ticket naar 'The Islands'. Ik heb nog geen idee waar ik heen wil. Of ik een combi wil maken van de west- als de oostkust. Wel heb ik afgesproken om op Ko Tao af te spreken en een hut te delen. Een van onze voorwaarden is dat het vanuit de hut '1, 2, 3... plons' moet zijn.