Chiang Mai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Chiang Mai image

Kookcursus in Chiang Mai

Chiang Mai
Thailand
Jiskadewaard

Kookcursus in Chiang Mai

We kijken al lange tijd uit naar een kookcursus. Al vieren maanden hebben we niet gekookt, zo lang dat we het uit eten gaan soms een klein beetje zat zijn. In Chiang Mai gaan we samen met 3 vrienden eindelijk weer eens zelf koken!

We beginnen de ochtend met een bezoek aan de lokale markt. Onze gids laat ons lokale ingredienten zien en wij hangen er met onze neus boven om de lekkere kruiden te ruiken. Ondertussen werkt hij zijn lijstje af en koopt hier en daar wat.

Na aankomst bij de Organic Garden plukken we als eerst heerlijke verse kruiden: koriander, lemongrass, lente-ui, basilicum, het groeit allemaal in de moestuin van Da. De eigenaar van de kookschool. We proeven de kruiden die varieren van zuur tot bitter tot kriebelend op je tong en kunnen niet wachten tot we beginnen met koken.

Nadat Da's vrouw wat voorbereidingen heeft gedaan, beginnen we aan het voorgerecht. Echte springrolls. Een mix van groente en tofu rollen we op in deeg en frituren we vervolgens in de wok. Wanneer iedereen zijn/haar springrolls heeft gefrituurd, gaan we aan tafel en genieten we van het eerste gerecht. Vervolgens maken we nog een heerlijke curry en Tom Yam (soep) en smullen weer verder.

Na de eerste drie gerechten is het tijd voor een pauze. Da laat ons kennis maken met het dorp. We lopen over de smalle straten en zien vrouwen aan het werk op hun erf. Houtbewerking lijkt centraal te staan in het dorp.

Nadat we ons eten hebben laten zakken, koken de vrouwen Pad Thai en de mannen maken heerlijke kip, groenten en noten. De afsluiter van de dag is het toetje: banaan in kokosnootmelk, pompoen in kokosnootmelk of mango met sticky rice.

Terwijl we nog wat na praten met Da, besef ik hoe heerlijk we hebben gekookt. En nog een leuke verrassing, iedereen krijgt een kookboekje mee. Lees je dit en krijg je zelf (weer) trek in Thais? Dan kun je in je eigen keuken aan de slag met onderstaand recept:

Gewokte kip met cashewnoten
Ingredienten: 50 gr. kipfilet in blokjes - 1 eetlepel cashewnoten - 30 gr. blokjes wortel - 30 gr. grote stukken ui - 30 gr. gesneden champignons - 10 gr. lente ui - 1 grote rode peper - 1 eetlepel gesneden knoflook - 2 eetlepels olijfolie - 1 theelepel suiker - 3 eetlepels oyster sauce - 2 eetlepels vissaus - kwart kopje water

1. Bak de cashewnoten onder goed roeren bruin zonder ze te verbranden en haal ze uit de pan.
2. Bak in de olie kort de knoflook goudbruin. Voeg dan de kip toe en roerbak deze.
3. Voeg onder goed roeren, de groente toe, met uitzondering van de lente ui.
4. Voeg het water, de suiker, de oyster sauce en vissaus toe en blijf roeren.
5. Voeg de lente ui toe en mix alles goed. Draai het gas uit en smullen maar!

Foto's

0f86f.jpg
0f86f.jpg
Jiskadewaard