Chang Wat Surat Thani

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Cheow Lan- stuwmeer

Chang Wat Surat Thani,
Thailand


Khao Sok nationaal park is maar liefst 739 km2 groot. Behalve het grootste maagdelijke regenwoud in Zuid Thailand, ligt er ook het het Cheow Lan- stuwmeer met vele zijtakken. Het meer van 165 km2 dateert van 1987 en ontstond nadat de 94 m hoge Ratchaprapha dam ("licht van het koninkrijk") in de Khlong Saeng-rivier werd gebouwd. Dit stuwmeer is bedoeld voor het opwekken van hydro-elektrische energie. Met een longtailboot vaar je tussen gigantische bergen die hoog boven het tot soms meer dan 100 meter diepe water uitsteken. Omdat men hier het land onder water heeft gezet, zie je overal om je heen heel bijzonder gevormde kalkstenen eilandjes en tot wel 200 meter hoge kalkstenen kliffen.

Wij verbleven gedurende enkele dagen in een eenvoudige cottage, maar tijdens de boottocht over het meer zagen we dat het nog eenvoudiger kon; op bamboe drijvende rieten hutjes zonder stromend water, geen toilet en met een matrasje op de grond. Opvallend was dat geen van deze huisjes was bezet, dit in tegenstelling tot enkele modernere, op tonnen drijvende houten huisjes. Die waren wel redelijk bezet. De toerist wil tegenwoordig toch liever meer luxe.
Wat je op de foto ziet is dus zeer basic, maar in ruil daarvoor krijg je een fenomenale omgeving en een prachtige uitvalsbasis voor een trekking.