Centraal laagland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Centraal laagland image

Vrijwilligerswerk in ElephantsWorld, Bananen!

Centraal laagland
Thailand
Jeanique

Vrijwilligerswerk in ElephantsWorld, Bananen!

2-11-2013

Vandaag zijn er slechts vijf bezoekers, en dus hebben we een rustig dagje achter de computer. Ons speciale project is namelijk het bijwerken van de informatiemap voor de vrijwilligers. Deze map staat vol met informatie, feiten en weetjes over ElephantsWorld en de olifanten, en is daardoor onmisbaar bij het rondleiden van bezoekers. De map is alleen verre van volledig en bevat fouten, en daar gaan wij iets aan doen. Ik werk de informatie over de Aziatische olifant bij, en mijn vriend schrijft Gerald een nieuw gedeelte over voedselgewassen en bruikbare planten. Er staat vandaag een licht briesje, we zitten in de schaduw en zoals jullie op de foto's kunnen zien hebben we een prachtig uitzicht op de rivier. Perfect!

Gerald: Mijn dag staat vandaag in het teken van bananen. Het is een van de belangrijkste voedselgewassen voor de olifanten en wordt hier in de regio massaal gekweekt - niet voor niets gaan we elke dag op pad met de bezoekers om bananenplanten (officieel is het namelijk een soort kruid, de stengel is zacht in plaats van houtig) te halen. Het is verbazingwekkend waarvoor de plant gebruikt kan worden - en de mensen hier gebruiken het veel. Zo zie je op de markt voedsel verpakt in bananenbladeren, of worden ze gebruikt als pan om in te koken. Wanneer het regent kun je ze gebruiken als instant paraplu, want de bladeren zijn volledig waterdicht. Daarom zijn ze ook perfect als drinkbeker in een noodsituatie! Een kleine plantenstudie als dit brengt je heel snel veel dichterbij de natuur en je directe omgeving. Hopelijk kan ik nog wat van m'n ontdekkingen in praktijk brengen! Ik hou jullie op de hoogte - mits we internet hebben.

Nog een klein dingetje over de bananen: we hebben laatst tijdens een bezoek aan een plantage op een heel mooie manier kunnen zien hoe ze hier aan de bomen groeien. Wisten jullie bijvoorbeeld dat een banaan groeit uit de binnenste draden van een bloem? De foto's maken vast het een en ander duidelijk. En wat dat vreemde Thaise mannetje betreft: hij kwam ineens bij ons zitten om -in het Thais- over zijn honingraat te vertellen. Waarom? geen idee. Interessant? Zeker!

Foto's

2be36.jpg
2be36.jpg
Jeanique
6ebc3.jpg
6ebc3.jpg
Jeanique
6ebc3.jpg
6ebc3.jpg
Jeanique
a2d75.jpg
a2d75.jpg
Jeanique
a2d75.jpg
a2d75.jpg
Jeanique