Bangkok reisblogs

Scams!

DW was er (tot 02 jul 2011) Gepost op 11 mei 127 reacties

We hadden in het guesthouse een kaart weten te bemachtigen van de omgeving. Het bleek wel zo te zijn dat een kaart het ideale lokmiddel is voor allerlei ‘behulpzame’ types. We hadden ons gelukkig goed voorbereid en wisten Thaise mensen over het algemeen erg verlegen zijn en dus niet zomaar mensen aanspreken. Wanneer ze dit wel doen, is de kans dus groot dat ze iets van je willen (vooral in Bangkok!). Tevens hadden we gelukkig ons gelukkig ook goed ingelezen betreft allerlei ‘scams’; oplichtingspraktijken om toeristen sneller van hun geld af te helpen.

Een keer zijn we er bijna ingetrapt.
In de supermarkt wees een mevrouw ons erop dat het water dat we wilde kopen in de aanbieding was; twee flessen voor 10 bath. Het bleek bij de kassa ook daadwerkelijk zo te zijn. Toen we buiten de supermarkt op onze kaart het VVV aan het zoeken waren, leek ze ons nogmaals te hulp te schieten. Ze wees het aan op onze kaart en wist een goed prijsje te regelen voor een tuktuk die ons er naartoe zou brengen, zou wachten en ons weer terug zou brengen. In het Thais gaf ze hem de instructies en wij bedankten haar hartelijk voor haar hulp.
De tuktuk bracht ons naar een Tourist Information Office. Pas daarbinnen vonden we het verdacht worden; de mannen daar liepen allemaal in sjieke pakken. Toen we informatie vroegen over de trein naar Chiang Mai, probeerde de man die ons hielp ons ervan te verzekeren dat een bus veel beter was. Ook konden we vanuit hier beter een hotel boeken, want er zou toevallig een feest zijn waardoor veel accommodaties volgeboekt zaten op die datum. We vertrouwden het al niet bij binnenkomst, maar nu was het helemaal duidelijk; dit was het VVV helemaal niet. Terwijl de man ook over de excursies begon die we vanaf Bangkok allemaal konden boeken, kreeg ik een ingeving.
‘Is it also possible to book buss tickets and a hotel for 4 people? ’ vroeg ik de man.
Ik zag de figuurlijk gesproken dollartekens al in zijn ogen fonkelen. Hij controleerde het zogenaamd even op de kaart die op zijn prikbord hing (knap dat hij daarop de beschikbaarheid kon zien) en uiteraard was dat helemaal geen probleem!
‘We will come with our boyfriends later.’
Mijn vriendin had mijn idee al feilloos aangevoel en beaamde dat. Het beviel de man helemaal niet en hij probeerde ons de kaartjes alvast te laten betalen. Er waren namelijk nog maar exact 4 plaatsen en later zouden die weg zijn.
‘Our boyfriends have the money.’ Meldde mijn wederhelft.
‘They don’t trust us with it.’ kon ik niet laten eraan toe te voegen.
De man baalde zichtbaar van onze slimme vriendjes en probeerde ons een aanbetaling te laten doen. Dat mocht uiteraard niet van onze denkbeeldige vriendjes.
De tuktuk bracht ons terug naar de supermarkt en we besloten de treinkaartjes op het station zelf te gaan halen. Het was wel een mooie ervaring om op zo’n manier onder een scam uit gekomen te zijn en die ervaring was de 20 bath aan de tuktuk wel waard.

Naar aanleidin van deze blog nog even wat meer voorbeelden van scams. Dit is een mooi mixje tussen de informatie die we tijdens de voorbereiding van de reis verkregen hebben én diverse voorbeelden van verhalen die we van reizigers daar gehoord hebben.

Tuk tuk’s
Naast de echte tuktuk taxi’s zijn er veel mensen actief die op een andere manier geld verdienen aan hun tuktuk. Dit bijvoorbeeld door middel van zij provisie van winkels, de zogenaamde ‘stops’ waarbij je op vriendelijke manier gedwongen wordt iets te kopen.
Een andere manier is een vaste prijs waarbij ze je naar diverse toeristische plaatsen brengen, waarvoor je bij hen dan tegen een vriendenprijsje de entree kunt betalen, terwijl de bezienswaardigheden gratis blijken te zijn. Ook kan het zijn dat ze je naar een afgelegen plaats brengen om je daar te beroven, al was dit slechts één reiziger die we spraken overkomen. De andere dingen komen een stuk vaker voor.

VVV
Er zijn veel nep VVV’s te vinden in Bangkok. De meeste daarvan vragen een extreem hoog bedrag voor bepaalde diensten (bijvoorbeeld treinreizen, tickets, excursies etc.). Hierbij blijkt dan vaak later dat je veel meer geld betaald hebt dan nodig was.
Dure minivans droppen je elders dan op de afgesproken plaats, waardoor je nogmaals een bus/minivan moet regelen naar de uiteindelijke bestemming. In het beste geval zit je gewoonweg een heel eind buiten het centrum van de afgesproken plaats.

Tourist Police
Er officieel uitziende mannen, vaak met een logo’tje van de Tourist Police (of zelfs gewoon ‘Police’) die vragen of ze je van dienst kunnen zijn? Ook zij zullen je met grote waarschijnlijkheid naar een van hun vriendjes met een zogenaamd VVV verwijzen.

‘I know a better place!’
Dat krijg je regelmatig te horen wanneer je een tuk tuk wilt regelen naar een specifiek guesthouse. Ze weten vaak een betere accommodatie óf ze weten toevallig dat de plek die je op het oog hebt vol zit of aan het verbouwen is. Door je naar een dure (of ten minste duurdere) accommodatie te brengen vangen zij hiervoor commissie. Er dan wordt qua prijs voor gezorgd dat zijn/haar commissie uit jouw portemonnee wordt betaald.
Dezelfde scam geldt ook voor restaurants trouwens.

Veel van deze scams bevatten dus manieren om veel meer geld te vragen voor diensten dan nodig is. Vergeet hierbij echter niet dat wij Westerlingen voor Thaise begrippen namelijk ziekelijk veel geld verdienen, dus je kunt het ze bijna niet kwalijk nemen dat ze hiervan proberen te profiteren.

DW Positie 32514 (0 p.) Lid sinds 09-05-2012 Foto's en tips: 44 Blogs: 12 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Een brutaal visje en een bijzondere vliegshow
3 1
Gepost op 14 juli
Thailand Ayutthaya
Een moeizaam begin in Ayutthaya
0 1
Gepost op 09 juli
Thailand Ayutthaya
Lampang; Toeristen gezocht!
2 6
Gepost op 26 juni
Thailand Noord Thailand

Reacties bij deze blog

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Goed verhaal met uitstekende tips.

Door: • Geplaatst op

De omschreven werkwijze komt in alle landen voor. Nagenoeg elk hotel heeft staanplaatsen een taxi of een tuktuk. Door die mensen wordt je, na het afspreken van een vaste prijs meestal niet belazerd. Gebeurt dat wel dan zijn ze hun staanplaats kwijt.
Het beste kun je zo'n taxi voor een hele dag huren. De prijs is redelijk. Ze brengen je naar de afgesproken bezienswaardigheden maar altijd verdienen ze er wat aan. Ze weten leuke en goedkope restaurants waar ze dan bijvoorbeeld gratis mogen eten. Daar is toch eigenlijk niets mis mee? Ik ken geen enkel land waar deze werkwijze niet toegepast wordt. Thaise mensen zijn allerminst verlegen. Het is een nederig volk, ze zien alle farangen als rijken mensen met een status. Uit respect spreken ze je meestal niet als eerste aan. Je kunt voor weinig geld per trein en met comfortabele bussen het gehele land rondreizen.
Thailand is een geweldig mooi land. Men noemt het vaak; “het land van de glimlach”. Als je verder kijkt dan alleen die glimlach dan is het een prachtig vakantieland.

Door: • Geplaatst op

Behoorlijk omslachtige mannier om weg te komen bij dat "Tourist Information Office".
Een simpel, "nee dank je" en een rechtsomkeert had je tijd bespaart die je nuttiger had kunnen besteden.
Veel plezier in Chiang Mai! en ik zou maar wegblijven bij het Downtown Inn hotel (Google maar!)

DW

Door: DW • Geplaatst op

Grappig te horen dat het zo herkenbaar is! We zullen het er maar op houden dat het bij de Bangkok-ervaring hoort :p

albertensandra

Door: albertensandra • Geplaatst op

Hahaha, heel herkenbaar!!!!!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.